Kvôli pandémiu zaniklo štyrikrát viac pracovných miest než pri ekonomickej kríze
Ak Lockdown neskončí v marci, bude to dôvod na obavy, povedala šéfka ECB Lagardeová
Európska komisia chce kvôli praniu špinavých peňazí obmedziť platby v hotovosti

"Pre svet práce to bola najvážnejšia kríza od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia. Dopad je oveľa väčší ako vplyv z doby globálnej finančnej krízy vo 2009," uviedol generálny riaditeľ ILO Guy Ryder.

Väčšina ľudí, ktorí prišli o prácu, prestala úplne hľadať zamestnanie, upozornila ILO. Deje sa tak pravdepodobne kvôli obmedzeniam podnikov ako reštaurácie, bary, obchody, hotely a ďalšie služby, ktoré sa poskytujú za priamej účasti zákazníkov. To je podľa Rydera obzvlášť znepokojujúce.

Prepad pracovného trhu znamená pokles príjmov z práce o 8,3 percenta, teda 3,7 bilióna USD (takmer 80 biliónov Sk). To zodpovedá 4,4 percentám globálneho hrubého domáceho produktu (HDP).

ILO očakáva oživenie na trhu práce v druhej polovici roka. Bude to však závisieť aj od toho, či sa podarí znížiť počet nakazených a rozšíriť očkovanie. V súčasnosti počet nakazených rastie alebo zostáva vysoký a distribúcia očkovacích látok je pomalá. Ryder navyše varoval, že všetky scenáre počítajú s tým, že počet pracovných hodín tento rok ďalej klesne, čo znamená finančné a sociálne problémy pre milióny ľudí aj v tomto roku, a možno aj v budúcom, napísali agentúry AP a Reuters.

Ak Lockdown neskončí v marci, bude to dôvod na obavy

Ak do konca marca neskončí reštriktívne opatrenia a Lockdown v krajinách eurozóny, bude to dôvod na obavy. V stredu to podľa agentúry Reuters uviedla prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová. Decembrová predpoveď ECB počíta s rastom HDP eurozóny o šesť percent v miernom scenári.

"Myslím si, že naša decembrová projekcia je stále veľmi vierohodná," uviedla Lagardeová.
"Naša predpoveď vychádza z predpokladu, že reštriktívne opatrenia potrvajú do konca prvého štvrťroka," dodala.

Ďalej vyhlásila, že prípadné pokračovanie obmedzovanie ekonomickej aktivity v druhom štvrťroku by bolo dôvodom na obavy.

Makroekonomická projekcia ECB z 10. decembra očakáva v miernom scenári pri úspešnejšom bránení šírenia vírusu s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny o 6 percent. Pre tento scenár je dôležité rýchle začatie očkovania.

Závažný scenár s dlhším riešením zdravotnej krízy počíta v tomto roku s rastom HDP eurozóny o dve percentá.

Podľa projekcie tiež v roku 2021 nezamestnanosť v krajinách platiacich eurom vzrastie až na 9,3 percenta. V roku 2023 klesne na 7,5 percenta.

Európska komisia chce kvôli praniu špinavých peňazí obmedziť platby v hotovosti

Európska komisia (EK) by v rámci boja proti praniu špinavých peňazí mohla siahnuť k zjednoteniu limitu pre platby v hotovosti. Podľa nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung to vyplýva z dokumentu z piatkového rokovania európskych úradníkov, ktorý má denník k dispozícii.

Komisia by mala ešte v prvej polovici tohto roka predstaviť návrhy pre sprísnenie pravidiel pre boj s praním špinavých peňazí. Dokument tvrdí, že hotovosť pri praní špinavých peňazí pre zločincov zostáva aj naďalej "nástrojom prvej voľby".

V túto chvíľu sa horná hranica pre platby v hotovosti v európskej dvadsaťsedmičke líšia.

  • Najprísnejšie sú pravidlá v Grécku, kde nie sú možné platby v hotovosti nad 500 eur (13 tisíc korún).
  • Naopak najvyšší limit majú Chorváti, a síce 15.000 eur (390 tisíc korún).
  • V Česku bude limit pre platby v hotovosti 270.000 korún a je tak po Chorvátsku druhá najvyššia.

Deväť členských štátov EÚ potom k nevôli EK limit pre platbu v hotovosti vôbec nemá. Ide o Estónsko, Fínsko, Írsko, Cyprus, Luxembursko, Maltu, Nemecko, Rakúsko a Švédsko.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.