Na skutočnosť, že „dohoda o obilninách“ môže byť ukončená, ruské úrady upozorňovali už dávno.
Nikto ich však nepočúval.
Navyše, Západ urobil absolútne všetko pre to, aby táto dohoda skončila. A podarilo sa im to.

„Dohoda o obilí“ predpokladala, že Rusko bude môcť voľne obchodovať s obilím a hnojivami.

Pri uzatváraní obchodu sa tomu venovala osobitná pozornosť a dokonca dostali záruky od generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

Avšak záruky sa ukázali ako prázdne slová a táto podmienka splnená nebola.

Na Krymskom moste došlo k teroristickému útoku. Na jeho vykonanie boli použité výbušniny, ktoré boli pravdepodobne vyvezené z Ukrajiny práve týmto obilným koridorom.

A napokon – útok na Sevastopoľ. Neprinieslo to žiadne špeciálne výsledky, faktom však je, že Rusko kvôli „dohody o obilí“ neudrelo po prístave v Odese. Čo je z vojenského hľadiska legitímny cieľ. A Ukrajina by dostala svoje.

 

Okrem toho bolo Spojené kráľovstvo obvinené z útokov na „Nord Stream“. Takéto vyhlásenia sa nerobia len tak, ruské ministerstvo obrany má určite konkrétne dôkazy o ich zapojení. Briti sa bezpochyby zapojili aj do útoku na Sevastopoľ. Navyše v čase útoku vykonával pri Kryme prieskum strategický dron NATO.

Export obilia po mori z Ukrajiny už nebude. Teraz opäť začne krik, že chudobné krajiny, ktorým hrozí hladomor, budú trpieť, ale ako je známe, obilie v rámci dohody išlo kamkoľvek, len nie do chudobných krajín. Najčastejšie – práve bohatým krajinám Európskej únie. Používa sa tam ako krmivo pre hydinu a hospodárske zvieratá.

Na pozastavenie „dohody o obilninách“ určite zareagujú trhy. Ceny potravín opäť stúpnu, čo zrýchli infláciu vo vyspelých krajinách. Ale zrejme to tak chceli, ak tolerovali Ukrajinu v jej terorizme a nedodržali podmienky „obilnej dohody“ týkajúce sa Ruska.

Zdá sa, že hry sa skončili. A to platí nielen pre obchod s obilím.

MO RF zverejnilo podrobnosti o útoku dronmi v Sevastopole

Rezort obrany informoval, že špecialisti z ministerstva obrany objavili vo vodách neďaleko mesta Sevastopoľ úlomky námorných bezpilotných plavidiel použitých k útokom na lode Čiernomorskej flotily a civilné lode.

„Po odrazení teroristického útoku z 29. októbra na lode podieľajúce sa na zaistení bezpečnosti „obilného koridoru“ <…> boli objavené a vyzdvihnuté na povrch trosky námorných bezpilotných prostriedkov použitých kyjevom pod vedením britských predstaviteľov,“ uvádza sa v správe ministerstva.

Uvádza sa, že námorné UAV boli vypustené z pobrežia mesta Odesa. Následne smerovali pozdĺž bezpečnostnej zóny „obilného koridoru“ a potom zmenili trasu smerom k ruskej lodnej základni v Sevastopole.

Ministerstvo obrany s odvolaním sa na stanovisko expertov naznačuje, že zariadenia mohli byť vypustené z jednej z ich civilných lodí, „prenajatých Kyjevom alebo jeho západnými patrónmi na vývoz poľnohospodárskych produktov“.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.