Videli ste na cestách čierne flaky?
Požiare áut sú jedny z najčastejších udalostí, ku ktorým hasiči vychádzajú.
Média o tejto skutočnosti mlčia, pretože musia. Kto za tým stojí si domyslíme.

Požiare áut sú jedny z najčastejších udalostí, ku ktorým hasiči vyráža. Ku vzplanutia autá stačí naozaj málo – napríklad len drobná technická porucha. Preto môže začať horieť pokojne aj vozidlo úplne nový. Málokedy je ale požiar automobilu takého razenia, že by z neho musel zostať len vrak. Teda v prípade, že človek neurobí chybu, ktorú je otvorenie kapoty. Potom sa totiž k ohňu dostane vzduch, ktorý ho samozrejme okamžite priživí a dodá mu na sile.

Ako sa teda správne správať, keď auto začne tlieť?

  • Vystúpiť z vozidla a zavrieť za sebou dvere
  • Okamžite zavolať hasičov
  • V žiadnom prípade neotvárať kapotu (maximálne odistiť zámok kapoty tak, aby vznikla malinká štrbinu, ktorú je možné začať hasiť)
  • Začať požiar hasiť hasiacim prístrojom (ak je k dispozícii)

 

HZS Pardubického kraja, územný odbor Pardubice

Jednotka hasičov z Pardubíc zasahovala v pondelok v 10.02.2020 12.16 hodín na sídlisku Dubina v Pardubiciach, kde došlo k požiaru vozidla. Majiteľ sa snažil vozidlo sám odtlačiť od okolo stojacich vozidiel a potom otvoril kapotu u vozidla. Plamene sa rozhoreli a muža popálili. Požiar hasiči zlikvidovali v 12.30 hodín.

Jednalo sa o osobný automobil Škoda Octavia. Príčinou vzniku požiaru bola s najväčšou pravdepodobnosťou bližšie nešpecifikovaná technická porucha v motorovom priestore. Škoda bola predbežne vyčíslená na 40 tisíc korún. Uchrániť sa podarilo v poriadku státisícov korún okolo stojace vozidlá.

 

Auto začalo po náraze do stromu horieť

Jeden ľudský život si v piatok 15.02.2020 popoludní vyžiadala dopravná nehoda u Postoloprty na Lounsku. Osobné vozidlo pri nej vyšlo z cesty, narazilo do stromu a vznietilo sa. Osoba vo vnútri vozidla utrpela smrteľné zranenia, povedala policajná hovorkyňa Alena Bartošová.

Hlásenie o nehode dostala polícia krátko po 16:30. “Vozidlo havarovalo do stromu a po náraze začalo horieť”, uviedla Bartošová. Bližšie informácie o obeti nechcela hovorkyňa oznámiť vzhľadom na nutnosť informovať najprv pozostalých.

Podľa informácií na dopravnom webe Riaditeľstva ciest a diaľnic sa nehoda stala na ceste tretej triedy medzi obcami Skupice a Mradice. Miesto nehody je teraz neprejazdné.

 

Ešte stále váhaš a nevieš sa rozhodnúť, ako zvýšiť svoju bezpečnosť v aute?
Automatické protipožiarne zariadenie ENFIREEX je výbornou voľbou.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.