Vo svete kryptomien sa veci vyvíjajú mimoriadne rýchlo. Niektoré výrazy sa teda môžu trochu prekrývať. Nasledujúce odseky by každopádne mali pomôcť a objasniť.

Odkazy: Odkaz 1

Coiny vs. Tokeny: Toto je téma, ktorá môže byť pre jednotlivcov, ktorí sú v kryptomenách nováčikovia, dosť mätúca. Tieto dva pojmy sa často používajú ako synonymá, ktoré si mnohí ľudia zamieňajú. A to nie je všetko. K dispozícii sú tiež bezpečnostné tokeny, tokeny úžitkových vlastností, altcoiny a stablecoiny.

Čo je to kryptomena?

Kryptomena je pravdepodobne najširší pojem, ktorý zahŕňa „coiny“ a „tokeny“. Je to internetový prostriedok na uskutočňovanie transakcií. Využitím technológie blockchain môžu byť kryptomeny decentralizované, transparentné a nemenné. Kryptografické a šifrovacie technológie regulujú, koľko jednotiek kryptomeny bude k dispozícii a ako sa budú uskutočňovať transakcie. Transakcie sa uskutočňujú priamo „peer-to-peer“ bez potreby akejkoľvek banky, inštitúcie, tretej strany alebo ústredného orgánu.

Primárnym príkladom je bitcoin, ktorý je založený na blockchaine - verejnej digitálnej knihe, kde môže transakcie skontrolovať ktokoľvek. Údaje sú vedené kolektívne a zdieľané medzi jednotlivcami pomocou siete blockchain. Blockchain zaisťuje otvorenosť a zmierňuje podvody.

Čo sú to coiny (mince)?

Mince sú zvyčajne kryptomeny s vlastným blockchainom. Coiny sú digitálnym ekvivalentom hotovosti; majú rovnaké vlastnosti ako peniaze: sú zameniteľné, deliteľné, prijateľné, prenosné, odolné a majú obmedzený prísun. Coiny môžu byť odoslané, prijaté alebo vyťažené. Najdôležitejším príkladom sú bitcoiny s úplne prvým blockchainom, ktorý bol uvoľnený v roku 2009.

Viac príkladov coinov je:

  • Litecoin (LTC) je kryptomena typu peer-to-peer s rýchlejšou dobou transakcie ako BTC.
  • Monero (XMR) má niekoľko funkcií zvyšujúcich ochranu súkromia, ktoré vylepšujú bitcoiny tak, aby boli bezpečné, súkromné ​​a nevystopovateľné.
  • Zcash (ZEC) je coin na ochranu súkromia pre absolútne súkromné ​​a anonymné platby.
  • Niektoré ďalšie coiny: Bitcoin Cash (BCH), Cardano (ADA), NEO (NEO), Stellar (XLM), NEM (XEM), Ripple (XRP).

Pojem „coiny“ nemusí nutne znamenať veľkú trhovú kapitalizáciu. Niektoré mince majú pomerne veľkú trhovú kapitalizáciu (napr. BTC, XRP, BCH), niektoré mince zaostávajú.

Aj keď sa mince na platby primárne používajú ako hotovosť, niektoré digitálne mince (napríklad Dash) majú viac funkcií, ako len fungovať ako forma peňazí.

Čo sú to tokeny?

Zatiaľ čo coin je všeobecne kryptomena s vlastným samostatným blockchainom (napr. Bitcoin, Litecoin), token je zvyčajne kryptoasset, ktorý využíva a je postavený na už existujúcom blockchaine, napríklad DEXFIN Token (DXF), ktorý je postavený na Ethereum platforme. Token môže tiež predstavovať podiel na vlastníctve, podiel v spoločnosti atď. Preto sa tokeny dajú veľmi dobre použiť na tokenizáciu firmy.

Ethereum bolo prvou platformou, ktorá zjednodušila postup výroby tokenu. Najbežnejšie sú tokeny ERC-20 (alebo ERC20), ktoré sa vytvárajú na platforme Ethereum. Existujú aj ďalšie platformy, ktoré zjednodušujú proces vytvárania nových tokenov, napríklad Lisk, NEO, Stratis, Waves atď. Platforma NEO využíva tokeny NEP-5. Prispôsobené tokeny môže vytvoriť ktokoľvek na jednej z týchto platforiem podľa procesu, ktorý nie je taký ťažký, ako by ste si mysleli.

Existujú dva hlavné typy tokenov: security tokeny a utility tokeny.

Security tokeny predstavujú „cenné papiere“ - druh kryptomeny na svete. Security tokeny sa vydávajú a fungujú na vrchu nejakej blockchainovej siete tretích strán (napr. Ethereum) a zvyčajne predstavujú skutočné hmotné aktíva, napríklad štvorcové stopy alebo metre nehnuteľností alebo unce alebo gramy striebra alebo zlata alebo iného drahého kovu a nehmotný majetok, napríklad akcie spoločností. Security tokeny sa generujú v procese zvanom ponuka bezpečnostných tokenov (STO) - typ získavania finančných prostriedkov, ktorý vykonáva spoločnosť ponúkajúca tokenizované cenné papiere. Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) by radšej dala všetky ICO (Initial Coin Offering) do jedného vreca a všetky považovala za bezpečnosť. Je to hlavne preto, že na cenné papiere sa vzťahujú veľmi prísne zákony. Ak by sa teda oficiálne rozhodlo, že ICO možno chápať iba ako cenné papiere, potom by tieto podniky museli byť vysoko regulované.

Inými slovami, security tokeny sa vyvíjajú tak, aby predstavovali obchodný podiel (token neslávne známeho projektu DAO, ktorý bol napadnutý hneď po spustení, bol uznaný ako security token), zatiaľ čo tokeny utility majú v projekte určitý prípad použitia (napr. Token CVC).

Utility (užitočnosť) je kvalita praktického využitia. Utility tokeny sú teda tokeny praktického použitia, ktoré umožňujú prístup k službe alebo produktu. Preto by sa nemali považovať za investície a nemali by sa zamieňať so security tokenmi. Niekoľko príkladov utility tokenov:

  • Občiansky token (CVC) poskytuje prístup k službám súvisiacim s overovaním identity v decentralizovanom ekosystéme.
  • Storj (STORJ) si kladie za cieľ poskytnúť neobmedzené cloudové úložisko za zlomok ceny tradičných dátových centier.
  • Siacoin (SC) je token úžitkovej hodnoty (je to token, hoci v jeho názve je uvedený „coin“), ktorá umožňuje kontrakty na inteligentné ukladanie v decentralizovanej sieti.
  • DEXFIN Token (DXF) je hybridný obslužný token s mnohými praktickými využitiami: okamžité platby platobnou kartou NFC alebo bezkontaktný krúžok NFC, úspora 50% na poplatkoch, získanie až 11% ročného úroku za staking (zadržanie) DXF atď.

Niektoré tokeny sú vytvorené na konkrétny účel, napríklad na predstavenie hmotného, ​​fyzického majetku. Ak sa rozhodnete predať svoju nehnuteľnosť (napr. dom) pomocou inteligentnej zmluvy, môžete použiť digitálny token, ktorý predstavuje vaše fyzické aktívum. Ostatné tokeny môžu slúžiť na získanie prístupu na sledovanie videí, počúvanie streamovanej hudby a slúžia na všetky druhy poplatkov vrátane poplatkov za obchodovanie na burze alebo za účty.

Čo sú altcoiny a stablecoiny?

Na doplnenie tejto časti je potrebné vysvetliť ďalšie dva pojmy.

Altcoiny: Existuje iba jeden originálny blockchain; vôbec prvá kryptomena: bitcoin. Bitcoin sa prirodzene teší nadradenosti a zvláštnemu postaveniu. Všetky ostatné virtuálne meny prišli po bitcoine. Preto sa akákoľvek iná kryptomena berie ako alternatívna kryptomena, alternatívny coin alebo altcoin. K máju 2020 existuje viac ako 5 000 altcoinov. Upozorňujeme, že väčšina altcoinov nie sú mince, ale tokeny (tieto altcoiny nefungujú na ich vlastnom blockchaine).

Stablecoiny: Stablecoin je kryptomena určená na udržanie stabilnej hodnoty a na minimalizáciu volatility jeho ceny v porovnaní s určitým „stabilným“ aktívom alebo košom aktív. Stablecoiny sa pokúšajú viazať svoju trhovú hodnotu na nejaký externý odkaz, ako je americký dolár, alebo na cenu komodity, ako je zlato. Dva príklady stablecoinov sú USDT (Tether) a USDC (USD Coin); ich cena je nastavená na 1 USD.

 

Zjednodušené zhrnutie

Ako sme videli, nie všetko je v krypto svete jednoznačné alebo čiernobiele, pretože niektoré pojmy sa trochu prekrývajú. Pokúsme sa však veci popísať čo najstručnejšie, nezabúdajme, že to zjednodušíme:

Coiny zvyčajne patria do ich vlastného blockchainu a majú podobné vlastnosti ako peniaze.

Altcoiny sú alternatívne coiny bez vlastného blockchainu - väčšinou ide o tokeny postavené na ethereu alebo na inej platforme.

Tokeny sú zvyčajne kryptomeny, ktoré sú postavené na a využívajú už existujúci blockchain (napr. Ethereum).

Utility tokeny sú tokeny praktického použitia; umožňujú prístup k službe alebo produktu.

Security tokeny predstavujú „cenné papiere“ - druh kryptomeny na svete.

Stablecoin je kryptomena určená na udržanie stabilnej hodnoty v porovnaní s nejakým „stabilným“ majetkom, napr. do USD.

Všetky tieto kryptomeny môžu oceniť alebo znehodnotiť v závislosti od trhu, prípadov ich použitia a mnohých ďalších faktorov. Niektoré z nich predstavujú vzrušujúce, pokrokové technológie a môžu predstavovať zaujímavé príležitosti v tejto novej, rýchlo sa rozvíjajúcej oblasti.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.