Konečne prišli pozitívne správy pre minerov. Náročnosť ťažby Bitcoinu totiž poklesla o rekordných 28%. Bude to však dostatočne silná správa nato, aby sa Bitcoin vydal smerom nahor? Podľa viacerých analytikov totiž stále nie sme na konci prepadu Bitcoinu.

Ako už bolo spomenuté vyššie, náročnosť ťažby BTC dosiahla najväčší pokles v histórií. Pokles prišiel ako reakcia na náhly odchod minerov z Číny a teda stratu hash rate. Aktuálne sa očakáva hluché obdobie, keďže návrat minerov ku svojmu remeslu bude možný až o niekoľko mesiacov. Je teda vysoko pravdepodobné, že budeme opäť svedkami zvýšenia náročnosti. Hast rate sa opäť prebudí a začne stúpať, keďže sa na trhu zvýši konkurencia, ktorá bude súperiť o odmeny. Vo všeobecnosti sa na trhu častokrát objavuje pravidlo, že cena BTC nasleduje hash rate. Toto však môže byť veľmi nebezpečné pravidlo.

 

Podľa investičného manažéra Petersona sme v prípade BTC ešte nedosiahli dno.

„Na základe súčasného trendu P(h), bude kolaps Bitcoinu dokončený až 31.októbra.”

Návrat minerov k remeslu by tak mohol zabrániť ďalšiemu výraznému poklesu cien, no s určitosťou sa dá povedať, že návrat na býčiu vlnu je ešte ďaleko.

Podľa viacero analytikov je rok 2021 podobný ako predchádzajúce roky s historickými maximami. V týchto rokoch to prebiehalo rovnakým scenárom ako v súčasnosti. Ako prvé dosiahnutie cenového vrcholu, čo je v našom prípade 65 000 USD. Neskôr prišla korekcia a následne prudký rast na nové maximum. 

Čína pozastavuje ťažbu BTC aj v ďalšej provincii – Mining kauza pokračuje

Čína pozastavila mining už aj v provincii Anhui. Vzhľadom na to, že v tejto časti je vysoká spotreba energie, tak ťažba BTC dostala stopku. Baníci musia svoje zariadenia vypnúť, inak budú mať problém.

Čínska vláda ani tento mesiac nedá pokoj Bitcoinu a kryptomenovému svetu. Po veľkom zákaze z minulého mesiaca nariadila aj v ďalšej provincii pre všetky mining farmy ukončiť svoju podnikateľskú činnosť. Dôvod je vysoká spotreba. Keďže práve ťažba BTC je jedna z najnákladnejších položiek v tejto provincií, tak regulačný úrad si posvietil práve na toto odvetvie.

O veľkom zákaze v Číne sme informovali aj v našom minulom článku: V Číne hromadne zatvárajú ťažobné firmy – Bitcoin reaguje 30 % poklesom

Je možné, že tento scenár sa môže znovu zopakovať a Bitcoin bude reagovať poklesom.

BTC zasa padal!

Niektoré správy naznačujú, že najnovší regulačný zásah v Anhui je súčasťou širšej celonárodnej iniciatívy zameranej na zastavenie všetkých ťažobných firiem v Číne. Je dosť možné, že práve tento fundament z veľkej časti mohol ovplyvniť cenový pohyb. Čiže Bitcoin klesal.

O zákaze informoval denník Wu Blockchain, ktorý v správe tvrdí, že situácia okolo ťažby Bitcoinu v Číne už je nejaký ten týždeň veľmi nejasná a nikto nevie, čo bude ďalej. Respektíve či zákaz bude doživotný, alebo iba dočasný.

Inflácia v USA naberá na obrátkach

Ešte na jar novopečená ministerka financií USA Janet Yellen presviedčala obyvateľstvo, že problém dolárovej inflácie je iba dočasný.

Odvtedy sa však rast cien ešte zrýchlil a v júni dosiahol 5,4% — čo je najviac za posledných 30 rokov.

Teraz ekonómovia Bieleho domu narýchlo menia rétoriku. Yellen už pripúšťa ďalších N mesiacov s „rýchlou infláciou“ a obavami z prehriateho realitného trhu, ktorý za krízový rok a pol vzrástol o viac ako 15%.

Ozývajú sa hlasy, že súčasné obdobie vysokej inflácie môže trvať nie mesiace, ale roky — ako to bolo napríklad v období stagflácie v 70. rokoch. A populácia by sa mala psychicky pripraviť na dlhý a bolestivý rast cien všetkého.

V nasledujúcich mesiacoch Biely dom plánuje takmer súčasne vyčleniť 1,2 bilióna dolárov na „reformu infraštruktúry“ a ďalších 3,5 bilióna dolárov na rôzne sociálne programy. Očakáva sa, že táto masívna peňažná injekcia do americkej ekonomiky už aj tak prehustenej peňažnou masou, povedie k ešte väčšiemu nárastu inflácie.

FED, ktorého saldo sa počas pandémie viac ako zdvojnásobilo, medzitým naďalej pumpuje peniaze na finančné trhy. Americkí ekonómovia pritom chápu, že bez neustáleho prísunu „lacných peňazí“ sa americká ekonomika rýchlo rozpadne.

Technokratický tím v administratíve Bidena je v skutočnej pasci. Nemôžu si dovoliť prestať vkladať peniaze zo strachu pred katastrofálnymi následkami pre ekonomiku. No neustále tlačenie peňazí vedie k prudkej inflácii a nerovnováhe celého postbrettonwoodského dolárového systému.

Preto musia počas morovej epidémie udržiavať banket vydeľujúc čoraz väčšie prostriedky rozpočtu na vyživovanie washingtonskej byrokracie, straníckych aparátčikov a lobistov. A môžu len zúfalo dúfať, že ich monetárne experimenty sa neskončia novou kataklizmou.

FED chce regulovať stablecoiny. Digitálny dolár má nahradiť záujem o krypto

Predseda Fedu Jerome Powell včera uviedol, že stablecoiny by mali čeliť prísnejším predpisom, podobne ako fondy peňažného trhu alebo bankové vklady.

Powell narážal konkrétne na Tether, ktorý je v súčasnosti najcennejším stablecoinom. Tether tvrdil, že každá minca bola krytá dolárom, čo sa však ukázalo ako nepravdivé. Skôr je krytý väčšinou cennými papiermi alebo dlhmi. Powell uviedol, že tieto aktíva sú väčšinou veľmi likvidné, ale počas nedávnej finančnej krízy to tak nebolo. Vysvetlil:

Jedná sa o ekonomické aktivity veľmi podobné bankovým vkladom a fondom peňažného trhu a je potrebné ich regulovať porovnateľným spôsobom.

Powell ďalej uviedol, že ak sa stablecoiny stanú súčasťou platobného sveta, je potrebné prijať nariadenia. Regulačný rámec totižto v skutočnosti pre stablecoiny neexistuje.

Zároveň dodal, že nevidí volatilné kryptomeny ako súčasť platobného sveta v budúcnosti. Kryptomeny boli spomenuté v 75-stranovej Správe o menovej politike, ktorá bola zverejnená minulý piatok a v nej sa uviedlo:

Nárast cien rôznych kryptoaktív tiež čiastočne odráža zvýšený apetít po riziku.

Zaujímajú vás krypto indexy? Viac sa dočítate tu – S&P Dow Jones spúšťa nové krypto indexy – investori očakávajú bullrun

Zníži digitálny dolár záujem o krypto a stablecoiny?

Správa tiež uvádza, že digitálna mena centrálnej banky (CBDC) zníži počet vytváraných kryptomien:

Nepotrebovali by ste stablecoiny, nepotrebovali by ste kryptomeny, keby ste mali digitálnu americkú menu.” Myslím si, že je to jeden zo silných argumentov v jeho prospech.

Powell uviedol, že príspevok, ktorý sa zameriava na výhody a riziká spojené s CBDC v USA, vyjde niekedy v septembri. Reagoval tiež na otázku o rekordných mierach inflácie, ktoré USA zažíva, a uviedol, že sa výrazne zvýšili a pravdepodobne zostanú zvýšené aj v nasledujúcich mesiacoch.

Powell stál za svojimi predchádzajúcimi vyhláseniami, že zvýšenie je dočasné a že akonáhle sa určité trhy, ako napríklad ojazdené automobily, vrátia do predpandemického stavu, pravdepodobne sa vráti do normálu.

Európska centrálna banka vyvíja digitálne euro, ktoré bude ekologickejšie ako Bitcoin!

Európska centrálna banka sa prekvapujúco pridáva do klubu veľkých finančných inštitúcií, ktoré sa zameriavajú na kryptomeny. Banka bude vyvíjať digitálne euro. Túto nečakanú správu uviedla na svojom oficiálnom účte na Twitteri:

Budeme skúmať a hľadať cestu, ako by sme dokázali navrhnúť a distribuovať digitálne euro pre všetky krajiny v eurozóne.

Digitálne euro bude ekologickejšie ako Bitcoin

Základná architektúra digitálneho eura bude navrhnutá tak, aby dosiahla zanedbateľnú ekologickú stopu v porovnaní s Bitcoinom a inými kryptomenami. Fáza vývoja digitálnej európskej meny má podľa predbežných odhadov trvať približne dva roky.

Oficiálne vyhlásenie ECB obsahuje aj poznatky o identifikácií ochrany súkromia a používateľov v súlade s národnými požiadavkami GDPR. V tejto súvislosti sa už v roku 2015 uskutočnilo niekoľko dôležitých rokovaní:

Ukázalo sa, že energetická náročnosť v porovnaní s Bitcoinom a inými kryptomenami by bola zanedbateľná.

Člen výkonnej rady ECB Fabio Panetta upresnil, že úspech digitálneho eura bude závisieť od pridanej hodnoty, ktorú prinesie ľuďom, obchodníkom a finančným sprostredkovateľom v eurozóne.

Záujem krajín o vývoj digitálnych mien rastie

Medzi najväčších konkurentov digitálneho eura bude bezpochyby patriť projekt národnej digitálnej meny v Spojených arabských emirátoch. V časovom horizonte 2023 až 2026 má centrálna banka SAE  najväčší cieľ zaradiť sa medzi 10 najväčších finančných lídrov na celom svete.

Zdá sa, že strach a obavy z kryptomien sa niektoré inštitúcie rozhodli riešiť vytvorením konkurenčných projektov. Okrem Európy sa teda rovnakou cestou vydávajú aj SAE, Vietnam, Čína, Rusko a určite budú pribúdať aj ďalšie krajiny. Najväčším otáznikom však zostáva ekosystém. Vlády sú preto opatrné, no nemajú silu nato, aby zastavili obrovský prúd záujmu o kryptomeny.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.