Nové regulácie kryptomien úplne zakážu tie najlepšie projekty
EÚ by na nich mala zapracovať

Odkazy: Odkaz 1

Nedávno sme vás informovali o zámere Európskej Únie kompletne zregulovať trh s kryptomenami. Cieľom týchto regulácií bude ochrana investorov a hlavne obyčajných ľudí pred rôznymi podvodmi, ktorých je skutočne neúrekom. Nové pravidlá však môžu byť veľmi deštruktívne pre mladé odvetvie kryptomien známe ako DeFi – Decentralizované Financie.

Kryptomenám samotným už autority začínajú veľmi dobre rozumieť, DeFi je však nové a je okolo neho veľa otázok. Ak by však nakoniec boli schválené regulácie, ktoré 24. septembra navrhla Európska Komisia, veľká časť DeFi projektov pre občanov EÚ nebude dostupná.

  • Európska Komisia chce zlepšiť bezpečnosť investovania do kryptomien sériou povinností, ktoré musí splniť správca každého coinu.
  • Problémom je hlavne povinnosť fungovania každého poskytovateľa kryptomenových služieb ako legálnej entity (firma) a byť tak začlenený v právnom systéme.
  • To je však pri mnohých DeFi projektoch problematické, keďže ich tvorcovia sú často neznámi.
  • Inými slovami, ak projekt poskytuje akékoľvek služby spojené s kryptomenami, musí fungovať ako firma, či iná legálna entita.

 

Regulácie v tejto forme Európu zatvoria pred odvetviami s veľkou perspektívou.

Decentralizovaná podstata niektorých DeFi projektov to však neumožňuje. Napríklad decentralizovaná burza Uniswap svojím zákazníkom sprostredkováva obchodovanie kryptomien. Ide o poskytovanie kryptomenových služieb, no zároveň neexistuje žiadna centrálna entita, ktorá túto službu spravuje.

Regulácie kryptomien vo všeobecnosti chránia konzumentov a investorov, integritu trhu a finančnú stabilitu. Každopádne, DeFi sektoru však z nich vyplývajú veľké a v niektorých prípadoch neprekonateľné problémy a možné existenciálne otázky. Minimálne v Európe.

Ak teda budú schválené regulácie vytvorené Európskou Komisiou, niektoré DeFi služby v Európe nebudú dostupné. Aspoň nie legálnou cestou.

XReg nie je jediná spoločnosť, ktorá upozorňuje na možné problémy. International Association for Trusted Blockchain Applications (INATBA) – konzorcium spoločností ako Ripple, Iota či ConsenSys, tiež prejavilo znepokojenie. Konzorcium v oficiálnej reakcii na navrhnuté regulácie varuje, že mladé odvetvia ako DeFi v Európe nebudú môcť fungovať.

Európska Komisia síce podporuje pripravené regulácie, no celý schvaľovací proces môže trvať aj viac než rok a za ten čas sa iste mnohé zmení. Dúfajme, že európski zákonodarcovia nezavrhnú nové perspektívne priemyselné odvetvia. Bola by to škoda.

Príbuzné

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.