Na východe sa objavujú hlboké prepadliny.

Tektonické dosky zemskej kôry sú neustále v pohybe. Vzájomne sa prekrývajú, podsúvajú alebo do seba narážajú. Niekedy sa môžu aj roztrhnúť.

A práve to sa v súčasnej dobe deje vo východnej časti afrického kontinentu.

Zatiaľ čo miestnym obyvateľom trhliny spôsobujú len komplikácie, vedci sa radujú, že majú príležitosť skúmať tento jedinečný jav priamo za chodu.

Na vyprahnutej púšti v Etiópii dosahujú teploty pozemských rekordov, a turisti sem preto logicky veľmi nejazdia. Pre geológov je to však hotová Mekka. Práve tu je totiž možné nájsť bod, kde sa hlboko pod zemou stýkajú tri tektonické dosky, ktoré sa od seba pozvoľna vzďaľujú. Podľa vedcov ide o akúsi tektonickú križovatku, z ktorej sa jedného dňa oddelí úplne nový kontinent, oddelený od zvyšku Afriky novým oceánom.

V tomto mieste pritom pohyb ešte len začína. Línia budúceho kontinentu vedie cez územie Kene a Etiópie až k pobrežiu Mozambiku. Medzi Ugandou a Kongom sa potom tiahne druhý drift, ktorý v novom oceáne možno vytvorí samostatný ostrov.

Pretože sa dosky od seba vzďaľujú rýchlosťou iba niekoľko milimetrov za rok, vedci predpokladajú úplné roztrhnutie kontinentu až za nejakých 5 až 10 miliónov rokov. Ich upokojovanie, že sa teda "nie je čoho báť", napriek tomu nevyznieva úplne presvedčivo.

 

Východnú Afriku sužujú zosuvy pôdy spôsobené trhlinami v krajine

 

Strhnuté domy, prepadnutá diaľnica

V posledných dvoch dekádach sa totiž v línii styku dosiek znenazdania objavujú v krajine trhliny, ktoré sa neobmedzujú len na oblasť púšte, ale zasahujú aj obývané oblasti. V Keni geologická aktivita rozorvala diaľnicu spájajúcu mestá Nairobi a Narok. Roztrhla aj základy domov, ktoré potom museli byť zdemolované. Navyše sa ukázalo, že do pôvodne sladkovodných jazier už začala prenikať slaná morská voda. Pre oblasť, ktorá zdrojmi pitnej vody práve neprekypuje, to nie je dobré znamenie.

 

Geologický unikát

Tektonický osud Afriky vedci študujú už niekoľko desaťročí, ale až v poslednej dobe môžu na výskum využiť satelitné merania a dospieť k presnejším záverom. Okrem iného sledujú, ako pohyb tektonických dosiek súvisí so seizmickou aktivitou.

"Je to jediné miesto na Zemi, kde môžete pozorovať, ako sa kontinentálna trhlina mení na trhlinu oceánsku," uviedol Christopher Moore z univerzity v britskom Leedse.

Výskum podľa profesora napomáha k lepšiemu porozumeniu procesu, ktorým sa zemská pevnina sformovala do dnešnej podoby. Napríklad Červené more a Adenský záliv boli vytvorené počas posledných 30 miliónov rokov vďaka pohybu Arabskej dosky, ktorá sa vzdialila od Somálskej a Núbijskej susedky. A tým to zďaleka nekončí. V neustálom pohybe je takmer celá kôra planéty. Keby ste sa presunuli v čase o 50 miliónov rokov dopredu, mapu sveta by ste nespoznali. Premena však bude natoľko pozvoľná, že ju smrteľníci v úseku svojho života ani nepostrehnú. Pokiaľ sa im teda pôda nebude trhať pod domami a diaľnicami.

This content has been blocked in your Privacy Preferences.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.