Svet NFT je také úžasné miesto – nájdete tu doslova všetko:
mačiatka, šteniatka, levy a anime dievčatá v tričkách s názvom popredného nacistického koncentračného tábora.

Odkazy: Odkaz 1

Takže tu neexistujú žiadne obmedzenia, ako vidíte, okrem skutočnosti, že je rok 2022 – obdobie rozkvetu kultúry zrušenia a silných, nepríjemných dôsledkov pre vaše činy ako lídra značky.

Dnes skontrolujeme troch padlých anjelov komunity NFT – projekty, ktoré začali silne, ale tvrdo narazili, kvôli činom ich zakladateľa. Určite by ste si ju mali prečítať, ak ste zakladateľ, držiteľ, umelec NFT alebo len človek, ktorý miluje drámu, pretože je tu veľa zábavy.

 

Prvý padlý anjel – jediný projekt Milady NFT

Príbeh projektu si určite zaslúži svoju vlastnú Netflix show: vydaný v auguste 2021, obsahoval 10.000 unikátnych digitálnych položiek s počiatočnou cenou 2.000 $. Projekt bol od samého začiatku dosť kontroverzný, podporoval veľmi živú ideológiu proti prebudeniu a okamžite zaujal nadšencov NFT, unavených kultúrou zrušenia, toleranciou a liberalizmom.

V tých anime dievčatách s obrovskými očami a skrytými nacistickými atribútmi našli všetko, čo chceli. Ale aj tí najvernejší nasledovníci boli prekvapení, keď s dozvedeli, že tvorca za projektom nebol len ultrapravicový muž s homofóbnymi, rasistickými a mizogýnskymi myšlienkami (pre väčšinu držiteľov to nestačilo), ale tiež groomer, ktorý podnecoval samovražedné myšlienky medzi maloletými dievčatami.

Všetko to začalo fámami, že zakladateľka a hlavná ideologička projektu Charlotte Fang bola anonymná za blogom s pseudonymom Miya. Táto «Miya» bola spojená s viacerými kultmi, ktoré sa starali o starostlivosť, osvetľovanie a zneužívanie mladých dievčat a dokonca ich presviedčali, aby spáchali samovraždu (Skontrolujte vlákno tweetu @Oxngmi a sledujte celý proces vyšetrovania: https://twitter.com/0xngmi/status/1528572556894142464

Fang dlho popierala súvis so škandalóznym blogom Miya, ale nakoniec to priznal a dokonca sa rozhodol odstúpiť od projektu, aby zabránila jeho bankrotu. V roku 2021 sa najdrahšia milady zo série SS (jeden kontroverzný moment) predávala za 45.000 dolárov, teraz je najvyššia ponuka 1.800 dolárov, takže cena vďaka škandálu klesla 25-krát. Teraz sa môžeme len pýtať, či Fangovej rezignácia prinesie nejaké zlepšenie reputácie projektu.

 

Druhý padlý anjel – Duna

Áno, hovoríme o filme, ktorý ste mohli vidieť tento rok alebo pred štyridsiatimi rokmi, hovoríme o knihe, ktorú ste si mohli prečítať alebo o ktorej by ste mohli srdiečko, a hovoríme o skupine ľudí (Spice DAO), ktorí si kúpili pôvodnú knihu v aukcii za 3 milióny dolárov s hlavnou myšlienkou použiť knihu ako neobmedzený zdroj zisku pre budúce NFT, animované série a na zvýšenie ceny ich $SPICE tokenu. Sľúbili, že držitelia budú môcť zmeniť dej knihy (zatiaľ nie je jasné ako) a že odkaz Duny bude aplikovaný na všetky nasledujúce produkty.

Napriek tomu, že samotná myšlienka bola od samého začiatku šialená, našla spôsob, ako sa zhoršiť. V prvom rade Spice DAO kúpil knihu – nie práva, takže neexistujú žiadne otázky o oprávnenosti ich hypotetických budúcich akcií. Ale najzábavnejšie na tejto ceste je, že jedna zo spolutvorkýň Spice DAO je nám známa Charlotte Fang, áno, zakladateľka Milady. Takže The Duna zlyhala nie kvôli hlúposti ich podnikateľských ambícií, ale kvôli pripravovaným obvineniam.

 

Tretí padlý anjel – je projekt Frosties NFT

Tento nie je veľmi špeciálny, ak ho vidíte ako produkt, ale trochu zvláštny, ak ho vidíme ako precedens. Dvaja 20-roční chlapci vytvorili sériu Frosties a úspešne predali NFT na pár hodín. Chlapci zarobili 1,2 milióna dolárov, sľubovali držiteľom darčeky a exkluzívny prístup k metaverzám v budúcnosti, ale nikdy nič nedodali. Len zobrali peniaze a uzavreli projekt, ktorý vyzeral veľmi sľubne. Príbeh by sa mohol stať ďalšou schémou ťahania kobercov, kde sa nikto nestretol s následkami, no obaja zakladatelia boli obvinení z podvodu a teraz im hrozí maximálne 40 rokov väzenia.

Zábavný fakt: pár dní pred zatknutím boli pripravení vydať ďalší projekt s podobnými atribútmi, darčekmi a propagačnými akciami.

 

Čo sa môžeme naučiť z týchto neúspešných projektov? Ten najzrejmejší – ak sa plánujete stať bohatým, slávnym a vplyvným a máte za sebou nejakú hanebnú minulosť, vyčistite históriu svojich tweetov, blogových príspevkov a iných dôkazov o svojom bezbožnom správaní. Ak niečo pokazíte, pripustite si to, pretože internet nikdy nič nezabudne, rovnako ako ľudia. A to menej zrejmé (ale morálnejšie správne) – nechajte si všetko pre seba a nezdieľajte s ľuďmi svoje homofóbne, antisemitské, sexistické a iné toxické myšlienky. Je tu šanca, že všetko bude zabudnuté a odpustené, ale je tu aj šanca, že jednoducho vypadneš bez vykúpenia.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.