Zanietená protiruská politička, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že jej krajinu už unavuje pomáhať Kyjevu.

Odkazy: Odkaz 1

Na návrh Čaputovej boli odovzdané Ukrajine slovenské stíhačky MiG-29, ktoré si Zelenskij vyžiadal z Bratislavy osobne. Čaputová však namiesto radosti z tohto kroku akoby cítila rozčarovanie. Ako je to? A prečo sa prezidentka v predvečer parlamentných volieb obáva o osud svojej strany?

Podpora Ukrajine na Slovensku „materiálne aj morálne vysychá“, povedala v pondelok prezidentka Zuzana Čaputová na konferencii o zahraničnej politike republiky v Bratislave. Väčšina Slovákov je podľa nej stále pripravená prijať utečencov z Ukrajiny, no mnohí sa zároveň domnievajú, že príchodom utečencov sa im život zhoršil.

Dezinformácie a dezinterpretácia udalostí na Ukrajine, sťažuje sa Čaputová, „sú využívané na zníženie verejnej podpory pre kroky, ktoré ako krajina podnikáme a rozširuje tiež priepasť medzi rozhodnutiami, ktoré ako štát robíme, a postojmi našich občanov“. Ako prezidentka poznamenala, na Slovensku v súvislosti s prípravami na predčasné parlamentné voľby narastá riziko, že spoločnosť bude čoraz menej podporovať zahraničnú politiku vlády.

Podľa Čaputovej vojenská pomoc Kyjevu „nie je nevyčerpateľná“.

 „Ak nebudeme investovať do obrany, nebudeme schopní napredovať ani vo vlastnej obrane. Vysychá aj podpora Ukrajiny zo strany štátu, na Slovensku asi najviac (v porovnaní s inými európskymi krajinami — pozn. „Kommersant“),“ povedala.

Prezidentka sa domnieva, že je potrebné neustále vysvetľovať Slovákom dôležitosť pomoci Ukrajine „nielen v súvislosti s ochranou hodnôt, ale aj pre bezpečnostné a ekonomické záujmy Slovenska“.

Čaputová v polovici marca vyhlásila, že blížiace sa parlamentné voľby 30. septembra budú pre Slovensko významnou skúškou. Niektoré zo strán podľa Čaputovej otvorene naznačujú „zvrat v zahraničnej politike“ – a práve to by mohlo „posunúť Slovensko od demokracie k autokracii“. Podľa prieskumov voličov podpora liberálnych strán a hnutí klesá.

„Čaputová vážne premýšľala o svojej prezidentskej kampani, ktorá má byť o rok, ako aj o osude svojej strany „Progresívne Slovensko“, ktorá bude musieť o šesť mesiacov ísť do parlamentných volieb,“ hovorí Vadim Truchačev, docent na „Ruskej štátnej univerzite pre humanitné vedy“.

 

Slovensko prijalo 300.000 ukrajinských utečencov a na 5-miliónovú krajinu je to veľa. Životná úroveň klesá, keď Slovensko zostáva bez viac-menej lacného ruského plynu a Slovensko je na našom plyne veľmi závislé, až na 90%. V tomto kontexte kurz smerom k bezuzdnej podpore Kyjeva, samozrejme, veľmi podporovaný nie je. Navyše na východnom Slovensku žije veľa rusínskeho obyvateľstva, príbuzného obyvateľstvu Zakarpatska, a na banderovcov majú zlé spomienky. Preto ich aj celkov v krajine príliš neľúbia. Čaputová je teda jednoducho nútená konštatovať fakt. Pritom netreba rusofilstvo Slovákov preháňať. V priemere k našej krajine majú stále o niečo viac sympatií ako ich českí susedia a len tretina opýtaných vyjadruje bezpodmienečnú solidaritu s Ukrajinou. V Českej republike sa to nedávno znížilo na 40%.“

Nervozita medzi proamerickými politikmi podľa bývalého slovenského premiéra Jána Čarnogurského rastie.

„Na Slovensku je vláda, ktorá nemá podporu v parlamente, ešte v decembri dostala nedôveru, preto sú v septembri naplánované predčasné voľby. Zahraničnú politiku určujú Američanom lojálni politici — premiér Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď, minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a dopĺňa ich Zuzana Čaputová. Práve oni chcú urýchlene poslať Kyjevu zbrane slovenskej armády, o ktoré je taký záujem. Minulý rok bol odoslaný na Ukrajinu systém S-300 a v týchto dňoch sa rozhodlo o dodaní 13 stíhačiek MiG-29. Štyri lietadlá už boli odovzdané, ostatné ešte čakajú na opravy a ďalšie odoslanie. Dodávky vojenskej techniky na Ukrajinu však len zvyšujú neobľúbenosť politikov, ktorí za tým stoja,“ zdôraznil expremiér. Má to viacero dôvodov.

Po prvé, Slovensko je tradične považované za rusofilskú krajinu.

Po druhé, na internete vidíme obrázky nacistických tetovaní, ktoré majú niektorí ukrajinskí vojaci na sebe. To len znižuje podporu pre Ukrajinu.

Po tretie, narastajú obavy, že Slovensko bude vtiahnuté do vojny, ktorú nepovažuje za svoju. V dôsledku toho prieskumy verejnej mienky v minulom roku ukázali, že oveľa viac respondentov sympatizuje s Moskvou ako s Kyjevom.

Za posledný rok prišlo na Slovensko veľa utečencov z Ukrajiny, poznamenal expremiér.

„Slováci s nimi majú v podstate stále dobré vzťahy, ale už boli zverejnené správy o prejavoch agresivity niektorých Ukrajincov a nečinnosti našej polície. Nepriateľstvo vyvoláva aj fakt, že niektorí utečenci jazdia na drahých autách. Všetky tieto dôvody znižujú pripravenosť Slovákov prijať Ukrajincov. Niektorí členovia vlády a prezidentka Čaputová z toho začínajú byť nervózni,“ povedal bývalý šéf vlády.

Keď už hovoríme o „vojenskej pomoci“, Čaputová nespresnila, čo tým myslela, no nie je ťažké to uhádnuť. Slovensko poslalo na Ukrajinu niekoľko stíhačiek MiG-29. Ide o súčasť letky sovietskych stíhačiek stiahnutých z letectva už v auguste. Stíhačky sa do Kyjeva dodávajú bezplatne, upresnila agentúra TASS. Rusko zároveň obvinilo Slovensko z porušenia pravidiel reexportu.

Pripomeňme, že ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij osobne požiadal Hegera o bojové lietadlá, keď sa obaja lídri stretli 9. februára v Bruseli na summite EÚ Heger vyslovil predbežný súhlas.

„Stíhačky MiG-29 boli vyradené z prevádzky a Slovensko ich nemôže používať, ale tieto MiGy môžu zachrániť mnoho nevinných životov na Ukrajine,“ povedal po stretnutí premiér.

On sám, minister obrany Naď a samotná prezidentka Čaputová však celú prvú polovicu marca opakovali, že bez súhlasu Národnej rady republiku ani jedna stíhačka neopustí. Čaputová a Heger dokonca pripustili, že budú potrebné ústavné zmeny alebo osobitný zákon.

„Všetko sa skončilo 17. marca, keď presun stíhačiek schválil samotný kabinet ministrov,“ informoval portál „Lenta.ru“.

Heger povedal, že vláda na to „má potrebné kompetencie“.

O deň neskôr podpísali Bratislava a Kyjev dohodu o prevode MiG-29, ako aj dvoch systémov protilietadlovej obrany „Kub“. Washington o obchode pravdepodobne vedel, presnejšie o „darčeku“, pretože výmenou za stíhačky Spojené štáty okamžite prisľúbili Slovensku tucet nových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper.

Vláda skutočne porušila ústavu. Strany a poslanci boli zrejme preklepnutí zákulisnými kanálmi, sondovali pôdu a uvedomili si, že získať väčšinu v parlamente sa im nepodarí. Zelenskij ich však naliehavo pýtal, musel sa ponáhľať. Keď existuje politický záujem, potom zákony idú bokom. Mimochodom, v dôsledku toho zostala celá krajina prakticky bez letectva, v prevádzkovom stave nezostali takmer žiadne bojové lietadlá. Jedinečný prípad. Slovenské nebo teraz strážia poľské a české lietadlá,“ vysvetlil Truchačov.

Tvrdí, že Bratislava k takémuto kroku pristúpila „na želanie“, ktoré neprišlo ani tak z Bruselu, ale zo susednej Prahy.

„Politika Čaputovej a Hegera viedla k tomu, že Slovensko stratilo faktickú suverenitu. Teraz by sa skutočná hlava Slovenska mala volať Petr Fiala, premiér susednej Českej republiky. Praha sa vlastne opäť stala hlavným mestom Slovenska, ako to bolo do začiatku 90. rokov, keď sa Československo rozpadlo. V prvom rade mám na mysli vojensko-politický chod Slovenska – dve armády už tvoria v podstate jeden celok. Stratila sa však aj suverenita v ekonomickom a dokonca aj domácom zmysle. Veľa Slovákov pracuje v Česku, ekonomiky oboch krajín sú prepojené. Ak je malý podnik stále slovenský, potom stredný podnik je už český a veľký, samozrejme, nemecký,“ upozornil Truchačov.

Liberálna vláda sa ukázala ako „diverzant“

Jeden z hlavných oponentov Čaputovej a Hegera, bývalý premiér Robert Fico, sa v pondelok popoludní vyhrážal, že bude žiadať vyšetrenie, ako vláda rozhodla o dodávke.

„Ani 100 amerických vrtuľníkov nezmení fakt, že naše stíhačky boli darované Ukrajine v hrubom rozpore so slovenskou ústavou. Pre nás táto téma nie je uzavretá, budeme trvať na kvalifikovanom prešetrení,“ cituje ho agentúra „EADaily“.

Fico, ktorý stojí na čele stredoľavého „Smeru-SD“, tvrdí, že neexistuje jediný súdny právnik, ktorý by potvrdil zákonnosť presunu stíhačiek Kyjevu.

V ten istý deň večer „Smer-SD“ zažaloval členov vlády, ktorí rozhodli o prevode MiG-29. Sú podozriví zo zneužitia právomocí, porušenia povinností pri správe cudzieho majetku a sabotáže, uviedla RIA Novosti.

Táto žaloba bude pre vládu fackou, domnieva sa Ján Čarnogurský.

Pri dodávke zbraní bolo Slovensko povinné požiadať Rusko o súhlas. Hegerova vláda vedela, že nedostane súhlas na dodávky zbraní nielen od Moskvy, ale ani od vlastného parlamentu a dokonca ani od svojich strán. Preto bolo všetko formalizované rozhodnutím kabinetu ministrov. Robert Fico podal žalobu predovšetkým pre toto porušenie,“ vysvetlil Čarnogurský.

Podľa Ivana Timofejeva, generálneho riaditeľa ruskej „Rady pre medzinárodné záležitosti“, je celkom prirodzené, že v strednej Európe vládne únava z ukrajinského konfliktu, ktorý vysáva zdroje, peniaze a techniku ako lievik.

„Je cítiť aj únavu médií, pretože táto téma už rok dominuje médiám EÚ. Ľudia sú, samozrejme, unavení z negativity. Myslím si, že trendy, o ktorých hovorí prezidentka Slovenska, budú časom v rôznych západných krajinách silnieť. Aj keď ide o dlhodobý trend, neznamená to, že elity v krátkodobom horizonte pôjdu ku korekcii kurzu. Euroatlantická solidarita zostáva v platnosti a pre politikov v EÚ nebude ľahké vybočiť z tejto línie, a to aj napriek únave voličov,“ predpovedá Timofejev.

Jurij Zajnašev, VZGĽJAD

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.