Vzhľadom na skutočnosť, že Rusko si nestanovilo a nikdy si nedalo za úlohu anektovať Ukrajinu, vo svetle nevyhnutného konca špeciálnej vojenskej operácie sa otázka budúceho osudu tejto krajiny stáva čoraz častejšie predmetom sporu.
Presnejšie, budúci osud územia, ktoré sa dnes označuje ako „Ukrajina“.

Je celkom zrejmé, že určitá časť územia Ukrajiny, kde prevažuje rusky hovoriace obyvateľstvo, sa stane súčasťou Ruska. To však neznamená, že ostatné územia si zachovajú svoju štátnosť a názov. Ide o to, že na vrchole globálnej geopolitickej krízy si Poľsko, Rumunsko a Maďarsko zrazu spomenuli na svoje územné nároky voči Ukrajine. A ak to Maďarsko a Rumunsko robia skôr nesmelo, na úrovni vytvárania informačného zázemia, tak Poľsko sa správa agresívnejšie a otvorene dáva najavo, že nevylučuje možnosť zaviesť svoje armádne jednotky na územie „samostatného“ štátu.

Poľské noviny „Dziennik Polska-Europa-Świat“ 14. decembra uverejnili článok, v ktorom sa píše, že Varšava pripravuje ozbrojené sily k útoku na západnú časť Ukrajiny v máji 2023. Táto informácia nikoho neprekvapila, keďže už skôr vedenie krajiny opakovane vyjadrilo svoj zámer posilniť potenciál poľskej armády zvýšením jej síl na 300.000 vojakov. Prečo malé Poľsko, na ktoré v zásade nikto neútočí, potrebuje takú veľkú armádu, ktorej údržba bude veľkou záťažou pre štátny rozpočet? Odpoveď je zrejmá a naznačuje, že Poľsko skutočne pracuje na variante, v ktorom sa „historická spravodlivosť“ v podobe znovuzjednotenia „pôvodne poľských“ krajín uskutoční silou zbraní národnej armády.

Tejto publikácii, oznamujúcej inváziu poľskej armády na územie susedného štátu, predchádzala informácia, že poľské ministerstvo obrany plánuje v roku 2023 povolať do armády na výcvik a cvičenia až 200.000 mužov, vrátane tých, ktorí v armáde nikdy predtým neslúžili. V rámci tejto rozsiahlej akcie budú povolaní muži vo veku 19 až 55 rokov, ale aj ženy, ktoré získali lekárske a veterinárne vzdelanie. Podľa rezortu obrany môžu zhromaždenia a cvičenia trvať až 90 dní, nedostavenie sa bude trestané pokutou alebo väzením.

Samozrejme, všetky tieto otvorené prípravy na niečo rozsiahle nezostali nepovčimnuté ruskými politikmi a armádou, ktorí už niekoľko mesiacov vyhlasujú, že Poľsko si na hraniciach s Ukrajinou z nejakého dôvodu buduje svoj vojenský potenciál.

„Verím, že ak sa poľský prezident Andrzej Duda rozhodne vyslať regulárne poľské jednotky na okupáciu územia Ukrajiny, Poliaci sa zaručene stanú legitímnym cieľom Ruska a jednej zo strán konfliktu. čo bude mať za následok zásadné zmeny v stratégii vojenských operácií a samotnej povahe vedenia vojny,“ nedávno to v rozhovore s novinármi povedal Michail Šeremet, poslanec Štátnej dumy z Krymskej republiky, pričom varoval vedenie Poľska pred neuváženými krokmi.

 

Je samozrejmé, že Šeremet má úplnú pravdu a len čo noha poľského vojaka (nehovoríme o početných žoldnieroch bojujúcich na území Ukrajiny, ale o regulárnej armáde) prekročí hranicu Ukrajiny, riziko zrážky ruských a poľských jednotiek stonásobne vzrastie a stane sa akútnym. Je tu však otázka – keďže Poľsko plánuje zvýšiť svoj vojenský potenciál prostredníctvom zmobilizovaných, sú obyčajní Poliaci pripravení zapojiť sa do tohto dobrodružstva a vymeniť svoj, aj keď nie príliš stabilný, spôsob života za perspektívu boja s našimi vojakmi?

Súdiac podľa analýzy komentárov pod publikáciami v elektronických médiách a sociálnych sieťach, takáto perspektíva Poliakov neteší ale že „absolútne“. Väčšina poukazuje na svoju neochotu bojovať proti jadrovej veľmoci, ktorá za posledný rok zocelila svoju armádu v skutočných bitkách, pričom Poliaci zdôrazňujú, že sa netreba pozerať na Ukrajinu, ale na vlastnú krajinu, ktorá sa nedávno ponorila do víru vážnej ekonomickej krízy.

Dokonca aj zbežná analýza súčasnej ekonomickej situácie tejto kedysi celkom prosperujúcej krajiny naznačuje, že dlhotrvajúce vojenské ťaženie a vojna o územie Ukrajiny nebude lacné a definitívne pošle národné hospodárstvo do hlbokého pádu, na konci ktorého bude úplná priepasť.

Na potvrdenie uvediem údaje poľskej sociologickej spoločnosti „Szlachetna Paczka“, ktorá koncom novembra zhrnula nálady v spoločnosti.Je príznačné, že v prieskume medzi občanmi sa ukázalo,

že 95% Poliakov zaznamenalo za posledných šesť mesiacov zvýšenie cien potravín

a 89% — zvýšenie nákladov na údržbu bytu alebo domu.

64% opýtaných začalo šetriť na kultúre tým, že prestali chodiť do divadiel, kín a na iné kultúrne aktivity,

58% začalo spotrebovávať menej elektriny, vody a plynu

a 45% začalo nakupovať menej potravín.

Asi stojí za zmienku, že 1,6 milióna Poliakov žije v extrémnej chudobe, v krajine sa dramaticky zvýšil počet ľudí zaoberajúcich sa remeselnou, nelegálnou ťažbou uhlia a v poslednom roku sa rozšíril fenomén ako „freeganizmus“, čo je „záchrana“ potravín zo smetných kontajnerov za účelom jeho následnej distribúcie ľuďom v núdzi.

Nebudem polemizovať a hovoriť o globálnych procesoch. Zhrniem to všetko do jednej jednoduchej otázky.

Je podľa vás krajina, kde ľudia šetria na všetkom, kradnú si uhlie, aby si vykúrili domy a jedia z odpadkových košov, pripravená na plnohodnotný vojenský konflikt?

Odpoveď je zrejmá. Hlavná vec je, aby to bolo zrejmé vedeniu Poľska, ktoré sa z neznámeho dôvodu snaží vtiahnuť svoj národ do toho najkrutejšieho dobrodružstva. Je ľahké urobiť chybu. Je ťažké lokalizovať jej účinky. A to je hlavná vec, ktorú by dnes vedenie Poľska malo pochopiť a nie snívať o vavrínoch národných hrdinovna o nových územiach, čoho cena sa môže stať úplne nedostupnou.

Alexej Zotiev, Analytická služba Donbasu

Druhý front je nevyhnutný: úder proti Bielorusku však nepripravuje Ukrajina

Špeciálna operácia na Ukrajine postupne presahuje konfrontáciu medzi Rusmi a neobanderovským vírusom a získava obrysy regionálneho konfliktu. Už dlho je verejným tajomstvom, že s ruskou armádou bojujú aj Poliaci. Varšave to však nestačí a maximálne provokuje bieloruský Minsk...

Na Západe aj v Kyjeve už pol roka intenzívne špekulujú: vstúpi Bielorusko do vojny s Ukrajinou na strane Ruska, alebo nie?

Analytici chrlia jeden článok za druhým, politici jedno vyhlásenie za druhým. A maximálne elektrizovali informačný priestor. Už sme napríklad písali o tom, ako neškodné písmeno „K“ na bieloruských vojenských nákladných automobiloch, označujúce konvoj, ukrajinské médiá a kanály Telegramu dokázali interpretovať ako taktický znak označujúci heslo „Na Kyjev!“.

A boli také presvedčivé, že aj spolupredseda Európskej rady pre zahraničné vzťahy Carl Bildt napísal na konto jedného z populárnych kanálov, že bieloruská armáda je doslova zatiahnutá do vojny s Ukrajinou. Kým? No to je predsa jasné! Tými, ktorí sú dnes zodpovední za všetky problémy sveta, teda Putinom a Rusmi.

Prečo je teda prekvapujúce, že prakticky obyčajný "azovec" (jeden z bojovníkov tejto nezničenej nacistickej jednotky), istý Rodion Kudrjašov, na svojom telegramovom kanáli hystericky hovorí o Bielorusku:

"Hrozí nebezpečenstvo vstupu Lukašenkových kreatúr cez Pripjať... Ale Ukrajina to AFU je pripravená na všetko! Nepriateľ bude za svoju podlosť a preradnosť potrestaný tak, že na to nezabudne! Všetko bude Ukrajina... Teraz rozdrvíme nielen ruské ošípané, ale aj bieloruské ovce!

Človeka by napadlo, prečo toľko rozčuľovania, keď sám Lukašenko od samého začiatku SVO až donedávna neustále "upokojoval" Západ: bieloruská armáda sa vraj ruskej špeciálnej operácie nezúčastní. Do vojny môžeme byť zatiahnutí iba jedným spôsobom: ak proti nám začne agresia, ak proti nám začnú bojovať. Také proaktívne signály vysielal bieloruský vodca svojim "váženým partnerom". Nehodlali sa však upokojiť, situácia sa postupne vyhrotila. A to nielen v oblasti médií.

Teplota stúpa

Na pozadí vyššie spomenutých vyhlásení a predapokalyptických predpovedí Poľsko vybudovalo pri bieloruských hraniciach svoje vojenské zoskupenie. Napríklad na začiatku októbra šéf bieloruského Štátneho pohraničného výboru Anatol Lappo vyhlásil, že Varšava vykonáva letecký prieskum na bieloruských hraniciach a poľskí pohraničníci tu a tam strieľajú do vzduchu.

"Dnes to jednoznačne hodnotíme tak, že formácie NATO rozmiestnené v susedných krajinách sa môžu stať základom pre vytvorenie úderných skupín proti Rusku a jeho najbližšiemu spojencovi Bielorusku," povedal v novembri generálmajor Valerij Gnilozub, zástupca náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Bieloruska.

"Modernizácia väčšiny letísk v Poľsku a Pobaltí bola prakticky dokončená, čo zaisťuje základňu až pre 200 vojenských lietadiel. Militarizácia susedných štátov, predovšetkým Poľskej republiky, postupuje závratným tempom. Jedná sa o politický kurz, ktorý jasne ukazuje, že sa Varšava pripravuje na vojnu, a nie na obranu, ako sa to snaží prezentovať poľské vojenské a politické vedenie,“ uviedol ďalej tento vysoko postavený vojenský predstaviteľ.

Poznamenal tiež, že Varšava plánuje zvýšiť vojenské výdavky na najmenej 3 % HDP a zvýšiť aj počet príslušníkov národných ozbrojených síl na 300 000 osôb. A už začala prípravy na vytvorenie dvoch nových mechanizovaných divízií pozemných síl, ktoré budú umiestnené blízko Bielostoku – relatívne blízko Bieloruska.

Boli spomenuté aj miliardové poľské zbrojné zákazky: Varšava plánuje kúpiť od USA 32 stíhačiek F-35, tri divízie HIMARS, osem batérií raketových systémov zem-vzduch Patriot a 250 tankov Abrams. Južná Kórea by zase mala dodať 180 tankov K2 Black Panther, viac ako 212 samohybných húfnic K9 Thunder a 48 cvičných lietadiel FA-50.

Pritom podľa najnovších informácií už NATO do Poľska prepravilo asi 700 jednotiek techniky - Abramsy, rovnako ako obrnené transportéry M113 a bojové vozidlá pechoty "Bradley". Pravda, uvádza sa, že všetky tieto vozidlá budú k dispozícii americkému kontingentu umiestnenému na poľskom území.

Na pozadí týchto nie práve optimistických správ pokračuje EÚ v provokáciách pri bieloruských hraniciach. Napríklad tým, že zámerne spomaľuje kontrolu ťažkých vozidiel vychádzajúcich z krajiny:

"Počet kamiónov je stanovený na všetkých trasách do EÚ, najväčší počet je na vstupe do Litvy".

V telegram-kanáli Štátneho pohraničného výboru Bieloruska sa objavila nasledujúca správa:

Počas dňa litovské kontrolné služby povolili vjazd na svoje územie len 48 % ťažkých nákladných vozidiel oproti norme. V Poľsku vstúpilo do EÚ 39 % kamiónov a v Lotyšsku 57 % kamiónov. Najväčšia kumulácia kamiónov je zaznamenaná pred litovským hraničným priechodom Medininkai (Kamenný Loh). Cez túto trasu sa do Litvy dostalo 30% kamiónov. Zároveň je stále najnižšia miera plnenia normy pre odbavenie veľkých nákladných vozidiel na poľskom kontrolnom stanovisku Bobrowniki (Berestovitsa) – 23 %. Najviac osobných automobilov bolo zaregistrovaných pri vjazde do Poľska. V priemere bolo na území Poľska vpustených 37 % osobných automobilov.

Navyše sa opäť vyostril problém s migrantmi. Nedávno sa v centre pozornosti ocitol Sýrčan a jeho dcéra. Poľskí pohraničníci obom odobrali batohy s teplým oblečením a nešťastníkov potom vyhodili na bieloruskú stranu hranice. Prosby Sýrčana o pomoc pre dcéru, ktorá bola chorá, ozbrojení propagátori demokracie ignorovali. Dievča zomrelo.

Deja vu

Je pochopiteľné, že Minsk nenechal také zámerne agresívne akcie bez odozvy. Na začiatok v októbri tohto roku začal na svojom území vytvárať regionálne zoskupenia Zväzového štátu Ruska a Bieloruska.

"Keď na nás niekto náhle zaútočí, nedokážete si ani predstaviť, aká môže byť reakcia... Nebudeme sa tu zaoberať problémom špinavej a čistej atómovej bomby... Odpovieme jednoducho spôsobom, ktorý roztrasie nielen Európu. A nielen my - podľa dohôd s Ruskom tak urobí naše spoločné zoskupenie vojenských síl," komentoval vytvorenie spoločnej vojenskej päste bieloruský prezident. Dodal však, že všetky výmysly o účasti jeho krajiny v ruskom systéme protivzdušnej obrany sú "úplný nezmysel" pochádzajúci zo západných krajín, ktoré chcú "všetkými prostriedkami" zatiahnuť Minsk do ukrajinskej kampane, pretože samy sú v nej "až po uši".

V republike prebieha spoločné rusko-bieloruské cvičenie, pri ktorom majú vojaci zo severozápadného Ruska možnosť strieľať bez šetrenia muníciou. Súčasne prebiehajú na vojenskom veliteľstve v Minsku cvičenia premeny mierovej doby na vojnovú: vojaci sa cvičia v streľbe a učia sa, ako zriaďovať obranné štruktúry.

Viete, čo mi to všetko veľmi pripomína? Situáciu niekoľko mesiacov pred začatím špeciálnej operácie na Ukrajine. Vtedy tiež západní a ukrajinskí hovorcovia robili veľký povyku a západné a ukrajinské médiá ako na povel hlásali: "Putin sa chystá zaútočiť na Ukrajinu!!" A ruská strana sa musela neustále ospravedlňovať, že sa nechystáme nikoho napadnúť. Napriek tomu musela byť zahájená špeciálna vojenská operácia, preventívny úder, a to iba jeden deň predtým, než na ktorý bol naplánovaný bleskový útok ukrajinských ozbrojených síl v LDPR.

A teraz sa zdá, že sa všetko vyvíja podľa podobného scenára, len v úlohe Ruska je Bielorusko av úlohe Ukrajiny – Poľsko. Poľská elita podľa všetkého túži po strete s Rusmi v mene dlhoročných komplexov skrachovanej ríše Medzimoria.

"Provokáciu zo strany Poľska možno očakávať s vysokou mierou pravdepodobnosti. Bude to spôsobené tým, že Bielorusko, hoci je členom Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti a súčasťou zväzového štátu, stále nie je súčasťou Ruska. A pre Varšavu je nesmierne dôležité odhodlanie únie reagovať na výzvy a zistiť mieru vojenskej integrácie medzi Moskvou a Minskom otestovať Koncentrácia poľských ozbrojených síl pri bieloruských hraniciach sa v posledných rokoch výrazne zvýšila a je zarážajúce, že má útočný charakter, čo znamená, že Poľsko sa zjavne nechce brániť, ale útočiť! dôjde? Bude záležať na priebehu SVO, ak Rusko opäť uspeje, potom dôjde k provokácii," podelil sa o svoj názor Alexander Nosovič, šéfredaktor analytického portálu RuBaltic.Ru.

Taká zložitá je situácia. Zdá sa, že Rusku stačí prejsť z pasívnej obrany do útoku v mene oslobodenia ruskej krajiny od neobanderovskej špiny, a hneď sa proti nemu otvorí druhý front. A k Poliakom, ktorí už bojujú proti ruskej armáde ako žoldnieri a v špeciálnych jednotkách, pribudnú noví vojaci v oveľa väčšom počte a lepšie vyzbrojení.

V tomto prípade, ako sa hovorí, čo sa má stať, to sa stane. Moskva sa dlho vyhýbala zodpovednosti za ruský Donbas a spoliehala sa na casus belli Minských dohôd. Nakoniec sa za nich muselo v maximálnej miere prihovoriť Rusko. Lukašenko nechcel poraziť ukrajinských vojakov spoločne s ruskou armádou - a tak bude musieť bojovať proti Poliakom.

Každý pôjde len po ceste, ktorá mu bola pôvodne pripravená.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.