Počet bitcoinov je obmedzený na 21 miliónov.
Prečo si Satoshi Nakamoto vybral toto konkrétne číslo?
Existujú minimálne dve vierohodné vysvetlenia.

  • Bitcoin bol navrhnutý tak, aby existoval konečný počet 21 miliónov BTC.
  • Jedným z vysvetlení limitu 21 miliónov bitcoinov je teória náhrady peňažnej zásoby.
  • Alternatívnym návrhom je, že limit by sa dal matematicky extrapolovať z prevádzkových parametrov bitcoinu.

 

Rovnako ako mnoho iných cryptomien bol aj bitcoin (BTC) navrhnutý na princípe obmedzenej ponuky. To znamená, že existuje pevne stanovená horná hranica toho, koľko bitcoinov môže niekedy vzniknúť.

V prípade bitcoinu stanovil horný limit jeho tvorca, Satoshi Nakamoto, presne 21 miliónov. Pre ostatné cryptomeny sa tento limit môže značne líšiť - od 18,9 milióna pre Monero (XMR) a Dash až po 100 miliárd pre XRP a Tron (TRX).

Teória náhrady peňažnej zásoby

Obmedzením svojej maximálnej ponuky a spomalením tempa vzniku nových bitcoinov Satoshi zamýšľal, aby každá jednotlivá bitcoinová jednotka (známa ako Satoshi) časom zhodnotila svoju hodnotu.

Podľa e-mailu, ktorý je údajne zdieľaný Nakamotom a prispievateľom Bitcoin Core Mikeom Hearnom, Satoshi usúdil, že ak by 21 miliónov coinov (mincí) mala použiť časť svetovej ekonomiky, 0,001 BTC (1 mBTC) môže mať hodnotu okolo 1 EUR. Táto predpoveď sa naplnila v roku 2013, keď bitcoin prvýkrát prerazil cenový bod 1.000 €; dnes má každý mBTC hodnotu bližšie k 8,25 €.

Aj keď Satoshi vo svojom e-maile porovnáva cenu bitcoinu s eurom, jednoduchá matematika naznačuje, že pre bitcoin mohol mať oveľa honosnejšiu víziu - čo lepšie vysvetľuje, prečo bola zvolená maximálna hodnota 21 miliónov.

V čase vytvorenia bitcoinu predstavovala ponuka peňazí celého sveta približne 21 biliónov dolárov. Tento údaj, známy ako peňažná zásoba M1, sa skladá z celkovej hodnoty všetkých fyzických peňazí na svete vrátane hotovosti, mincí, cestovných šekov a ďalších.

Ak by z bitcoinu vyrástla jednotná svetová mena - ktorá by nahradila všetky tie, z ktorých sa skladá údaj M1, potom by každý BTC mal hodnotu 1 milión dolárov. Pretože v každom bitcoine je 100 miliónov Satoshi, znamenalo by to, že hodnota každého Satoshi je 0,01 USD.

Skutočnosť, že tieto čísla sa tak úzko zhodujú, by bola pozoruhodnou náhodou, ak to nie je úmyselné.

Alternatívne vysvetlenie

Aj keď teória nahradenia peňažnej zásoby M1 je možno najpravdepodobnejším odôvodnením toho, prečo si Satoshi vybral 21 miliónov ako limit pre bitcoin, existuje ďalšie - trochu jednoduchšie - možné vysvetlenie.

Pri pohľade na parametre používané na riadenie ťažby bitcoinu je zrejmé, že hodnota 21 miliónov BTC umožňuje sieti zabezpečiť, aby sa bloky ťažili v pravidelnom časovom rámci (10 minút). Zaisťuje tiež, že množstvo bitcoinov vyplácaných ťažiarom ako blokové odmeny časom klesá, pretože maximálna ponuka sa blíži k svojmu limitu. Ako sa ukázalo, parametre, ktoré pre to Satoshi stanovil, nevyhnutne vedú k produkcii maximálne 21 miliónov BTC.

Bitcoinové jadro v súčasnosti upravuje náročnosť ťažby tak, aby sa zabezpečilo, že každý nový blok sa ťaží v priemere každých 10 minút, bez ohľadu na to, koľko hash rýchlosti je smerovaných v sieti. Na základe tejto funkcie by sa malo v každom štvorročnom cykle vyťažiť celkovo 210.000 blokov, po ktorých sa odmena za bloky zníži na polovicu. Prvý cyklus zaznamenal 50 BTC vyťažených na 1 blok; to sa v roku 2012 znížilo na polovicu na 25 BTC / blok, potom opäť na 12,5 BTC / blok v roku 2016. Po znížení na polovicu v roku 2020 je momentálne na úrovni 6.25 / BTC blok.

Ak to extrapolujete dopredu, zistíte, že súčet blokových odmien pre každý cyklus sa rovná 100 (50 + 25 + 6,25 + 3,125 atď.). Vynásobením tohto čísla číslom 210.000 blokov / cyklus sa dostanete k maximálnemu možnému počtu 21 miliónov.

Je teda ponuka bitcoinu filozofickým gestom alebo produktom bezohľadnej matematickej logiky?

Iba Satoshi Nakamoto to skutočne vie - a on (ona) o tom nehovorí.

Koľko bitcoinov stále vlastní jeho vynálezca Satoshi Nakamoto?

Tvorca bitcoinov Satoshi Nakamoto stále drží obrovskú hromadu bitcoinov, ktorá nikdy nebola presunutá - čo naznačuje opatrného a benevolentného dizajnéra.

  • Za prvých sedem mesiacov existencie bitcoinu vyťažil tvorca bitcoinu Satoshi Nakamoto až 1,1 milióna bitcoinov.
  • Toto imanie, ktorého hodnota v súčasnosti presahuje 10 miliárd dolárov, zostáva dodnes nedotknuté.
  • Mnoho ľudí bolo navrhnutých ako záhadný satoshi, ale jeho identita musí byť ešte definitívne dokázaná.

 

Záhadný tvorca bitcoinu, Satoshi Nakamoto, bol tiež prvým človekom, ktorý cryptomenu skutočne ťažil - v čase, keď každý vyťažený blok priniesol odmenu 50 BTC.

Na rozdiel od dnešných ťažiarov bitcoinov Satoshi nerozdelil tieto odmeny s potenciálne tisíckami ďalších používateľov ťažobného fondu a namiesto toho sám ťažil z celej odmeny. V tom čase mal bitcoin prakticky nulovú hodnotu; dnes je cena bitcoinu na hornom konci rozpätia štvorciferných dolárov.

Od januára do júla 2009 sa predpokladá, že Satoshi celkovo vyťažil viac ako 1 milión BTC, čo ho pravdepodobne urobí najplodnejším tažiarom v histórii bitcoinu. Posledné výskumy naznačujú, že Satoshi mohol vyťažiť ešte viac bitcoinov, ale zámerne sa zdržal a obmedzil svoju hashrate, aby dal ostatným ťažiarov spravodlivý prístup do blokov.

Patoshiho vzor

Aj keď nie je stopercentne isté, koľko bitcoinov Satoshi sám vyťažil, úsilie vedúceho výskumníka v oblasti bezpečnosti a cryptomeny Sergia Demiana Lernera mohlo vytvoriť zatiaľ najlepší odhad.

Vo svojej správe s názvom „Dobre zaslúžené šťastie Satoshi Nakamota, tvorcu bitcoinu, vizionára a génia“ sa Lerner pozrel na bloky vyťažené v období od 1. januára 2009 do 25. januára 2010 (bloky 1 až 36288) v snahe identifikovať, ktoré ťažil ten istý subjekt. Týmto Lerner zistil, že jedna entita používajúca jednu ťažobnú plošinu vyťažila v tomto období tisíce blokov a získala pritom blokové odmeny okolo 1 milióna BTC.

Lerner vytvoril termín „Patoshiho vzor“, aby opísal vzor blokov, ktoré sa zdajú byť vyťažené touto jedinou entitou. Pretože vzor začína blokom genézy, predpokladalo sa, že Patoshi môže byť sám Satoshi Nakamoto.

Lerner tento výskum ďalej rozšíril v apríli 2019, keď vydal pokračovanie: „Návrat Deniers a pomsta Patoshiho“. Autor tu zistí, že Patoshi vyťažil jednou rukou približne 22.000 blokov, čím dosiahol celkovú hodnotu 1,1 milióna BTC v blokových odmenách. Aby sme to uviedli na pravú mieru, odmena za blok sa odvtedy znížila trikrát na polovicu a ťažiari bitcoinu teraz zarábajú iba 6,25 BTC za každý vyťažený blok.

Pri súčasnej hodnote bitcoinu by to znamenalo, že majetok Satoshi Nakamota by dosiahol viac ako 10 miliárd dolárov, čo by takmer určite urobilo zo Satoshiho najbohatšieho majiteľa bitcoinu, pokiaľ ide o čisté držby BTC.

Satoshiho nedotknutá bitcoinová pokladnica

Nedávne špekulácie, že Satoshi mohol presunúť 50 BTC z bloku z roku 2009, boli nedávno odhalené, keď sa zistilo, že tieto bitcoiny nepatria do tých, na ktoré sa vzťahuje Patoshiho vzor. Namiesto toho sa zdá, že tieto bitcoiny boli presunuté iným skorým používateľom, ktorý bol prepojený s desiatkami ďalších blokov vyťažených v období, keď bol aktívny Satoshi.

Napriek tomu, že v bitcoinoch je viac ako 10 miliárd dolárov, neexistujú nijaké presvedčivé dôkazy o tom, že by Satoshi niečo z toho presunul - čo dokazuje pôsobivú zdržanlivosť a skutočné výhody. To samozrejme predpokladá, že Satoshi má stále prístup k súkromným kľúčom, ktoré obsahujú tieto prostriedky.

Zatiaľ veľa ľudí verejne tvrdilo, že Satoshi Nakamoto sú Craig Wright, Jörg Molt, Bilal Khalid a Debo Guidos. Iné boli vybranými rôznymi výskumníkmi ako pravdepodobní kandidáti. Ale do dnešného dňa sa nikomu nepodarilo definitívne dokázať, že vlastnia súkromné kľúče od ktorejkoľvek z adries, o ktorých sa predpokladá, že ich vlastní Satoshi - najpôsobivejší dôkaz, ktorý by dokázal, že sú Satoshi Nakamoto.

V každom prípade je pravdepodobné, že Satoshi nie je schopný alebo ochotný minúť svoje bitcoiny, možno kvôli riziku, že by to mohlo viesť k jeho prípadnej identifikácii. Ak by mala byť niekedy Satoshiho identita verejne odhalená, malo by to pravdepodobne dramatický dopad na bitcoin.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.