Populárny investor Robert Kiyosaki sa opäť pozastavil pri inflácii. Tentokrát ju nazval „falošnou infláciou“, ktorá spôsobí výrazný krach a depresiu na trhu.

Úspešný podnikateľ a autor bestselleru „Bohatý otec, chudobný otec“ Robert Kiyosaki si myslí, že nás čaká krach, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvní všetky aktíva vrátanie kryptomien na čele s Bitcoinom. Posledným príspevkom na twitteri vyjadril svoj pohľad na tzv. „falošnú infláciu“, ktorá bude hlavným zdrojom depresie na trhu.

„FED a Biden tlačia na falošnú infláciu. Prichádza krach a depresia. Zlato, striebro, Bitcoin a aj nehnuteľnosti sa zrútia. Po páde príde ideálna príležitosť na nákup. Je čas zbohatnúť po krachu falošnej inflácie. Buďte však opatrní a dávajte si pozor.“

Počas celosvetového „lockdownu“ v dôsledku koronakrízy za posledné dva roky centrálne banky po celom svete vytlačili vcelku veľa „nových“ peňazí. Medzi kritikmi sa často hovorí o možnosti devalvácie či kolapsu fiatových peňazí.

Federálny rezervný systém, teda FED, ako jeden z mnohých, vytlačil väčšinu svojich peňazí práve počas koronakrízy za posledné dva roky. Viacerí skeptici a investori majú obavy, že môže dôjsť k hyperinflácii, ktorá by mohla ovládnuť svet a priviesť ľudí do chudoby.

Podľa Kiyosakiho FED a ministerstvo financií Spojených štátov ničia americký dolár, čo je, mimochodom, hlavnou menou pre globálne transakcie. Verí, že všetko smeruje do „finančného pekla“.

Máme najväčšiu infláciu za posledných 39 rokov

Inflácia v USA sa dostala na takmer 40-ročné maximum. Keďže FED, najväčšia centrálna banka sveta, plánuje pokračovať naďalej v tlačení peňazí, dá sa tak očakávať pokračovanie zvyšovania inflácie.

FED bude rokovať o možnom znížení tvorby nových peňazí z približne 120 miliárd USD na postupne menšie hodnoty. Konkrétne každý mesiac približne o 15 miliárd menej. To znamená, že prvý mesiac to bude 105 miliárd, potom už iba 90 miliárd až postupne v druhej polovičke roka 2022 sa počet novo vytlačených peňazí v každom mesiaci stabilizuje na primeranej sume. Malo by to byť okolo 0 až 10 miliárd mesačne. Ak by FED pokračoval v tejto agresívnej politike znehodnocovania peňazí, na trhoch, logicky, môžeme očakávať pokračovanie rastu.

Inflácia v Turecku dosahuje takmer 40 % - najvyššia za 19 rokov!

Turecká republika a jej ekonomika zažívajú najhoršie obdobie za posledných 20 rokov. Inflácia dosahuje rekordné výšky, a natívna fiat mena, turecká líra, stráca svoju hodnotu každým dňom.

Líra už stratila 44 % svojej hodnoty voči americkému doláru. Ľudia sa však začali pozerať po iných spôsoboch, ako chrániť svoje peniaze, zárobky či sporenia. Mnohí sa obrátili k používaniu stable coinov.

V Turecku sa používanie stable coinov za poslednú dobu prudko zvýšilo a dnes takmer 30 % všetkých obchodov spárovaných s tureckou lírou tvorí Tether USD (USDT).

Správy z tureckého štatistického ústavu uvádzajú, že inflácia v Turecku vzrástla o 36 %, čo je najvyššia miera za 19 rokov. V priebehu decembra tzv. kôš spotrebiteľských cien vzrástol až o 13,58 %!

Za posledných 12 mesiacov turecká líra stratila 44 % svojej hodnoty voči americkému doláru. Súčasná inflácia nebola nikdy vyššia počas vlády Erdogana. Toho mnohí právom obviňujú za jeho neschopnú politiku a neustále vymieňanie predsedov centrálnej národnej banky, ktorí ho „nechcú počúvať“. Avšak turecká centrálna banka nedávno predstavila koncept, ktorý povzbudzuje ľudí, aby konvertovali zlato na termínované vklady v líre.

Turecká centrálna banka znižuje úrokovú sadzbu už štyri mesiace za sebou. Zníženie sadzieb v polovici decembra viedlo k poklesu tureckej líry na rekordné minimum 15,5 voči USD. Rok 2021 taktiež ukázal, že dopyt po Bitcoine v Turecku neuveriteľne vzrástol. Takmer jedno percento všetkých obchodov v krajine predstavuje  obchodný pár BTC/TRY (Bitcoin/turecká líra). To jedno percento je, samozrejme, oficiálne číslo, no skutočný počet môže byť oveľa väčší.

Prezident vyzval turecké spoločnosti a jednotlivcov, aby pomohli chrániť domácu menu krajiny.

Erdogan sa poslednýkrát vyjadril takto:

„Pokiaľ neberieme vlastné peniaze ako referenčnú hodnotu, sme odsúdení na potopenie. Turecká líra, naše peniaze, to je to, s čím budeme pokračovať, a nie v žiadnej cudzej mene.“

 

Inflácia v EÚ dosahuje rekordné hodnoty, ECB sa so zvyšovaním úrokových sadzieb neponáhľa

Rast inflácie v EÚ je nezastaviteľný. Európska centrálna banka neskrýva znepokojenie, no so zvyšovaním úrokových sadzieb sa zatiaľ neponáhľa.

ECB zatiaľ nebude reagovať na zvyšujúcu sa infláciu úpravou úrokových sadzieb. Podľa najnovších údajov Eurostatu sa ročná inflácia eura v decembri zvýšila už šiesty mesiac po sebe na rekordnú úroveň  5 %.

„Tieto údaje vnímame s určitými obavami, pretože sú vyššie, ako sme pôvodne očakávali,“ uviedla členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová.

Schnabelová dodala, že prudký nárast inflácie spôsobený globálnou pandémiou bude zakončený výrazným poklesom. Takže zatiaľ nie je dôvod pre zvyšovanie úrokových sadzieb.

„Podľa našich projekcií sa strednodobá inflácia vráti pod 2 %, aj keď uznávame, že sú tieto predikcie zahalené veľkou neistotou.“

ECB bude podľa slov Schnabelovej konať rýchlo a rozhodne v prípade, že sa inflácia ustáli nad hranicou 2 %. Odmietla však kritiku, že je nečinnosť ECB znakom strachu. V prípade zvýšenia úrokových sadzieb totiž hrozí ďalšia dlhová kríza v EÚ, najmä v krajinách ako Taliansko.

„Naše kroky sa riadia výlučne naším mandátom cenovej stability. Verejné pôžičky jednotlivých krajín nemajú na rozhodnutia Rady guvernérov žiadny vplyv.“

Údaje Eurostatu a komentáre Schnabelovej prichádzajú v čase, keď veľké ekonomiky hlásia prudký nárast inflácie po opatreniach na riešenie hospodárskych dôsledkov epidémie Covid 19.

Medziročná inflácia USA dosiahla 7,5 %

Napriek tomu, že prudko rastúca inflácia je vyššia, ako sa očakávalo, nemala pozitívny vplyv na rizikové aktíva, akým je Bitcoin. Analytici tvrdili, že vzhľadom na tempo medziročného zvyšovania cien môže mať teraz Federálny rezervný systém väčší impulz na skoršie zvyšovanie úrokových sadzieb.

Výsledky indexu spotrebiteľských cien (CPI) pre USA dosahujú medziročne 7,5 %. Očakávania boli medziročne 7,3 %.

Menové futures na indexe Russell 2000, spoločností kótovaných v USA, klesli o 2 % hneď po zverejnení ekonomických údajov. Akciový index aj Bitcoin sa z tohto poklesu ceny počas nasledujúcej hodiny úplne zotavili.

Oficiálna inflácia má v súčasnosti najväčší rozdiel oproti krátkodobým úrokovým mieram od roku 1951. Na tento fakt poukazuje graf nižšie.

Ľudia, ktorí držali hotovosť v banke alebo štátne pokladničné poukážky za posledný rok, stratili viac ako 7 % svojej kúpnej sily.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.