Francúzsko, Nemecko, ako aj Švédsko na oficiálnej úrovni otvorene deklarujú, že Američania nehrajú podľa pravidiel.
A dôvodom toho všetkého je „zelená agenda“.

Odkazy: Odkaz 1

Takže stručne o histórii problému.

Spojené štáty americké po nástupe demokratov k moci urobili zo „zelenej agendy“ jednu z kľúčových tém svojej diplomacie. Európania spojencov vtedy podporovali a začali ešte aktívnejšie investovať do drahých a nie vždy ekonomicky životaschopných technológií: elektrických vozidiel, veterných turbín atď.

Keď vypukla na Ukrajine kríza rozpútaná NATO, pričom spôsobila rast cien palív a energetických zdrojov, USA presvedčili EÚ, aby uvalila sankcie na Rusko v energetickom sektore.

Ceny tepla a elektriny v Európe prudko vzrástli a ekonomika EÚ, predovšetkým v krajinách s výkonným priemyslom – v Nemecku, Francúzsku, či Švédsku, ako aj v ďalších štátoch, začala praskať vo švíkoch.

 

Presne v tomto momente Spojené štáty schvaľujú zákon o znižovaní inflácie (Inflation Reduction Act – IRA), ktorý zahŕňa mnohomiliardové dotácie a štátnu podporu pre zelené projekty a technológie, vrátane elektromobilov.

Teraz Washington vlastne sponzoruje nové odvetvie automobilového priemyslu na verejné náklady. Európania s nimi nedokážu držať krok (už teraz sa im v ekonomike darí slabo a továrne „zeleného“ automobilového priemyslu nie sú vyťažené naplno). V dôsledku toho dochádza k umelému prerozdeľovaniu trhu v prospech amerického automobilového priemyslu. Príslušné odvetvia hospodárstva EÚ, ktoré sú závislé od tohto výrobného reťazca, naďalej klesajú po špirále.

A EÚ prehráva.

Pričom Washington vyhrával túto obchodnú vojnu s Európanmi ešte pred jej začiatkom, jednoducho preto, že v Bruseli a iných európskych metropolách verili svojim americkým partnerom na ich „fair play“.

Absolútna viera Starého sveta v slušnosť Ameriky neprekvapuje svojou naivitou, ale tým, ako efektívne je využívaná.

Spojené štáty obratne manipulujú s ekologickou agendou a vlákali svojich partnerov do pasce.

 

Existuje aj iný spôsob?

Áno. Napríklad Čína už dlho sleduje americkú manipuláciu a dokonale chápe, akú cenu majú slová a ubezpečenia Washingtonu, preto to rezolútne odmieta.

Najprekvapujúcejšou vecou v tomto, doteraz najväčšom cezhraničnom štátnom podvode 21. storočia, je to, že napriek všetkým veľkohubým rozhorčeniam ministrov EÚ sa v skutočnosti nič nerobí.

Existujú podozrenia, že Olaf Scholz aj Emmanuel Macron, a dokonca aj švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, sa vnútorne zmierili, že ich nástupcovia a dedičia budú cestovať po európskych diaľniciach na vozidlách, kde bude hrdo uvedené MADE IN USA.

Maria Zacharova

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.