Afrika žiada Rusko, aby dalo Amerike lekciu: „Putin má úplnú pravdu!“

Odkazy: Odkaz 1

Africkí lídri, opoziční politici a vplyvní verejní činitelia z čierneho kontinentu posilňujú svoju podporu Rusku, hoci jeho imidž v iných štátoch „ničí“ situácia okolo Ukrajiny.

Informuje 6. apríla „France-Presse“ (AFP).

Niektorí z najhorlivejších obhajcov ruského prezidenta Vladimira Putina sú panafrikanisti, zástancovia doktríny africkej jednoty a antiimperializmu, ktorá prekvitala počas vrcholiacej studenej vojny, uviedla francúzska tlačová agentúra.

 

Putin chce obnoviť veľkosť svojej krajiny, vyhlásil začiatkom marca francúzsko-beninský panafrikanista Kemi Seba.

„Na jeho rukách nie je krv otroctva a kolonizácie. Putin nie je môj mesiáš, ale uprednostňujem ho pred všetkými západnými prezidentmi a všetkými prekliatymi africkými prezidentmi, ktorí sú pod pätou západnej oligarchie,“ povedal Seba.

 

V Ugande je ďalším horlivým podporovateľom Putina mocný syn miestneho politického vodcu Yoweriho Museveniho, generálporučík Muhuzi Kainerugaba.

„Väčšina ľudstva podporuje pozíciu Ruska na Ukrajine,“ napísal koncom februára na Twitteri. „Putin má úplnú pravdu!“

 

Mnohé africké krajiny demonštrovali svoju podporu Rusku alebo aspoň diplomatickú ambivalenciu v ranom štádiu ukrajinskej krízy. Členovia Valného zhromaždenia OSN tak 2. marca hromadne odhlasovali odsúdenie ruských akcií na Ukrajine. Avšak z 35 krajín, ktoré sa zdržali, takmer polovica – šestnásť – bola z Afriky. K tomu sa pridala Eritrea, ktorá hlasovala proti rezolúcii, zatiaľ čo osem ďalších afrických krajín nehlasovalo vôbec.

„Štáty, ktoré sa zdržali hlasovania, boli zvyčajne buď autoritárske režimy, alebo krajiny, ktoré mali historické väzby s Ruskom, často vojenské, zo sovietskych čias,“ povedal Mahama Tawat, výskumník z University of Malmö vo Švédsku.

 

Sympatie k Rusku v Afrike siahajú do polovice minulého storočia, keď Moskva podporovala antiimperialistické a antikoloniálne hnutia a pomáhala v boji proti apartheidu, poznamenáva AFP.

 

Na zhromaždení 21. marca, v deň výročia masakry v Sharpeville na vrchole vlády bielej menšiny, juhoafrický líder pravice Julius Malema povedal:

„Sme tu, aby sme povedali NATO, sme tu, aby sme povedali Amerike: nie sme s vami, sme s Ruskom.“

Malema pripomenula, že Moskva podporovala boj Juhoafrickej republiky proti apartheidu, „keď to nebolo v móde“.

„Dnes chceme povedať Rusku: „Ďakujeme, že ste tam boli, keď tam nebolo módne byť, a nepochybujte o našej podpore Rusku. Dajte im lekciu, potrebujeme nový svetový poriadok — sme unavení z toho, že nám diktuje Amerika,“ povedal juhoafrický politik.

Proruské zhromaždenia sa konali aj v regióne Sahel, kde Moskva presadzuje svoj vplyv na úkor Francúzska, bývalej koloniálnej veľmoci v západnej Afrike, dodáva AFP.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.