O recesii hovoria už ekonómovia, ale aj niektoré banky.
Príkladom je aj nedávne vyjadrenie anglickej banky Bank of England.
Ide o prehnane negatívne scenáre, v ktorých sa ako ľudia radi vyžívame, alebo je na obzore skutočná hrozba, na ktorú sa je potrebné pripraviť?

Na úvod si je potrebné zadefinovať, čo to recesia vlastne je. Podľa encyklopédie Investopedia je recesia „makroekonomický pojem, ktorý označuje výrazný pokles všeobecnej hospodárskej aktivity vo vymedzenom regióne. Zvyčajne sa za ňu považujú dva po sebe nasledujúce štvrťroky hospodárskeho poklesu, ktorý sa prejavuje v HDP v spojení s mesačnými ukazovateľmi, ako je napríklad nárast nezamestnanosti.“

Recesiu v Amerike vyhlasuje Národný úrad pre ekonomický výskum (National Bureau of Economic Research – skratka NBER). NBER definuje recesiu „ako výrazný pokles ekonomickej aktivity rozšírený v celej ekonomike, trvajúci dlhšie ako niekoľko mesiacov, ktorý je zvyčajne viditeľný v reálnom HDP, reálnych príjmoch, zamestnanosti, priemyselnej výrobe a veľkoobchodnom maloobchodnom predaji.“

Existujú rôzne ekonomické teórie na vysvetlenie toho, čo je recesia, čo jej predchádza a ako sa prejavuje. Jednoducho povedané, recesia znamená spomalenie alebo dokonca pokles hospodárskeho rastu. Neexistuje jediný spôsob, ako predpovedať, ako a kedy nastane recesia.

Ako sme vyššie uviedli, recesia je komplexný makroekonomický fenomén, ktorý možno interpretovať rôznymi spôsobmi. Súčasná globálna ekonomická situácia však vykazuje prvé znaky blížiacej sa hrozby v podobe recesie, ktoré nemožno už viac ignorovať či považovať za poplašnú správu.

Šírenie epidémie COVID-19 a z toho vyplývajúca výluka verejného zdravotníctva v hospodárstve v roku 2020 sú príkladom typu hospodárskeho šoku, ktorý môže urýchliť recesiu,“ upozorňuje encyklopédia Investopedia. Inflácia po celom svete, pokles HDP, rast ceny nehnuteľností, zvyšovanie úrokových sadzieb, operácia na Ukrajine a s tým spojené ekonomické sankcie uvalené na Rusko, prebiehajúca pandémia a lockdowny v Číne, ktoré narúšajú medzinárodnú dopravnú sieť – tieto všetky faktory spoločne vytvárajú hrozivú makroekonomickú mozaiku, v kontexte ktorej recesia pôsobí nanajvýš skutočne.

Výbor pre menovú politiku vo Veľkej Británii minulý štvrtok odsúhlasil zvýšenie základnej úrokovej sadzby o štvrť percentuálneho bodu, teda na 1 %, čo je najvyššia úroveň od februára 2009. Bank of England v tejto súvislosti varovala, že britská ekonomika tento rok skĺzne do recesie, pretože vyššie ceny energií spôsobia, že inflácia prekročí 10 %, čo je prognóza, ktorá stlačila libru na dvojročné minimum.

HDP Spojených štátov v prvom štvrťroku 2022 vykázalo zníženie o 1,4 %, čo je jeden zo signálov blížiacej sa recesie. Podľa NBER sa v Spojených štátoch od roku 1854 až do poslednej recesie v roku 2020 vyskytlo 34 recesií. Od roku 1980 bolo päť takýchto období negatívneho hospodárskeho rastu, ktoré sa považovali za recesie. Medzi známe príklady recesie a depresie patrí globálna recesia v dôsledku finančnej krízy v roku 2008 a Veľká hospodárska kríza v 30. rokoch 20. storočia.

Depresia je ďalší termín, ktorý si je potrebné predstaviť. Depresia je hlboká a dlhotrvajúca recesia. Hoci neexistujú žiadne konkrétne kritériá na vyhlásenie depresie, k jedinečným znakom Veľkej hospodárskej krízy patril pokles množstva tovarov a služieb vyrobených v Spojených štátoch o 33 %, strata hodnoty na akciovom trhu o 80 % a miera nezamestnanosti, ktorá sa nakrátko dotkla 25 %. Jednoducho povedané, depresia je vážny pokles, ktorý trvá mnoho rokov.

Na čo sa možno pripraviť?

Z ekonomicko-kapitalistického hľadiska sú občania štátov spotrebitelia, čo celkom presne definuje ich spoločensko-ekonomickú rolu a funkciu. Recesia a depresia vedú k okresaniu a obmedzeniu spotrebyInflácia stúpa, s ňou nezamestnanosť, ceny spotrebných tovarov, klesá výrobná sila a HDP štátov. Klasické trhy sa môžu zrútiť o niekoľko desiatok percent.

Pripraviť sa na niečo podobné je náročné až nemožné, pokiaľ to človek nezažil. V prvom rade je potrebné uskromniť sa. Otáčať každý peniaz, využívať čo najlepšie zdroje. Ak zarábate, odkladajte si vždy peniaze nabok. Hoci vám z nich berie inflácia, máte ich aspoň pri sebe. Ak chcete investovať, pripravte sa na poklesy, ktoré môžu byť v desiatkach percent. Vaše investičné portfólio sa môže značne zredukovať.

Kryptomeny korelujú s tradičnými trhmi, čo v čase recesie môže viesť k poklesom v stovkách percent. Pamätajte však, že každá recesia či depresia má začiatok a koniec a tak ako všetko nerastie večne, rovnako aj nič neklesá večne. Ak nakupujete počas poklesov, môžete byť dlhšie v mínuse, no keď sa situácia zmení, ľahko môžete byť v zisku. A buďte vďační za to, čo máte, zajtra to už nemusí byť samozrejmosť.

Čo robiť, keď trh padá – 5 tipov a psychologických rád

Klasické aj kryptomenové trhy zažívajú veľmi ťažké chvíle. Opäť je na mieste pripomenúť si niekoľko rád a psychologických tipov, ako sa vyrovnať s pohľadom na červené čísla. Tieto rady sú overené časom, odporúčajú ich špičkoví investori aj psychológovia, ktorí sa zaoberajú psychológiou obchodovania.

 

1. Nesledujte grafy

Pokiaľ budete každých 5 minút kontrolovať graf, váš mozog bude neustále konfrontovaný s negatívnym stimulom v podobe problému, ktorý chce vyriešiť. A riešenie môže prísť, napríklad, v podobe predaja aktíva v strate. Trh nezačne rásť len preto, že ho každú chvíľu budete kontrolovať. Ak to nezvládate, odinštalujte si aplikácie búrz, aby vás nepokúšali.

 

2. Nakupujte, keď trh klesá

Americký podnikateľ Cornelius Vanderbilt žijúci v 19. storočí vraj povedal: „Kupujte, keď všetci predávajú, predávajte, keď všetci kupujú.“ Z tohto výroku sa stalo už klasické investorské klišé, no, paradoxne, lepšie sa pamätá ako aplikuje. Vidieť, ako všetko klesá, ako sa šíri panika na sociálnych sieťach a ako veľkí hráči predávajú, môže vytvárať skreslenie, že teraz je ten posledný čas nakupovať. A to je myšlienková pasca. Práve vtedy, keď sú najväčšie poklesy, skúsení investori, fondy a miliardári nakupujú. Možno nemáte milióny ani tisíce eur len tak po ruke. No nakúpiť v poklese hoci aj za pár stoviek, môže v dlhšom horizonte viesť k zisku v tisíckach eur.

Možno si poviete: A čo keď nezachytám dno? Verte mi, na svete niet investora či miliardára, ktorý by vedel predikovať dno. Stačí, keď sa pozriete na nákupy bitcoinov spoločností MicroStrategy či nadácie Terra – nakúpili presne dno poklesov? Nie. Aj keď nechytíte dno, jedného dňa cena vystúpi a vy budete v zisku. Veľkí hráči to vedia.

 

3. Nesledujte sociálne siete

Tu platí rovnaký princíp ako pri bode 1. Sledovanie sociálnych sieti počas poklesov môže výrazne negatívne skresliť vaše rozhodnutia. Môžete to vidieť na známom Indexe strachu a chamtivosti (Index Fear and Greed). Ten funguje na algoritmoch mapujúcich sentiment na sociálnych sieťach. Vďaka nemu vieme, ako veľmi sa ľudia boja a očakávajú medvedí trh či Bitcoin na nule. Úprimne, veľkí hráči tento index sledujú, lebo vďaka nemu presne vedia, čo majú urobiť. Keď sa všetci boja a „veľkí analytici“ hlásia koniec sveta, vtedy zvyčajne po čase trh opäť rastie. Držte sa svojej stratégie a nenechajte sa zmanipulovať masovou hystériou.

 

4. Nakupujte kvalitné projekty, nie shitcoiny

Medzi kvalitné projekty patria Bitcoin, Ethereum a ďalšie projekty v top 10, prípadne v top 20 (Dogecoin komentovať nebudem…). Neinvestujte do neznámych mincí, lebo tie poklesy nemusia prežiť. Dnes tu sú, zajtra nie. Cintorín shitcoinov je obrovský a stále sa zväčšuje. Ak sa usmejete pri rade, aby ste nakupovali Bitcoin a Ethereum, uvedomte si, že takto zmýšľajú skúsení investori, fondy a inštitúcie. Ak oni v prvom rade kupujú Bitcoin a Ethereum, a až potom ďalšie menšie projekty, asi vedia, prečo to robia.

 

5. Choďte do prírody a cvičte

Keď túto radu spomenul najznámejší kryptomenový analytik z YouTube kanálu Coin Bureau, tiež sa pousmial, no hneď na to upozornil, že ide o veľmi dôležitú radu. Mozog si potrebuje odpočinúť. V prírode sa mozog uvoľňuje, analytické myslenie vypína a ľudovo povedané regeneruje kapacity na ďalšie premýšľanie. V každom z nás poklesy vyvolávajú negatívne emócie a pohľad na pokles percent nášho portfólia nejednému už pokazil deň. V prírode sa človek emocionálne upokojí (ak teda nesleduje grafy na telefóne). Rovnako to platí aj pri pohybe. Pohyb a cvičenie stimulujú hormonálnu sústavu, človek je vystavený zdravému stresu, ktorý anuluje ten neprirodzený zo sledovania grafov. Výskumy ukázali, že dokonca len klasická prechádzka vám o niekoľko percent môže zlepšiť náladu.

Štátny dlh USA masívne rastie spolu s rizikom recesie

Po minulotýždňovom zvyšovaní úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou sme sa včera dozvedeli, že inflácia za mesiac apríl bola 8,3 %, čo je síce menej, ako bolo v marci (8,5 %), avšak pokles je minimálny a očakávalo sa väčšie zníženie. Popritom bola publikovaná správa stránky U.S. Debt clock, ktorá informovala, že dlh Spojených štátov vzrástol za 12 mesiacov o viac ako 2 bilióny dolárov. To predstavuje nárast dlhu o 180 miliárd dolárov mesačne.

Ku koncu apríla predstavuje dlh USA približne 30,44 bilióna dolárov, čo je o 2,17 bilióna dolárov viac ako pred 12 mesiacmi. Na informáciu upozornil portál Finbold, ktorý vychádza z údajov stránky U.S. Debt clock. Podľa Finbold ide o zlovestný fiškálny míľnik, ktorý ilustruje nezdravý stav americkej ekonomiky v kontexte súčasnej inflácie a rastu úrokových sadzieb.

Za nárastom dlhu je potrebné vidieť reakciu USA na pandémiu Covid-19, keďže z 5 biliónov dolárov sa financovali dávky pre nezamestnaných, stimulácia pre podniky a občanov, ktorým boli peniaze posielané. Podobne aj opatrenia v podobe daní a stimulačných balíkov zvýšili dlh krajiny. Podľa Finbold pandémia natrvalo zmenila stav amerického hospodárstva.

Nastúpi depresia a prídu občianske nepokoje

Robert Kiyosaki tentokrát predpovedá, že čoskoro nastúpi ozajstná depresia a budú nastanú občianske nepokoje. Varoval taktiež pred krachom na akciových či dlhopisových trhoch!

Slávny autor a investor Robert Kiyosaki tvrdí, že liberáli, vojnoví štváči či environmentalisti sú vinní za zníženie produkcie ropy, ktorá podľa neho spôsobila infláciu. Na druhej strane, stimuly od štátu povolili bežným pracovníkom nechodiť do práce.

Investor tiež poznamenal, že inflácia už „zabíja“ nielen maloobchodníkov, ale dokonca už aj korporácie a gigantov ako sú napríklad Target či Walmart. Kiyosaki dodal, že nakupujúci sú už bez peňazí. Vedúci globálnej trhovej stratégie vo Wells Fargo tieto fakty potvrdil so slovami:

Maloobchodníci začínajú pociťovať oslabenie kúpnej sily spotrebiteľov.“

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.