Medzi krajinami, ktoré sú obzvlášť nervózne z aktivizácie Ruska v Afrike, vyniká Francúzsko.

Pred niekoľkými dňami sa na sekretariát OSN obrátila skupina „nezávislých expertov“ a vyzvala na „vyšetrenie“ politiky Moskvy na čiernom kontinente. Vo svojej výzve obvinili ruskú PMC „Wagner“ z „vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti“ v Mali. Zároveň sa ukázalo, že takmer všetci „odborníci“ sú spojení s francúzskym ministerstvom zahraničných vecí. Potom vláda v Mali označila „odborníkov“ za podvodníkov. Francúzi však v tomto nepoľavili. Francúzska republika podporila výzvu „expertov“ a obrátila sa na sekretariát OSN so žiadosťou o predloženie problému na posúdenie Valnému zhromaždeniu.

Prečo je Paríž taký znepokojený politikou Ruska v Afrike?

Faktom je, že kroky Moskvy vytvorili skutočnú hrozbu pre takzvanú „Zone Franc“.

V 19. storočí Francúzi kolonizovali veľkú časť Afriky. V roku 1960 však boli nútení udeliť svojim africkým kolóniám formálnu nezávislosť. Kolonialistom sa zároveň podarilo dať dokopy niekoľko hospodárskych spolkov z nových štátov. Do Západoafrickej hospodárskej a menovej únie vstúpili Benin, Burkina Faso, Pobrežie Slonoviny, Guinea-Bissau, Mali, Niger a Senegal. Gabon, Čad, Rovníková Guinea, Stredoafrická republika, Konžská republika a Kamerun vytvorili Hospodárske a menové spoločenstvo Strednej Afriky. Nakoniec zo skupiny ostrovov pri východnom pobreží Čierneho kontinentu vznikla Únia Komorských ostrovov.

V rámci troch menových únií vznikli centrálne banky, ktoré dostali právo vydávať vlastné „meny“ – franky. Tieto franky boli kryté „zárukami“ z francúzskej štátnej pokladnice. V rámci týchto „záruk“ došlo ku konverzii afrických peňažných jednotiek. Na druhej strane sa bývalé kolónie zaviazali umiestniť aspoň 65% svojich zlatých a devízových rezerv na účty francúzskej štátnej pokladnice. Bývalej metropole totiž boli povinní dávať veľkú časť devízových príjmov. Francúzi použili tieto výnosy… na nákup zdrojov z afrických krajín. Čo je to, ak nie lúpež?

Aby bývalé kolónie „neuhýbali“, Francúzi ich prinútili uzavrieť vojenské dohody. Podľa týchto zmlúv Paríž obyvateľom čierneho kontinentu „zaručoval ochranu“. „Ochrana“ znamenala právo Francúzska na politické a vojenské zasahovanie do vnútorných záležitostí afrických krajín. Francúzska republika udržiavala na území bývalých kolónií vojenské základne.

 

V roku 2015 krajiny západnej a strednej Afriky urobili vyhlásenie o svojom zámere opustiť frank. Deklarovali svoj zámer zaviesť novú menu ECU po roku 2020. Predpokladalo sa, že po zavedení novej meny africké štáty odmietnu ukladať svoje devízové ​​rezervy vo Francúzsku. Prirodzene, Parížu takýto obrat nemohol vyhovovať. Jediný problém je, že zasiahlo Rusko.

V roku 2016 odmietla „ochranu“ Francúzska vláda Stredoafrickej republiky, dosiahla stiahnutie francúzskych jednotiek a uzavrela vojensko-technickú dohodu s Ruskom. Moskva tam poslala zbrane, strelivo a 175 vojenských inštruktorov. Vlády oboch krajín k dnešnému dňu rokujú o rozmiestnení stálej základne Ozbrojených síl Ruskej federácie na území Stredoafrickej republiky.

V roku 2019 začal vojenskú spoluprácu s Ruskom aj Gabon.

V roku 2021 odmietla francúzsku „ochranu“ vláda Mali a obrátila sa na ruskú PMC „Wagner“ so žiadosťou o pomoc v boji proti teroristom. Zdôrazňujeme, že zástupcovia PMC boli prizvaní k účasti na protiteroristických operáciách. V roku 2022 Rusko a Mali uzavreli dohodu o dodávke ruských bojových vrtuľníkov a rádiolokačnej stanice.

V roku 2023 odmietla vojenské „služby“ Francúzska Burkina Faso. Aj vláda tejto krajiny vyjadrila pripravenosť spolupracovať s Ruskom.

 

Dôležitý detail: všetky tieto krajiny majú veľké zásoby nerastných surovín – zlato, diamanty, urán, ropa atď. Okrem toho je Mali na prvom mieste v ťažbe zlata spomedzi všetkých bývalých kolónií Afriky a na treťom mieste na celom čiernom kontinente. Tento štát je najväčším dodávateľom „žltého kovu“ pre Francúzsko. Môžu Francúzi prísť o takéto chutné sústo? S tým je spojená iniciatíva viesť „vyšetrovanie Wagnerových zločinov“.

Avšak pri predkladaní takýchto iniciatív musia potomkovia Napoleona a Pétaina jasne pochopiť, že ich narážky nemajú žiadnu právnu perspektívu.

 

Vyšetrovanie medzinárodných zločinov môže povoliť len Bezpečnostná rada OSN. V Bezpečnostnej rade má Ruská federácia právo „veta“.

Ak Bezpečnostná rada nemôže prijať rozhodnutie, zakladatelia OSN môžu vykonať medzinárodné vyšetrovanie. Patria medzi ne USA, Anglicko, Rusko a Čína. Ako vidíme, Francúzsko na tomto zozname nie je. Zato tam je Rusko. A má právo viesť medzinárodné vyšetrovanie zločinov Francúzska.

Na Západe začala „horúčka“ v súvislosti s rýchlym stiahnutím Mali zo svetového systému neokolonializmu

Ruský minister zahraničných vecí navštívil 7. februára Malijskú republiku. V kontexte zintenzívnenia afrického kurzu v ruskej zahraničnej politike (Lavrov za posledných šesť mesiacov podnikol tri cesty do Afriky) má táto návšteva mimoriadny význam.

Republika Mali je jedným z najväčších (1 milión 240 tisíc km2) štátov afrického kontinentu. Jedna z najbohatších krajín starovekého sveta, jedna z prvých univerzít na svete — to všetko je Maliské impérium. So začiatkom antikoloniálnej revolúcie v Afrike získal francúzsky Sudán (ako sa vtedy Malijská republika) nezávislosť ako jeden z prvých. V sovietskej historiografii sa udomácnil pojem „získanie nezávislosti“, ktorý sa však vzťahuje len na malý okruh afrických štátov. Africké krajiny získali nezávislosť v dlhom, krvavom boji.

Mali sa stalo iniciátorom získania nie formálnej, ale skutočnej nezávislosti nielen pre seba, ale pre celú Afriku. Od prijatia prvej ústavy Mali deklaruje – prvé na kontinente – ochotu vzdať sa časti svojej suverenity s cieľom dosiahnuť africkú jednotu. Republika Mali sa stala lokomotívou afrického zjednotenia.

Začiatkom roku 2020 vstúpila Afrika do novej fázy toho, čo nazývam globálna antikoloniálna revolúcia. V auguste 2020, potom v máji 2021, sa jeden po druhom uskutočnili dva štátne prevraty. Po začatí boja proti svojej bývalej koloniálnej metropole požadovalo Mali stiahnutie francúzskych jednotiek najprv zo severu (kde Francúzi imitovali boj proti ISIS) a potom z celého územia krajiny. Francúzskeho veľvyslanca vyhostili z Mali.

Republika vyzvala Rusko, aby jej poskytlo vojenskú pomoc. Takto sa PMC „Wagner“ objavil v Mali. S pomocou ruskej armády a bez zasahovania francúzskych jednotiek sa boj proti teroristom posunul do ďalšej fázy. Ukázalo sa, že teroristi nie sú takí „neporaziteľní“, ako sa Francúzi snažili demonštrovať…

Tri mesiace po malijskom prevrate, v septembri 2021, došlo k vojenskému prevratu v Guinejskej republike a v januári 2022 v republike Burkina Faso. Všetky tri prevraty treba vnímať v kontexte protikoloniálneho boja. Nie je náhoda, že Burkina Faso si v roku 2022 vyžiadala tiež pomoc „Wagnerovcov“. Neformálna „federácia nových antikoloniálnych síl“ pozostávajúca z Mali, Guiney a Burkiny Faso má takmer 1 milión 800 tisíc metrov štvorcových územia a viac ako 56 miliónov ľudí…

Táto situácia Francúzsko znepokujuje. Stratégiou Francúzov v Mali (a tiež v Guinei a Burkine Faso – na území týchto krajín) bol teror, ktorý viedli militanti „Islamského štátu Veľká Sahara“ a „Skupina na podporu islamu a moslimov“ (spojenie ISIS a Al-Kaida).

  • Hlavným cieľom militantov v Mali sú armáda a bezpečnostné zložky.
  • Druhým cieľom je civilné obyvateľstvo ako objekt zastrašovania.
  • Tretím cieľom je misia OSN. Zo všetkých mierových misií OSN je najnebezpečnejšia misia v Mali. Zahynie v nej viac vojakov ako vo všetkých ostatných misiách OSN dokopy.

Ruský predstaviteľ V. Nebenzja sa na zasadnutí BR OSN koncom januára diplomaticky vyjadril, že „ľutuje“ rozhodnutie niektorých štátov stiahnuť svoj vojenský personál z malijskej misie, nehovoril však o podstate problému. A malijské úrady o tom hovoria otvorene: Francúzske jednotky poskytovali teroristom ochranu pred malijskou armádou. Známe sú prípady, keď Francúzi priamo zasahovali do malijskej armády v boji proti teroristom. Najvyššie vedenie Mali to teraz jasne vyjadrilo.

 

Počas návštevy Sergeja Lavrova v Mali ho prijal dočasný prezident plukovník Ami Goita. Podľa Lavrova sa diskutovalo „o všetkom“ – od ekonomiky až po vojensko-technickú spoluprácu a otázky vzdelávania (vrátane armády).

Počas návštevy S. V. Lavrova v Mali sa niekoľko členských štátov BR OSN pokúsilo zorganizovať ďalšiu provokáciu proti Rusku. Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Japonsko, Malta, Švajčiarsko a Ekvádor, ktoré sa k nim pripojili, požiadali o „mimoriadne“ stretnutie o situácii v Mali. V programe práce Bezpečnostnej rady OSN 7. februára sa nepočítalo s diskusiou o situácii v Mali. Lavrovova návšteva nebola vopred ohlásená a práve v súvislosti s jeho návštevou bola vyžiadaná „mimoriadna“ schôdza v New Yorku. Zriedkavý prípad, ale väčšina členov Bezpečnostnej rady žiadosť nepodporila. Stretnutie nebolo zvolané, provokácia zlyhala, ale pokus to bol dôležitý: Západ sa začal „triasť“ v súvislosti s rýchlym odchodom Mali zo svetového systému neokolonializmu…

Počas návštevy Mali bol Lavrov vyznamenaný najvyšším rádom republiky. Teraz má ruský minister v Mali titul „veliteľ“.

Lavrov odišiel z tejto krajiny s ďalším zaujímavým darčekom: bol mu darovaný tradičný meč Tuaregov. Počas prezentácie minister zahraničných vecí Mali vyjadril nádej, že tento Lavrov meč bude „uchovaný v pamäti“ (You will keep in your mind…). Lavrov okamžite zareagoval: „Budem ho držať vo svojich rukách!“ (I will keep it in my hands!)

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.