Po desaťročnej kríze vstúpil Sahel do roku 2022 uprostred eskalujúcich nepokojov, pričom úroveň organizovaného politického násilia sa v roku 2021 zvýšila v porovnaní s rokom 2020.
Konflikt v regióne bol do značnej miery spôsobený džihádistickým povstaním sústredeným v štátoch Burkina Faso v Mali, a Niger, ktoré sú najviac postihnuté krízou.
Každá z týchto krajín zažila v roku 2021 svojim spôsobom značnú nestabilitu.

Odkazy: Odkaz 1

Presahujúce účinky krízy na susedné západoafrické prímorské štáty ako Pobrežie Slonoviny a Benin tiež nadobudli ešte väčšie rozmery. Pokračujúci demokratický úpadok a vznikajúca konkurencia medzi hlavnými mocnosťami ešte viac skomplikovali regionálnu dynamiku, hoci celkový vplyv sa ešte len uvidí.

Burkina Faso nahradila Mali ako epicentrum regionálneho konfliktu. V roku 2021 sa počet organizovaných podujatí politického násilia v Burkine Faso zdvojnásobil v porovnaní s rokom 2020, pričom ročné hlásené úmrtia prekonali hlásené úmrtia v Mali už druhýkrát za tri roky.

Zhoršujúce sa násilie v Burkine Faso bolo do značnej miery spôsobené al-Káidou pridruženou skupinou Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), ktorá minulý rok zvýšila aktivitu vo viacerých regiónoch v krajine. Zapojenie skupiny do politického násilia – vrátane útokov na civilistov a štátne sily – vzrástlo v roku 2021 o viac ako 200 % v porovnaní s rokom 2020. Militanti pridružení k JNIM spáchali v priebehu roka viacero útokov s vysokou smrteľnosťou, vrátane najsmrteľnejšieho útoku na civilistov v histórii. nahrané ACLED v Burkine Faso. Počas tohto útoku militanti pridružení k JNIM zabili v júni asi 160 ľudí v meste Solhan v provincii Yagha. Vysoké počty obetí boli hlásené aj počas augustových útokov militantov na štátne sily pri Gorol Nyibi v Soume a v novembri v zlatej bani Inata v Soume.

 

Podobne aj Niger zažil rekordný rok konfliktu, kde je najvyšší počet civilných obetí v krajine od začiatku pokrytia ACLED. Frakcia Veľkej Sahary v provincii Západná Afrika Islamského štátu (ISWAP-GS) bola zodpovedná za viac ako 560 hlásených civilných úmrtí, čo predstavuje takmer 80 % všetkých civilných úmrtí v Nigeri v roku 2021. Aktivita ISWAP-GS viedla k vytvoreniu vlastnej-obrannej milície v mnohých dedinách v regiónoch Tillaberi a Tahoua. V správe z júna 2021 analýza ACLED naznačila, že masové zverstvá a vyzbrojovanie komunít by mohli prerásť do spoločnej vojny. Odvtedy boli v regióne Tahoua zabitých desiatky militantov a milicionárov pri útokoch typu oko za oko.

V oblasti Torodi na juhozápade Tillaberi JNIM naďalej uplatňuje vplyv a postupne postupuje smerom k Niamey. Dôkazom toho sú násilné aktivity v okruhu 30 kilometrov od hlavného mesta, vrátane útokov na školy a vládne zariadenia, ako aj útokov na pozície spoločných síl. Tento pokrok prichádza napriek následným rozsiahlym operáciám – „Taanli“ a „Taanli 2“ – ktoré viedli jednotky Nigérie a Burkinabe v júni a medzi novembrom a decembrom 2021 (Le Faso, 27. júna 2021; RTB, 9. decembra 2021).

 

Mali bolo jedinou krajinou v subregióne, ktorá minulý rok zaznamenala pokles úmrtí súvisiacich s konfliktmi. Existuje niekoľko vývojov a faktorov, ktoré by spolu mohli vysvetliť tento pokles. Konkrétne, civilné úmrtia malijských štátnych síl sa v roku 2021 znížili o viac ako 70 %. Pokles sa zhoduje so znížením operácií malijských síl v roku 2021, ktoré predtým v roku 2020 vykonali významné útoky na civilistov v rámci protipovstaleckých operácií (viac informácií nájdete v správe ACLED: State Zverstvá v Saheli). K tomuto relatívnemu stiahnutiu došlo na pozadí vojenských prevratov v auguste 2020 a máji 2021. Dočasná vláda pod vedením junty sa namiesto toho, aby sa zamerala na otázky bezpečnosti, vo veľkej miere zamerala na udržanie sa pri moci, predĺženie politickej transformácie a oddialenie konania volieb. (AP, 7. júna 2021; 2. januára 2022). Dôkazom toho je obmedzené zapojenie malijských síl do spoločných operácií po boku svojich susedov.

Uprostred tohto vojenského stiahnutia mali malijský štát a miestne obranné milície rýchlo stratili kontrolu nad územím v prospech JNIM a jej pridružených spoločností. Toto je obzvlášť výrazné v centrálnom Mali, kde JNIM vedie neúnavné kampane proti Dan Na Ambassagou a milicionárom Donso (alebo Dozo). Poľnohospodárske komunity Bambara a Dogon spojené s milíciami Dan Na Ambassagou a Donso boli terčom v troch odlišných oblastiach vrátane Bandiagara a Djenné v regióne Mopti a Niono v regióne Segou. Neustály tlak zo strany JNIM postavil milície Dan Na Ambassagou a Donso do defenzívy, pričom v októbri zaznamenali značné straty v Djenne a Niono. Nielenže to boli najsmrteľnejšie útoky na milicionárov Dan Na Ambassagou a Donso, aké kedy ACLED zaznamenal, ale mali aj strategický význam, keďže JNIM si vynútil kapituláciu milicionárov v Djenne aj Niono.

 

Zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v Saheli tiež zosilnila existujúce napätie v súvislosti s pokračujúcou prítomnosťou francúzskych síl v regióne. Protifrancúzski demonštranti v Nigeri a Burkine Faso sa zamerali na francúzske vojenské konvoje, čo si vyžiadalo smrtiace zásahy francúzskych síl spolu s miestnymi štátnymi silami. V Nigeri spustili francúzske a nigérijské vládne sily paľbu na demonštrantov, ktorí sa v novembri pokúsili vandalizovať vojenský konvoj v Tere, pričom zabili troch demonštrantov a 18 zranili. Medzitým prevraty v Mali a nedávno aj v Burkine Faso ešte viac skomplikovali francúzsku angažovanosť v región. Postupné prevraty v Mali narušili vzťahy medzi Mali a Francúzskom a vytvorili disharmóniu v strategickom vojenskom partnerstve (Francúzsko 24., 3. júna 2021). Tieto vzťahy sa postupne zhoršovali, odkedy Francúzsko začalo redukovať a pretvárať svoju misiu Barkhane s čiastočným stiahnutím sa zo severného Mali (VOA, 30. septembra 2021). Odvtedy sa Mali spojilo s ruskými vojenskými poradcami alebo možno s ruskou súkromnou vojenskou spoločnosťou Wagner Group, ktorá začala sprevádzať malijské vládne sily počas operácií v centrálnom Mali v decembri 2021. Ruské nasadenie vyvolalo obavy medzi medzinárodnými aktérmi pôsobiacimi v Mali (ECFR, 2. decembra 2021). Diplomatické napätie dosiahlo bezprecedentnú úroveň, a to najmä po tom, čo Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) v januári 2022 uvalilo na Mali nové kolo sankcií (Al-Džazíra, 9. januára 2022). Mali v reakcii na to zamietlo medzinárodným silám prístup do svojho vzdušného priestoru (DW, 20. januára 2022) a vyhnalo dánske jednotky nasadené ako súčasť francúzskej európskej taktickej skupiny Takuba (Al Jazeera, 27. januára 2022; agentúra Anadolu, 21. januára 2022) . Mali tiež zašlo tak ďaleko, že vyhostilo francúzskeho veľvyslanca v krajine (Reuters, 31. januára 2022).

 

Rok 2021 sa navyše niesol v znamení ďalšej geografickej expanzie militantných skupín, a to aj do západoafrických prímorských štátov. V polovici roku 2020 si JNIM začala budovať oporu v severnom Pobreží Slonoviny (viac pozri v správe ACLED: In Light of the Kafolo Attack), čo je prítomnosť, ktorá sa v roku 2021 rozvinula do domáceho problému, ktorý presahuje rámec obyčajného prelievania (ISS, 15. 2021). Prekurzorové aktivity pozorované v Benine tiež naznačovali rastúcu prítomnosť a riziko preliatia do krajiny (viac pozri spoločnú správu ACLED s Clingendael Institute: Laws of Attraction). Potvrdili to viaceré ozbrojené strety medzi beninskými silami a predpokladanými militantmi v roku 2021, vrátane útokov militantov na beninské vojenské pozície v departementoch Alibori a Atacora koncom roka 2021, po ktorých nasledovali prvé dva útoky IED zaznamenané v Benine. V Togu došlo k prvému hlásenému útoku militantov začiatkom novembra 2021 v dôsledku zvýšenej aktivity militantov v provincii Kompienga v Burkina Faso. Podobne aj provincie Koulpelogo a Boulgou, ktoré hraničia s Ghanou, zažili po viac ako dvojročnej prestávke prudké oživenie militantných aktivít. V najsevernejších pohraničných oblastiach pobrežných štátov sa nachádzajú pašerácke a obchodné cesty, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v povstaleckom ekosystéme (Clingendael, 22. decembra 2021). Tieto trasy zabezpečujú logistický tok spoločnosti JNIM a jej pridružených spoločností vrátane paliva, zásob, motocyklov, zlata a munície. Tieto nezákonné aktivity boli údajne prerušené pred nedávnymi útokmi v Benine (Banouto, 1. decembra 2021) a môžu poukazovať na spúšťacie mechanizmy pre tento náhly posun v strategickom kalkule JNIM.

 

Na čo sa pozerať v roku 2022

Sahel prechádza hlbokou a bezprecedentnou zmenou na vojenskej a politickej úrovni. Pokračujúce diplomatické nepokoje sú výsledkom zložených účinkov po sebe nasledujúcich štátnych prevratov, spolupráce malijskej skupiny s ruskými silami a francúzskej transformácie operácie Barkhane. Spolu vytvorili významné trhliny v regionálnom bezpečnostnom projekte a spochybnili vojenskú intervenciu pod vedením Západu. Kým sa Mali počas väčšiny roku 2021 z veľkej časti vojensky stiahlo z boja proti islamistickým militantným skupinám, od konca roku 2021 opäť zintenzívnilo vojenské operácie, čiastočne spolu so svojimi novými ruskými partnermi.

Pozícia Francúzska je vzhľadom na rastúce protifrancúzske nálady čoraz viac neudržateľná a Francúzsko môže hľadať životaschopnejších teroristických partnerov v Nigeri a Burkine Faso uprostred rastúcej podpory verejnosti pre stiahnutie Francúzska z Mali. Medzitým sa nezdá, že by Niger chcel, aby bola na jeho pôde nasadená francúzska jednotka Takuba (Le Figaro, 3. februára 2022) a prezident Mohamed Bazoum môže čeliť vnútornému tlaku po demonštráciách proti Francúzsku, ktoré sa stali smrteľnými pri meste Tera v novembri. V Burkine Faso došlo v januári 2022 k vojenskému prevratu počas spoločnej operácie Burkinabe a Francúzska s názvom „Laabingol.“ Skutočnosť, že krajine teraz vládne vojenská junta, robí morálne otázne, či by tam Francúzsko malo hľadať silnejšiu vojenskú prítomnosť a či by to bolo akceptované zo strany Burkiny.

Napriek úspechom v roku 2021, povstanie v súčasnosti zažíva úpadok na vojenskej úrovni v dôsledku hromadiacich sa obetí militantov tvárou v tvár prebiehajúcim kampaniam štátnych síl. Proti tomuto vojenskému tlaku JNIM najmä zintenzívnila svoje úsilie zamerať sa na školy a telekomunikačnú infraštruktúru, pričom takáto aktivita vzrástla v novembri 2021 a januári 2022. JNIM sa tiež snažila rozšíriť svoje operácie v niekoľkých regiónoch Burkiny Faso, kde sa pohraničné oblasti so susednými krajinami menia na veľké bojisko. Nedávne preliatie do Beninu a Toga má potenciál nasledovať podobný vývoj, aký sa vyvinul v severnom Pobreží Slonoviny. Riziko šírenia a eskalácie by mohlo byť ešte vyššie, ak vezmeme do úvahy väčšiu prítomnosť militantov v Kompienge.

Ak presah do pobrežných štátov svedčí o šírení militantnosti, je to zrejmé aj v krajinách primárne postihnutých krízou v Saheli. Potreba spoločných vojenských operácií medzi postihnutými krajinami je čoraz častejšia. Tieto pravidelné spoločné operácie poukazujú na neustále sa zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu, aj keď v priaznivejšom svetle, a podčiarkujú, že koordinácia a spolupráca medzi krajinami v regióne sa zlepšujú s cieľom čeliť spoločnej hrozbe. Zatiaľ čo Burkina Faso nevyhnutne udržiavala najvyššie operačné tempo v regióne na vojenskej úrovni a hrala ústrednú úlohu v spoločných vojenských operáciách počas roku 2021, snažila sa tiež obmedziť násilie. V roku 2022 môže byť toto úsilie nakoniec ohromené, pokiaľ krajiny v regióne nebudú pokračovať v spájaní síl a spájaní svojich zdrojov na riešenie spoločnej hrozby alebo na nájdenie alternatívnych spôsobov, ako obmedziť násilie.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.