Tento kurz je venovaný úplným začiatočníkom. Ukážeme vám ako a kde nakúpiť kryptomeny, ako začať obchodovať.
V tomto kurze sa taktiež pozrieme na rôzne typy analýz a grafov s ktorými sa pri obchodovaní určíte stretnete.
Chcete sa naučiť pochopiť základy technickej analýzy a na jej základe začať obchodovať?
V tomto kurze sa budeme venovať najrôznejším obchodným stratégiám, indikátorom a chybám, ktorým sa nikto na začiatku nevyhne.

Long a Short pozície

Určite ste už počuli, že obchodovať nemusíte, iba keď trh rastie. Obchodovať  sa dá taktiež na pokles trhu. Mnohí traderi si myslia, že špekulácie na pokles sú výhradnou doménou forexových trhov, nie je to však pravda. Obchodovať na pokles môžete aj s kryptomenami. 

Dlhá (Long) pozícia

  • Keď ste v Long pozícii, znamená to, že dané aktívum ste nakúpili s tým, že očakávate ďalší rast jeho ceny.
  • Jednoducho, keď cena rastie, zarábate.

Krátka (Short) pozícia

  • Ak máte otvorenú Short pozíciu, znamená to, že dané aktívum ste predali, bez toho, aby ste ho museli pred tým vlastniť (vysvetlíme si v následujúcich riadkoch), s tým, že očakávate ďalší pokles jeho ceny. Ak bude cena skutočne naďalej klesať, vy budete z tohto poklesu profitovať.

Obchodovanie Long a Short pozície

Long pozíciu určite všetci veľmi dobre poznáte, ale aj napriek tomu si ju ukážeme, aby ste videli rozdiel.

Do Long pozície vstupujeme príkazom BUY. Od doby nákupu tak vlastníte dané aktívum, bez ohľadu na jeho cenu. A je už iba na vás, aby ste ho dokázali predať drahšie, ako ste nakúpili. To je celá pointa Long pozície. Lacno kúpiť, draho predať.

LONG1

Na obrázku vidíte, že sme zadali príkaz BUY na cene 440 $ a držali pozíciu až do prvého výraznejšieho poklesu. Na cene 655 $ sme Long pozíciu uzavreli a náš čistý zisk tak činí 215 $. Nakúpili sme lacno a predali o polovicu drahšie.

Ak sme do Long pozície vstupovali príkazom BUY, do Short pozície vstupujeme naopak, príkazom SELL. Ale ako je možné predať niečo, čo nevlastním? Úplne jednoducho. Pri Short pozícii nie ste vlastníkom daného aktíva, máte ho iba vypožičané od vašej burzy či brokera. Čiže, ak chcete vyťažiť z toho, že cena klesne zo 100 $ na 70 $, musíte si aktívum požičať s tým, že ho po čase v rovnakom množstve vrátite. Po požičaní ho okamžite predáte aby ste získali hotovosť. Potom už iba čakáte. Až cena klesne na vami predpokladanú hodnotu, aktívum za držanú hotovosť opäť nakúpite v rovnakom množstve, aby ste ho mohli vrátiť borkerovi, od ktorého ste si ho pred vstupom do pozície požičali. Aktívum už však nakupujete späť za 100 $, čo bola jeho pôvodná hodnota, ale iba za 70 $. To znamená, že svojmu brokerovi môžete vrátiť všetko, čo ste si od neho požičali a ešte vám ostane 30 $. To je váš zisk. Princíp Short pozície je tak draho predať a lacno nakúpiť.

Short

Na tomto obrázku vidíte, že sme otvorili Short pozíciu na cene 800 $. O necelý mesiac neskôr sme pozíciu zavreli na cene 415 $. Náš čistí zisk tak činí 385 $. Požičali sme si draho, okamžite predali a o mesiac nakúpili späť takmer o polovicu lacnejšie. Následne sme požičané množstvo vrátili brokerovi a zvyšná hotovosť je náš profit.

Určite sa teraz pýtate, čo má z toho broker alebo burza, ktorá nám aktívum požičala. Nemusíte mať obavy. Broker, či burza nevyjde z obchodu nikdy na prázdno. Buď si účtujú poplatky za zadanie príkazu (tradičné fee) alebo zarába na rozdiele medzi nákupnou a predajnou cenou. Určite ste si už napr. v banke všimli, že keď ste si chceli zameniť peniaze za inú menu, tak medzi nákupnou a predajnou cenou bol markantný rozdiel. To je presne marža, ktorú banka získa z každej výmeny. A rovnaké to je aj u brokera. Takže je jedno koľko si požičiate a koľko na danej pozícii zarobíte, váš broker si za každým príde na svoje.

Pump and Dump schéma - Čo to je a ako funguje

Jedným z veľkých rizík v oblasti trhu kryptomena sú Pump and Dump skupiny, ktoré sa snažia využiť chamtivosti ľudí vo svoj vlastný prospech. Je to veľkým nebezpečenstvom prevažne pre nováčikov, ktorí sú pre tieto podvodníkov ľahkou korisťou.

Čo je pump a dump schéma?

Všeobecná definícia pre "Pump a Dump" schéma je snaha o stimuláciu ceny aktív skrze odporúčania na základe nafúknutých, či lživých vyhlásení. Páchatelia, ktorí túto podvodnú "stratégiu" využívajú a majú už vopred otvorenú svoju pozíciu v aktívach spoločnosti, tak po umelom nafúknutí ceny postupne predávajú, čím cenu tvrdo zostrelí. Oni zarobia, ale malí investori, ktorí sa chceli "zviesť" prídu o väčšinu peňazí. Cieľom podvodníkov sa väčšinou stávajú spoločnosti s nízkou kapitalizáciou a malými objemami obchodov ich aktív. Schéma je samozrejme na regulovaných trhoch ilegálne a môže viesť k ťažkým pokutám.

Keď vyššie zmienenú definíciu aplikujeme na kryptomenový trh, tak je to plánovaná manipulácia s trhom na nízkoobjemových Coin s taktiež veľmi nízkou trhovou kapitalizáciou. Keby sme sa pozreli do histórie, tak takéto schémy boli schopné v počiatkoch klasických trhov (ešte neregulovaných) zraziť cenu pokojne na nulu. A práve kryptomenový trh môžeme považovať za niečo, čo je tiež ešte len v začiatkoch. Neregulovaný a ľahko zneužiteľný pre podvodníkov. Ale napriek tomu už sa prvé náznaky o regulácii objavujú. Na veľkých burzách je táto praktika zakázaná a ak sa jej hoci iba zúčastníte, tak vám môžu zmraziť účet. Prax ale ukazuje, že aj cez tento fakt, PAD skupiny ďalej operujú na trhu.

Takže cieľom je kopa "shitcoinů", o ktorých ani väčšina ľudí nevie, ale sú na burzách obchodovateľné. Coin, ktoré sa obchodujú vo veľmi nízkych objemoch a s nízkou trhovou kapitalizáciou na trhu a sú teda veľmi ľahkým prostriedkom pre manipuláciu a teda pascí. Tým, kto manipuluje je v našom prípade napríklad Telegramová skupina, či viacerým takýchto skupín. Alebo aj skutočná "whale", či to môže byť aj kombinácia vyššie uvedeného. Nech je to ktokoľvek, tak za sebou nechá veľa investorov, ktorí prídu v priebehu pár minút o svoje prostriedky. Kým strojcami tohto podujatia vyjdú s veľkými ziskami.

Anatómia Pump a Dump

Pád vychádza z niekoľkých krokov, od akumulácie, prepump, pumpu až po samotný dump. Tu je ukážka, ako taká anatómie pád vyzerá na grafe:

Fáza akumulácie

  • Iniciátori potrebujú pred samotnou pumpou nakupovať, čo najväčšie množstvo za lacno a nepozorovane. Takže aby cena nevystrelila ešte pred fázou prepump, tak vykonajú stovky malých nákupov, aby si zaistili čo najvýhodnejšiu pozíciu a zároveň, aby svojimi nákupmi netvorili veľké zelené sviečky. Tie by totiž mohli prilákať pozornosť príliš skoro.
  • Ďalší mechanizmus, ktorým si zabezpečia, že cena nepôjde hore sú falošné predajné steny, tzv. "Fake sell walls". Tieto vytvorené múry sú o veľkých objemoch, ktoré demotivujú k nákupom, pretože budia dojem, že sú "neprepálitelné". Trh teda bude vyzerať, že pôjde dole, čo prinúti investorov predávať. Kým PaD skupina nakupuje a akumuluje lacnejšie.

Fáza prepump

  • Pred samotnou pumpou "pumpári" začnú pár testovacích, malých púmp. Čím si skontrolujú, či sú naozaj pánmi situácie a navyše si tým zistia, pri akých cenových hladinách sa vyskytujú rezistencie a ako silné sú.

Fáza samotnej pumpy

  • V tejto fáze tvorcovia pumpy preberajú úplnú kontrolu a ešte pred vypumpovaním môžu na chvíľu coin dumpnúť až na svoje minimum, čím dostanú z hry "weak hands". Zase nakúpia lacnejšie a vďaka svojej kontrole nad členmi svojich skupín coin vypumpujú.

Fáza dumpu

  • Na konci sa iniciátori pumpy snažia "exitnúť" zo svojej vlastnej pumpy. Vyberajú zisky po častiach, zatiaľ čo ich obete nakupujú vrchol sviečky.
  • Môžu ešte vytvárať "buy walls", čím vytvoria ešte väčšiu FOMO a predĺži dobu trvania pumpy.

 

Tu sú všeobecné indikátory na identifikáciu Pump & Dump kanála:

  • Publikujú signály na Coin, ktoré sú väčšinou neznáme a majú nízku trhovú kapitalizáciu
  • Využívajú časovanie pre signály ako je vyššie spomínaný Telegram
  • Keď počas ohlásenie signálu otvoríte graf, tak uvidíte veľkú zelenú sviečku, do ktorej vás nabádajú vstúpiť
  • Publikujú novinky o pumpovaní Coin, ktoré sú ale bezpredmetné
  • Tlačia na vás, aby ste správu o signále odovzdávali ďalej cez sociálne siete
  • Uvidíte ten istý signál v podobných skupinách
  • Nepublikujú žiadne technické analýzy

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.