Na Slovensko sa Ján Kaľavský bojí vrátiť, hovorí o množiacich sa mŕtvych aktéroch káuz vyšetrovaných NAKA.
Za snajperom Kaľavským cestovala do Bosny a Hercegoviny a rozprávala sa tam s ním ĽUDMILA LACKOVÁ.

Odkazy: Odkaz 1

Bývalý vedúci operatívneho oddelenia NAKA Ján Kaľavský (39) je známy ako muž, ktorý odštartoval vojnu v polícií. To on prišiel na inšpekciu so šokujúcim tvrdením, že policajti manipulujú vyšetrovanie veľkých korupčných káuz. Kvôli získaniu dôkazov sa stal agentom zabezpečujúcim napríklad odposluchy diania na NAKA. Vzápätí ho kolegovia obvinili z korupcie a v auguste 2021 Kaľavský ušiel za hranice. Chytiť sa ho podarilo v Bosne a Hercegovine, odkiaľ ho však súdy odmietli vydať na Slovensko. V krajine, ktorá nie je súčasťou Európskej únie, požiadal o azyl. Vedenie polície teraz Kaľavského prezentuje ako skorumpovaného policajta, ktorý za úplatky posúval informácie podsvetiu. O tom, že ide o kukláča a snajpera odmeňovaného za výsledky v najťažších akciách, nikto nehovorí.

Alebo ste azda niekde počuli, že za zneškodnenie slovenského kanibala Mateja Čurka mu osobne ďakovala vtedajšia premiérka Radičová a vyznamenaný bol aj za spacifikovanie štyridsaťnásobného vraha a mafiána v boji telo na telo ?

 

Už rok ste na úteku. Súhlasili ste len s osobným rozhovorom, ale miesto nášho stretnutia ste neustále menili. Do poslednej chvíle sme nevedeli, kde presne vás nájdeme. Máte taký veľký strach ?

Je hrozné, že musím utekať ako štvanec len preto, že som povedal pravdu. Zastupoval som slovenskú políciu na zahraničných cestách a skončil som ako najskorumpovanejší policajt. A áno, už mám paranoju. Stále sa obzerám, či ma niekto nesleduje. Bojím sa o život.

 

Bojíte sa o život ? Trochu dramatizujete, nie? Skôr sa asi bojíte väzenia.

Nezačali na Slovensku zomierať aktéri kauz, ktoré vyšetruje NAKA ? Balvan sa obesil, Polóny zastrelil, Böhm sa zastrelil. Mikulca našli mŕtveho akože na úteku, kvôli nemu sme falšovali úradné záznamy. Mikulcova žena potom obviňovala z jeho smrti NAKA, nuž a nejaký chlap prerazil bránu a zastrelil ju ... Advokát takáčovcov Almáši náhle zomrel cestou na súd. Mne ide o život. Nechcem byť utýraný a náhodne mi oko vypadne pri kľukoch. To nechcem zažiť. Viem, čoho sme boli schopní.

 

Vaše slová znejú zvláštne. Nehovoríte, čoho boli schopní oni, ale čoho sme boli schopní my. Hovoríte teda aj o sebe.

Ja som bol súčasť toho všetkého.

 

A čoho ste boli schopní ?

Psychicky ľudí týrať, mučiť, vydierať, vymýšľať si dôkazy. To vám rozprávam s úplnou vážnosťou. Generálovi Lučanskému zavretému vo väzbe „naši chlapci“ účelovo cez Vianoce zdržiavali poštu od rodiny. Od advokáta vedel, že dcéra mu písala, ale nič nedostal. V Trenčíne vo väzenskej nemocnici sa domáhal svojich hodiniek a listu od dcéry. Kolegovia mu povedali, nech sa vráti do Prešova do svojej cely, tam ho čakajú aj hodinky, aj list. Kvôli tomu sa on rýchlo pechoril z nemocnice po zranení! Ale nedostal ani hodinky, ani listy. Lučanského predchodca Gašpar na tlačovkách hovorí pravdu. Účelovo sme mu zamieňali listy. Kolega Dunčko povedal - ko.otovi vymeníme list. Nejaký neprajník mu písal, vulgárne nadávky tam boli, že skape v tej base. Neposlali sme mu listy od rodiny, od ženy. Načo? Však nech si ešte mesiac, dva počká. Ale tieto vulgárne sme mu posielali. To sa dialo. Keby som vám rozprával o všetkých situáciach, ktoré som zažil, tak jedno číslo PLUS 7 DNÍ je málo.

 

Celkom tomu zadržiavaniu listov nerozumiem. To je taká zloba v policajtoch ?

Veď to vám tu celý čas rozprávam. Mali sme pocit, že NAKA je všemocná.

 

Prečo ste na zlomyseľnosti pristúpili vy?

Bral som to tak, že robíme pre dobrú vec. Začalo sa to pri takáčovcoch. Takáčovci sú mafiáni, treba všetkých zavrieť. Vyrábali sme vymyslené úradné záznamy. Že niekto má zbrane, že sa vyhráža susedovi, že je nebezpečný. V skutočnosti to bola hlúposť, ale papier veľa znesie. Úradný záznam vložil vyšetrovateľ do spisu a na jeho základe požiadal o nasadenie Lynx Commanda. Ráno o piatej sme vďaka tomu s veľkým krikom vtrhli k niekomu do domu, nad strechou hučal vrtuľník, len aby človek bol od začiatku zlomený. Aby sme ho váľali po zemi, aby bol na neho nátlak. Aby to mal od začiatku ťažké. Získali sme jedného svedka, ten je nalomený, tak mu nasľubujeme aj to, čo nesplníme. Ten nám povie, čo chceme. Postaráme sa, aby to potvrdili ďalší dvaja, a tak máme troch svedkov. To nikto neprebije. Viete, koľko bol zavretý advokát takáčovcov Ribár a ako sme mu robili zle ? Vymyslené úradné záznamy, len nech je čo najdlhšie vo väzbe. To je modus operandi. Len aby sedel. Fungovalo to u takáčovcov a funguje to aj ďalej. Gašpar, Hraško, Vorobjov. Bože, Vorobjov (bývalý funkcionár NAKA - pozn.red.). Po šiestich mesiacoch púšťali Vorobjova z väzby a v ten istý deň sme ho boli zase zadržať. On bol živý príklad, ako sa robí nátlak. Ten by mohol rozprávať! Ale asi sa bojí. Na neho hulákali tri hodiny - toho nám daj, toho nám daj - konkrétne mená. Vorobjov sa triasol. Zlomili ho.

 

Vy hovoríte, že obvinenia si na NAKA aj vymýšľali. Lenže nielen Vorbojov sa priznal. Tých, ktorí priznali vinu, je veľa.

Hej. Ale v akých podmienkach sa priznali ? Ak na nich hulákali, že im zoberú majetok, ženu im zavrú, lebo ona s nimi určite spolupracovala ? Čo im ostávalo ? Pristali. Potom za nimi chodili kolegovia, dávali im čítať pasáže z výsluchov, ktoré mali potvrdiť. Nikto z operatívcov tvrdenia neoveroval, nepreveroval. Ja som len čumel, čo sa tu deje. Skúšali sme najprv s mafiánmi - nevieš nám povedať niečo zaujímavé ? To ťa spasí. Ale takého Beďa Slobodníka (bývalý funkcionár NAKA - pozn.red.) čo mohlo spasiť ? Jedine Smer. Už po voľbách Čurilla hovoril, že urobíme zločineckú skupinu. Z Fica, Gašpara, Bödöra a nakoniec urobíme celý Smer. Slobodník nám veľmi chcel dať nejakú bombastickú informáciu, ale policajtov sa musel vypytovať, čo by to tak mohlo byť. Museli ho nasmerovať. Naservíroval nám špeciálneho prokurátora Kováčika. Prišiel záznam podpísaný prokurátorom Repom a kolega Magula si ma zavolal k sebe, že Jano, prečítaj si ten záznam. Slobodník mal hovoriť o úplatku, nejakej knihe a Kováčikovi. Však dobre, vravím Magulovi - prever to, spoj sa so Slobodníkom. Volali Slobodníkovi, dali na hlasito telefón. Hovorili mu - máme od vás informácie ku knihe a k peniazom. On vravel - dávala sa tam nejaká kniha. A čo v nej bolo ? To ja neviem, ja som to nevidel. Počul som na vlastné uši ako Slobodník vraví - ja neviem. Týždeň nato už vedel, čo bolo v tej knihe ?! Nebláznite.

 

Kedy ste si uvedomili, že už nechcete byť toho súčasťou ?

Zlom, prečo som začal vypovedať, nastal raz večer. Volal som Čurillovi v súvislosti s neskôr obvineným kolegom Kučerkom a Čurilla mi povedal - neboj sa, čoskoro budeš mať možnosť ísť k nim domov a môžeš mu zastreliť deti. To bol prvý zlom. O strieľaní detí sa ani nežartuje. Druhý zlom prišiel, keď zomrel generál Lučanský a kolegovia sa tešili. To som si povedal, že sú zvieratá.

 

Na základe čoho tvrdíte, že sa z Lučanského smrti tešili ?

My sme mali takú skupinu na WhatsAppe, Apači sa nazývala. Tam sme si posielali správy, že Mikulec zomrel - super, Balvan zomrel - palec hore, Lučanský zomrel - ďalší zárez na pažbe! Tí ľudia nemôžu prejsť cez psychotesty. Nemôžu robiť v polícií. Od kolegu Romana Staša viem, že Čurilla im kázal všetko vymazať, prípadne vymeniť mobily. Pýtam sa, prečo si mali všetko vymazať. Prečo?! Však sme všetko robili poctivo podľa zákona. Či nie ?

 

Prepáčte, ale ako môžem veriť, že si nevymýšľate ? Máte motív očierňovať policajtov. Vás stíhajú za korupciu.

Ja som inšpekcii predložil aj dôkazy. Veľa dôkazov. Napríklad telefón s fotkami, s komunikáciou Apačov, s pokynmi vyšetrovateľa, ako treba inštruovať svedka. Všetko je zdokumentované vo vyšetrovacom spise. O tom, čo sa dialo, som povedal aj svojmu nadriadenému Branislavovi Zurianovi, niektoré správy som mu aj preposlal. Jemu prvému som niekedy v zime 2020 - 2021 povedal, že už takto nemôžem pracovať.

 

Zurian ako vtedajší šéf NAKA o týchto praktikách nevedel ?

Odkiaľ by to vedel ?

 

Počkajte. Vravíte - čoho sme my boli schopní. Myslela som, že pod my myslíte NAKA. Koho ste mysleli pod „my“ ?
Ja, Branislav Dunčko, Robo Magula, Roman Stáš, Ján Čurilla, Pavol Ďurka a zopár jeho spriaznených vyšetrovateľov, ktorí sa chodili radiť hromadne do kancelárie.

 

Čiže nie celá NAKA.

Nie. Kdeže. To bola skupina policajtov plus niekoľkí prokurátori ako Repa, Šurek a zopár sudcov. Viete, kedy sme museli robiť akciu ? To neboli náhody. Zatýkanie sa plánovalo vtedy, keď mal službu správny sudca. Niektorí strčili do väzby každého, na koho sme ukázali. Inak sme sudcov museli klamať, napríklad v príkazoch o nasadení informačno-technických prostriedkov. Ak sa nájde prokurátor, ktorý vás nemá rád, a sudca, ktorý nestíha všetko preštudovať a nadôvažok dôveruje prokurátorovi, je s vami koniec.

 

Z toho ide strach.

Ale takto to fungovalo dlhé roky. Ja vám rozprávam, do čoho som nabehol. A to nie že ja som teraz otočil kvôli nejakému Tigrovi (prezývka podnikateľa Petra Petrova stíhaného v kauze manipulovania vyšetrovaní - pozn. red.) a obvineniu z korupcie. Nebláznite. Ja som nebol odkázaný na Tigrov mobil, plastové okná a iné hlúposti, ako to proti mne vypovedá. Prečítajte si uznesenie generálnej prokuratúry. Tam sú citované legálne odposluchy „našich chlapcov“ čurillovcov. Debatovali, že na Kaľavského treba našiť „bársčo“. Bársčo! Kolega Dunčko vymýšľal, čo by mohli uviesť, že mi bolo korupčne sľúbené - či dáke peniaze, funkcionárske miesto. Hlavne aby mohli založiť podstatu trestného činu korupcie. Pán Lipšic to nazval neformálnymi debatami policajtov. Lenže to, o čom „neformálne debatujú“, aj dokonali. Za to „bársčo“ ma obvinili, lebo zo mňa musia spraviť nedôveryhodného svedka vo vlastných prípadoch.

 

Zo zverejnených častí nahrávok rozhovorov policajtov na NAKA nemám dobrý pocit. Reči o tom, že vyšetrovateľke inšpekcie Santusovej treba podpáliť auto, sú nahraté vďaka vám ? Vy ste boli súdom schválený agent.

To som bol. Ale o podpálení Santusovej auta sa moji kolegovia na NAKA bavili v čase, keď som ja už bol na úteku. Cezo mňa to nešlo. Sám som zvedavý, čo všetko ešte vyjde najavo, keďže v uzneseniach sa spomínajú zatiaľ odposluchy iba z dvoch dní. A pokiaľ viem, tak odposluchy boli nasadené oveľa, oveľa dlhšie.

 

Okrem dôkazov tohto typu je ešte niekto na NAKA, kto potvrdzuje manipulácie vo vyšetrovaní veľkých káuz ?

Áno. Napríklad kolega Emmel niečo potvrdil. A pozrite, ako skončil. Hneď ho obvinili z korupcie. To, že je postavený mimo služby, podpísal jeho nadriadený Čurilla, ktorý v tom čase už bol stíhaný za marenie spravodlivosti. Obvineného vyhodil obvinený.

 

Ako ste sa vlastne dostali na NAKA?

V polícii som začínal v Krompachoch na ulici. To nebolo, že - bum, raketová kariéra. Pomaly, krok po kroku som sa vypracoval. Tí, čo videli môj personálny spis, vedia, že celý život som bol poctivý policajt. Prototyp policajta. Pán Lipšic ako minister vnútra aj vtedajšia premiérka pani Radičová mi ako snajperovi osobne ďakovali za akciu v roku 2011 v Kysaku, kde kanibal Čurko už vyťahoval zbraň na policajného agenta (Čurko bol pri akcii smrteľne postrelený - pozn. red.). Ministerka Saková mi zase gratulovala k zvládnutiu akcie, pri ktorej sme s kolegom chytili veľmi nebezpečného človeka so štyridsiatimi vraždami na konte. Striehli sme na neho v lese v noci. Prišiel sám, na krku mal ďalekohľad, pri sebe zbraň. Niekoho čakal. Dvaja sme na neho skočili. Nechcel sa vzdať, to bol normálny boj telo na telo. Dnes sa na základe výsluchu tohto mafiána vykopávajú mŕtvoly v Dolnom Chotári. Krátky čas som pôsobil aj v útvare osobitného určenia.

 

Na Lynx Commande vám šéfoval dnešný policajný prezident Štefan Hamran?

Áno, Hamran bol veliteľ útvaru. Ten „morálny kompas“ ako sám seba nazval. Prepáčte, musím sa upokojiť, lebo nastupujú emócie. Ako by som začal ? Pán Hamran je policajt, ktorý nikdy neurobil pekelný týždeň ani žiadne iné previerky na útvare.

 

Čo je pekelný týždeň?

Sedem dni vás bijú hlava-nehlava, týrajú hladom, smädom, až mučia cez fyzický výkon, snažia sa vás zlomiť a pri tom musíte spĺňať náročné úlohy. Cieľom pekelného týždňa je preveriť, či záujemca o prácu v elitnej jednotke obstojí v extrémnych podmienkach. Keď som ho absolvoval ja, začínali sme dvadsiati a do konca sme vydržali ôsmi. Po pekelnom týždni musíte ešte absolvovať psychotesty. Hamran nielenže neabsolvoval pekelný týždeň, ale - pokiaľ viem, mal problém prejsť aj cez psychologické vyšetrenie.

 

Pekelný týždeň musí absolvovať každý?

Každý. Okrem tohto „morálneho kompasu“, čo sa predvádza s retiazkou Bulgari. Ja som z Lynx Commanda odišiel po tom, čo mi nedovolil prihlásiť sa do výberového konania francúzskej ambasády. Mal som šancu študovať na policajnej akadémii vo Francúzsku. Viem dobre po francúzsky. Tlmočil som pri rôznych návštevách aj pre ministerstvo vnútra, aj pre cirkvi. Hamran povedal, že sa prihlásiť nemôžem, lebo on má podstav. Povedal som si - kašlem na Lynx Commando, idem na NAKA. Na funkciu vedúceho 2. operatívneho oddelenia som sa nedostal za Kaliňáka, ale za vlády OĽaNO. Tam som dostal plat, o akom sa bežným policajtom ani nesníva, a jazdil som na služobnom BMW. Ministra Mikulca sme prezývali korunný princ, niektorí ho nazývali kráľom.

Musím spomenúť aj môjho brata Dominika. Chcel sa dostať do Lynx Commanda. Prešiel polygrafom, taktiež aj fyzickými previerkami, však je mnohonásobný majster Slovenska v boxe, a údajne neurobil psychotesty. Tak som sa pána Hamrana opýtal, či mu umožní tie psychotesty znova opakovať. Nič viac. A teraz Hamran rozpráva, že som za brata loboval. Ale ja som neprišiel za Hamranom, aby brata zobral! Len som žiadal, aby mu dali druhú šancu. On bol dobrý policajt. Na Obvodnom oddelení v Pezinku objasnil vraždu, aj prezidentka Čaputová ho za to prijala. A teraz ho z polície načisto vyštvali kvôli mne.

 

Ako to bolo s vyšetrovaním podozrenia stotisícového úplatku a Romana Mikulca ? V PLUS 7 DNÍ sme uverejnili nahrávku rozhovoru, v ktorom to spomína bývalý šéf daniarov Imrecze.

Osobne som bol za kolegom Čurillom, za vyšetrovateľmi. Mal som informácie, že Imrecze chce vypovedať aj k veciam, ktoré smerujú k súčasnému ministrovi vnútra Mikulcovi. Podľa normálneho postupu mali ísť za Imreczem moji podriadení, operatívci. Ale nešli tam oni. Čurilla s Ďurkom sa s Imreczem šli povyprávať. A zrazu už pán Imrecze hovoril len o Smere. Už nerozprával o úplatku stotisíc eur, ktoré mohli ísť k Mikulcovi. Lebo na NAKA fungovala skupina manipulujúca vyšetrovania a minister to všetko vedel. Tiger mu nechával odkazy cez advokáta Čipáka, s ktorým sa pán minister stretával v saune. Pri zatýkaní Makóa (bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy) mi policajt Vlado Vallo celý čas písal, že pošli mi pre kráľa fotky Makóa. To bola iná paráda. Išli sme podľa osvedčeného modusu operandi. Zlomiť človeka. V Jelenci lietali vrtuľníky, nabehlo Lynx Commando, Tiger tam ešte aj novinárov poslal. Pamätám si, že Makó mal doma obraz so svojou podobizňou v mušketierskej uniforme, na hrudi erb s vlkom. Cvakol som Makóa a poslal. Vallo odpísal, že pán kráľ je šťastný. Mimochodom, aj tieto správy som odovzdal inšpekcii. Nuž a Makóa sme zavreli, on sa zlomil, stal sa z neho kajúcnik a nakoniec jemu blízka firma dostala aj štátnu zákazku ...

 

Za akých podmienok ste boli obvinený vy ?

Prvýkrát ma zobrali v putách bratislavskí pepeúčkari. Terasové dvere sa zatriasli - bam, bam, bam. Posadili ma do klietky, do tej istej cely ako Lučanského. Celý čas ma mali na kamere, aj keď som išiel na WC. Toaletný papier chýbal. No humus. A to som deň predtým sedel s Hegerom.

 

Vy ste sa nahlásili k premiérovi ?

Myslíte si, že moja pozícia bola taká, aby som sa mohol stretávať s premiérom ? Nie. To ma poprosil pán Marek Kaňka (bývalý šéf Tiposu, Hegerov kamarát - pozn. red.) o stretnutie s premiérom, že sa chce so mnou rozprávať. Dvadsiateho mája 2021 o 11:37 hod. som sedel u pána Kaňku s pánom Hegerom, s pánom Júliusom Jakabom a ráno 21. mája bolo u mňa desať kukláčov.

 

O čom sa s vami chcel Heger rozprávať ?

To ešte nechcem hovoriť. To poviem neskôr. Ešte nie je čas.

 

Nechcete sa predsa len vrátiť na Slovensko ?

Veď viete, že som v Bosne a Hercegovine požiadal o azyl. Nevrátim sa, kým bude fungovať systém, ktorý som opísal. Všetko, čo som vám dnes povedal, rád zopakujem na polygrafe. A nech idú na detektor lži aj moji bývalí kolegovia z NAKA. Spolubojovníci, ako sami o sebe hovoria. Nech idú na polygraf aj prokurátori a sudcovia. Nech sa pravda konečne ukáže.

 

Nemali by ste svedčiť o týchto veciach aj na súde ?

Som ochotný vypovedať cez telemost. Prípadne môžu prísť aj za mnou.

 

Z čoho v Bosne žijete ?

Nie je to ľahké. Brigádujem v súkromnej firme. Dostávam výsluhový dôchodok okolo štyristo eur, to je almužna. Musím si privyrábať. Slovenskí novinári už rozoberajú, že predávam chatu. Prečo asi ? No preto, lebo nemám čo do huby. Musím splácať aj hypotéky, pôžičky. Manželka učí deti s mentálnym postihnutím na Špeciálnej základnej škole v Modre. Rozpredala všetko, čo mala. Devätnásťročný syn Janík popri štúdiu na strednej škole brigáduje v Bille. Chodí tam bývalý kolega Jano Čurilla so ženou nakupovať. Môj starší syn ich obsluhuje, krája salámu a oni sa smejú. Čurillu obvineného z manipulácie vyšetrovania povýšili do hodnosti plukovníka a pridelili mu služobné auto čierny Touareg. Jeho manželka dostala miesto na Mikulcovom ministerstve vnútra.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.