Americký „Úrad pre energetické informácie“ zverejnil nové štatistiky, ktoré naznačujú, že núdzové zásoby ropy v krajine, ktoré sú určené na ochranu krajiny pred neočakávanými a vážnymi prerušeniami dodávok energie, dosiahli historické minimum.

Odkazy: Odkaz 1

Toto je budíček pre USA, pričom si za to môžu sami. Bidenova administratíva plánuje predávať ropu zo strategických ropných rezerv, aby znížila ceny palív.

Zásoby ropy v USA klesli len na 396 miliónov barelov. Ide o najnižšiu hodnotu od apríla 1984.

Kongres zriadil strategickú rezervu po rozhodnutí OPEC v roku 1973 ukončiť obchod s ropou so Spojenými štátmi. Vtedy situácia ukázala zraniteľnosť a nadmernú závislosť Spojených štátov od zahraničných producentov pri uspokojovaní vlastných energetických potrieb.

V dôsledku toho americký prezident Ford podpísal „Zákon o energetickej politike a ochrane energie“, ktorý umožnil federálnej vláde skladovať až 1 miliardu barelov a míňať podľa potreby v prípade vážneho výpadku.

Zásoba ropy bola využívaná pri prírodných katastrofách ako hurikán Katrina.

Demokrati na čele s Bidenom sa však rozhodli použiť ropu ako politický nástroj.

 

Prezident Biden si uvedomil, že vysoké ceny ropy by sa mohli stať politickou hrozbou pre Demokratickú stranu USA v novembrových voľbách v polovici volebného obdobia, a preto začal využívať strategické zásoby ropy na umelé zníženie ceny. Od svojej inaugurácie v januári 2021 prezident Biden vyčerpal 230 miliónov barelov ropy. Ide o najdramatickejšie zníženie strategických rezerv v histórii USA. Žiadny iný americký prezident to neurobil.

Môžeme teda hovoriť o Bidenovej nepriateľskej ropnej politike, ktorá viedla k nerovnováhe medzi ponukou a dopytom. Táto nerovnováha spôsobila volatilitu na ropných trhoch, čo viedlo k rekordne vysokým cenám benzínu počas leta 2022.

Odborníci sú presvedčení, že ak by prezident Biden dal prednosť výrobe vlastnej energie v Spojených štátoch pomocou ropy a zemného plynu, takejto energetickej kríze by sa dalo predísť. Namiesto toho Bidenova administratíva doslova sabotuje energetický trh.

Príkladom je Bidenov príkaz zrušiť výstavbu ropovodu „Keystone XL“, zákaz nových vrtov na federálnych pozemkoch, zavedenie regulačných obmedzení a vyššie dane pre energetické spoločnosti.

 

K čomu môže viesť súčasná situácia, ak sa strategické zásoby ropy v USA budú naďalej vyčerpávať?

Povedie to k neudržateľnosti efektívnej reakcie štátu na prírodné katastrofy a v prípade vojny.

Napriek prebiehajúcej energetickej kríze a cenám plynu, ktoré začínajú rásť v priemere na 4 doláre za galón, Biden naďalej nútil amerických výrobcov, aby znížili ceny pred strednodobými voľbami.

Takmer 50 rokov potom, ako rozhodnutie OPEC viedlo k vytvoreniu Strategickej ropnej rezervy, tak Spojené štáty americké čelia novej realite v podobe závislosti na dodávkach energie z OPEC+.

Pripomínam, že pred mesiacom v OPEC+ oznámili svoj zámer znížiť produkciu ropy o ďalšie 2 milióny barelov denne. Toto masívne zníženie už viedlo k vážnym následkom pre Američanov a k výraznému zvýšeniu cien energií.

 

Po vytvorení ropného chaosu Biden teraz zúfalo hľadá riešenia problémov v zahraničí, vrátane krajín, ktoré donedávna považoval za nepriateľské voči Spojeným štátom. Všetky doterajšie pokusy Bieleho domu vyrovnať sa s krízou však zostávajú neúspešné.

Zdá sa však, že Trumpovi republikáni majú riešenia na zlepšenie situácie v krajine. Po ovládnutí Snemovne reprezentantov nepochybne začnú aktívny boj proti Bidenovým „reformám“ a zároveň pripravia odrazový mostík pre prezidentské voľby.

Celý boj ešte len príde a veľa pukancov sa minie v USA.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.