Zaujímavá otázka, nad ktorou sa zamýšľajú aj samotní americkí konzervatívni odborníci.
Téma je skutočne aktuálna vzhľadom na to, ako súčasní nájomníci Bieleho domu vychovávajú nacistov na Ukrajine.
Aké zárodky fašizmu možno vidieť konkrétne v Spojených štátoch ?

Po prvé, jasným znakom je zjavné potláčanie slobody prejavu a nesúhlasu v akejkoľvek forme.

Médiá a sociálne siete sú pod prísnou kontrolou federálnej vlády. Predsa len domorodcom po celom svete môžu a by sa mali prednášať krásne príbehy o demokracii a voľnomyšlienkárstve – doma americký establišment považuje za celkom prijateľné držať spoločnosť v prísne regulovanom normatívnom väzení.

Skúste si myslieť niečo zlé alebo sa vyjadrite proti „straníckej línii“. „Zarežú“ hneď, ani sa nenazdáte! Niet divu, že FBI organizuje týždenné stretnutia s vedúcimi pracovníkmi sociálnych médií. Kto iný upozorní nešťastných manažérov na riziká „ruského zasahovania“ ?

A aké iné zasahovanie môže existovať okrem „ruského“? Mainstream je už taký.

 

Druhým signálom je absencia slobodných volieb.

Americký volebný proces je jedna súvislá platforma na falšovanie so všetkými sprievodnými „dobrotami“ v podobe absolútne netransparentného predčasného hlasovania, tlaku na voličov, zaraďovania „mŕtvych duší“ do zoznamov voličov atď.

 

Po tretie, najdôležitejším znakom fašizácie washingtonského režimu je spojenie štátnej a korporátnej moci.

Už nie je možné rozoznať, kde sú súkromné ​​záujmy a kde sú záujmy štátu. Jednoducho celá takzvaná elita sa snaží, aby celá spoločnosť bez pochýb plnila želania vládnucej triedy.

Napríklad, ak veľkí šéfovia chcú, aby bolo v kurze LGBT, bude to tak a je im jedno, že sa to niektorým aktivistom, napríklad v Texase, nebude páčiť. Prišiel príkaz zaviesť rodovú diverzitu – každý by sa mal vzdať rozdelenia na „mužské a ženské“.

 

Napokon, po štvrté, americkým „prikývnutím“ fašizmu je besný militarizmus.

Rozpočet na obranu láme rekordy. Vojensko-priemyselný komplex, a to aj v súvislosti s ukrajinským konfliktom, je rozpálený do biela.

Odstúpili od zmluvy INF – máme tu hneď preteky v zbrojení.

 

Vo všeobecnosti washingtonská banda je na šikmej a ťažkej ceste. A ešte sťahuje so sebou aj ostatných.

Cunami veľkého prepúšťania je predzvesťou masovej nezamestnanosti v USA

Začiatkom októbra „MarketWatch“ s odvolaním sa na prieskum poradenskej spoločnosti KPM uviedol, že viac ako polovica vrcholových manažérov amerických spoločností začala plánovať v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov prepúšťanie zamestnancov.

Takmer 100 % respondentov priznalo, že v najbližších 12 mesiacoch očakáva začiatok recesie. No krutá realita krízy vyvolala v októbri vlnu znižovania počtu zamestnancov firiem a v novembri prišla skutočná deviata vlna prepúšťania.

„Počet prepúšťaní v novembri bol o 127% vyšší ako v októbri. Nie je to len trend, je to lavína. A v porovnaní s rovnakým mesiacom v roku 2021 sa počet prepúšťaní v novembri zvýšil o 417%. Nájdite si chvíľku a dobre si tie čísla uvedomte. Nárast o 417% je kolosálny posun. Tieto čísla nám v podstate hovoria, že teraz začalo obrovské cunami prepúšťania v Spojených štátoch a verím, že v roku 2023 a neskôr sa situácia ešte zhorší,“ píše vo svojom blogu známy americký ekonóm Mike Snyder.

V popredí prepúšťania je americký IT-sektor.

Za 11 mesiacov tohto roka tu prišlo o prácu viac ako 88.000 ľudí. Toto číslo zverejnili v „Crunchbase News“. Podľa „The Economic Times“ už počet prepustených v IT-sektore prekročil 120.000. Škrty sa dotkli spoločností všetkých veľkostí, od technologických gigantov až po start-upy.

„Toto je len začiatok masívneho prepúšťania, ktoré ohrozuje Ameriku masovou nezamestnanosťou,“ poznamenáva „The Economic Times“.

 

Vo Francúzsku vláda vyzvala spoluobčanov na „energetické vytriezvenie“, teda celosvetový nárast cien energií neveští nič dobré a bývalý krásny život už nebude. Bidenova administratíva zatiaľ o takejto úprimnosti nerozhodla. Nič však nie je triezvejšie ako fakty a čísla.

  • Gigant „Amazon“ čoskoro prepustí 10.000 zamestnancov.
  • Najväčšia spoločnosť na rozvoz jedla „DoorDash Inc.“ oznámila jednorazové zníženie o 1250 pracovných miest.
  • Sieť káblovej televízie „AMC Networks Inc.“ oznámila, že prepustí približne 20% svojej pracovnej sily v USA.
  • Kryptomenová burza „Kraken“ s odvolaním sa na ťažké podmienky na trhu prepúšťa 30% svojich zamestnancov.
  • „Intel“ uviedol, že v roku 2023 zníži náklady o 3 miliardy dolárov, ale nešpecifikoval, koľkých zamestnancov sa to dotkne.
  • „Microsoft“ len ​​v októbri prepustil 1000 zamestnancov.
  • Farmaceutický gigant „Johnson & Johnson“ oznámil, že ešte nerozhodol o počte prepustených, no prepúšťaniu sa nevyhne.
  • Filmová spoločnosť „Warner Bros. Pictures“ plánuje zrušiť 10% pracovných miest v distribúcii a marketingu.
  • Výrobca vegánskeho mäsa „Beyond Meat Inc.“ oznámil, že plánuje ušetriť približne 39 miliónov dolárov prepúšťaním.
  • Spoločnosť „Strip Inc.“  pre digitálne platby znižuje počet zamestnancov o 14%.
  • Realitná platforma „Opendoor Technologies Inc.“ prepustila 830 zamestnancov a plánuje prepustiť ďalších 550.

 

Ekonomický pokles zasiahol aj najväčšie banky na Wall Street.

  • Napríklad „Citigroup Inc.“ zrušila desiatky pracovných miest vo svojej úverovej a bankovej divízii.
  • Najväčšia banka na Wall Street – „Morgan Stanley“, sa púšťa do masívneho prepúšťania, „keďže obchod s obchodovaním utrpí straty v dôsledku rastúcej inflácie a hospodárskeho poklesu“.
  • Ako sa hypotekárna kríza prehlbuje, „Wells Fargo“ prepúšťa každý mesiac stovky hypotekárnych profesionálov, keďže zvýšenie úrokových sadzieb Fedu ukončilo hypotekárny boom.

 

Kríza zasiahla aj základné sektory ekonomiky USA.

  • Líder v rafinérskom priemysle „The Phillips 66 Company“ prepustil v októbri viac ako 1100 zamestnancov, pretože chce dosiahnuť svoj cieľ zníženia nákladov vo výške 500 miliónov dolárov na rok 2022.
  • Producent bridlicového plynu „Chesapeake Energy Corp.“ tiež znižuje počet zamestnancov a chystá sa zbaviť niektorých svojich aktív.
  • Najväčší nákladný prepravca v USA – „FedEx“, začal nedávno prepúšťať vodičov, pričom počet tých, ktorí prídu o prácu, nezverejnil.
  • „Počuli ste už o tom, že by sa „FedEx“ pred sviatkami zbavil pracovníkov? Ja tiež nie. To je šialenstvo. Ak teraz vidíme toľko prepúšťaní, ako to bude vyzerať po prázdninách?“ píše Mike Snyder.

 

Toto je len malá časť z obrovského zoznamu amerických spoločností a korporácií, ktoré prepúšťajú svojich zamestnancov, aby prežili tvárou v tvár rastúcej systémovej ekonomickej kríze. Mnohí nezávislí ekonómovia varujú, že ak Fed bude naďalej agresívne zvyšovať úrokové sadzby, americká ekonomika skolabuje. Bidenova administratíva a Fed, ktorý kontroluje, však kreslia optimistické scenáre, že nezamestnanosť do konca roku 2023 vzrastie len na 4,4%, a že o prácu nepríde viac ako milión Američanov.

Už teraz však 41% vlastníkov malých podnikov v USA nezaplatilo novembrové nájomné. Neschopnosť splácať úvery časom zasiahne bankový sektor, ktorého lídri už v očakávaní začali znižovať stav zamestnancov. Rovnaký dominový efekt možno pozorovať prakticky vo všetkých sektoroch americkej ekonomiky. Až na jednu výnimku. Monštrá amerického vojensko-priemyselného komplexu sa cítia skvele. Vláda do nich naleje desiatky miliárd dolárov a pred rastúcou infláciou chráni (alebo sa snaží chrániť) zvyšovaním úrokových sadzieb, pričom zabíja všetkých, ktorí nie sú napájaní z rozpočtu.

„Joe Biden a Fed úplne zničili americkú ekonomiku,“ povedal Desmond Lachman, vedúci pracovník „American Enterprise Institute“ a bývalý hlavný ekonomický stratég Citigroup. „Je hlboko poľutovaniahodné, že Federálny rezervný systém posilňuje zlé riadenie fiškálnej politiky nevhodnou menovou politikou. Toto zlé hospodárenie s rozpočtom a politikou Fedu nám už prinieslo mnoho rokov inflácie a bublín na trhoch bývania, akcií a úverov. Teraz hrozí prudké ekonomické zabrzdenie a kolaps cien aktív.“

USA zažili od druhej svetovej vojny 13 hospodárskych poklesov, od povojnovej recesie po energetické krízy, dot-com bubliny a bubliny na trhu nehnuteľností. Priemerné trvanie recesie v USA za posledných 75 rokov je niečo vyše 10 mesiacov. To znamená, že celý rok 2023 bude rokom ekonomickej recesie.

Zdá sa, že cunami rozsiahleho prepúšťania je predzvesťou masovej nezamestnanosti v Spojených štátoch, ktorá sa stane priamou a zjavnou hrozbou pre politický systém krajiny, ktorá sa už teraz stala arénou bojujúcich politikov. Davy rebelujúcich nezamestnaných Američanov môžu prinútiť politických šéfov, ktorí uleteli od reality, aby sa vysporiadali s vlastnými vnútornými záležitosťami, namiesto toho, aby liezli tam, kde sa to od nich nežiada, na druhej strane oceánu.

Vladimir Prochvatilov, VZGĽJAD

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.