Trh s kryptomenami sa stáva čoraz viac monopolizovaný niektorými finančnými inštitúciami, ktoré disponujú nielen masívnym kapitálom, ale aj vplyvom na cenový vývoj kryptomien.
Jednou z takýchto spoločnosti je gigant Circle.

Odkazy: Odkaz 1

Táto spoločnosť získala takmer toľko peňazí, ako všetky kryptomenové projekty dohromady. Navyše, dotuje výdavky americkej vlády a má úzke prepojenie na FED. Jej akcie budú dokonca kótované na burzách koncom tohto roka.

Spoločnosť, ktorá vydala stablecoin USDC, postupne preberá celý kryptomenový trh. Táto firma pôvodne nevznikla za účelom emitovania stablecoinu, ale jej napojenie na kryptomenový trh má hlbšiu históriu.

 

V roku 2017 Circle vyzbierala počas bullrunu okolo 127 miliónov dolárov od Goldman Sachs a iných. Peniaze použila na vytvorenie kryptomenových služieb ako napríklad OTC trading desk. Okrem toho odkúpila aj burzu Poloniex.

Jeremy D. Allaire, generálny riaditeľ a zakladateľ digitálnej menovej spoločnosti Circle, sa približne v tom istom čase stal súčasťou MMF (Medzinárodný menový fond). Circle a ďalšie kryptomenové spoločnosti financované z Wall Street usporiadali v tom istom roku stretnutie s MMF za zatvorenými dverami.

Jeremy svojho času vyhlásil, že drží predovšetkým Bitcoin a hotovosť. Banky taktiež čoraz častejšie držia alternatívne meny ako súčasť svojich súvah. Údajne má byť Bitcoin v koši alternatívnych mien a slúžiť ako uchovávateľ hodnoty vo forme digitálneho zlata. Nemá ale slúžiť ako budúce platidlo. Pozornosť sa preto sústreďuje na Ethereum. Výsledkom bolo preto vytvorenie stablecoinu USDC založeného na Ethereu v septembri 2018 uprostred klesajúceho trendu.

 

V roku 2019 spoločnosť predala sadu produktov a služieb s cieľom zamerať sa na stablecoin. Neskôr sa ukázalo, že DeFi je primárnym dôvodom rastu dopytu po USDC, ktorého kapitalizácia začala raketovo rásť. USDC dosiahlo v kapitalizácii historické maximum 55 miliárd dolárov. Väčšina stablecoinov je ale krytá dlhom vlády USA, čo znamená, že ak kúpite stablecoin, v podstate dotujete vládne výdavky. Tento rast umožnil spoločnosti Circle pasívne zarobiť miliardy dolárov.

Predpoveď Jeremyho je, že reverzy USDC budú držané vo FED-e, čo predstavuje niečo ako syntetickú digitálnu menu centrálnej banky (sCBDC). Syntetické CBDC predstavuje partnerstvo medzi súkromnou spoločnosťou Circle a centrálnou bankou FED. MMF sa taktiež zaujíma o sCBDC, pričom jedinou otázkou zostáva, aký blockchain bude použitý.

 

Najdôležitejším oznámením v roku 2022 je pre spoločnosť Circle spustenie platformy Verite, ktorá sa snaží zaviesť digitálne identity v kryptomenách. Taktiež získala 400 miliónov dolárov v kole financovania vedenom najväčším správcom aktív na svete – BlackRock. V konečnom dôsledku táto spoločnosť spravuje Circle aj peňažné zásoby.

Circle plánuje expandovať do ďalších piatich kryptomenových inteligentných zmlúv a postupne preberá celý trh. Navyše je dosť pravdepodobné, že Circle skupuje podiely v kryptomenách na báze Proof of stake, na ktorej bežia ich stablecoiny. S ich stablecoinami držanými vo FED-e môžu mať prístup k nekonečnej likvidite, čo im dodá silu ovládať celý kryptomenový trh.

Vitalik Buterin priznal, že v budúcnosti bude mať Circle silu rozhodnúť o budúcich forkoch Etherea. V skutočnosti bude mať moc nad všetkými Proof of stake inteligentnými zmluvami a nielen nad Ethereom. Zdá sa, že Bitcoin by mal byť útočiskom pred týmto rastúcim vplyvom Circle.

V skutočnosti ale Jeremy vlastní predovšetkým Bitcoin a hotovosť, ako sám povedal, čo môže naznačovať, že vie, čo sa chystá.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.