Ukazuje sa, že v Turecku medzi obyčajnými ľuďmi panuje silné presvedčenie, že zemetrasenie z 5. februára nie je prirodzený jav, ale výsledok americkej tajnej zbrane.

Odkazy: Odkaz 1

Ako dôkaz uvádzajú nasledujúci reťazec „náhod“:

  • 27. až 30. januára vydáva veľvyslanectvo USA v Turecku bezpečnostné varovanie
  • 28. januára západné veľvyslanectvá posielajú svojim občanom varovania pred možným teroristickým útokom
  • 1. a 2. februára sú v Istanbule zatvorené veľvyslanectvá USA, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska a viacerých európskych krajín
  • 3. februára turecký minister vnútra požiadal Spojené štáty, aby „zobrali svoje špinavé paprče z Turecka“
  • 4. februára vpláva krížnik USS „Nitze“ do Istanbulu
  • v noci pred otrasmi v Turecku bolo na oblohe vidieť zvláštne záblesky.

 

Toto všetko, samozrejme, nie je priamym dôkazom spustenia umelého zemetrasenia, a preto to môže byť ľahko vyvrátené a zosmiešňované ako konšpiračné teórie. Ale Turci, pokiaľ som dobre pochopil, nepotrebujú žiadne dôkazy – ich dôvera je vyvolaná zvláštnou zhodou okolností a presvedčením, že Američania sú schopní tých najobludnejších aktov agresie, ako je likvidácia plynovodov „Nord Streamu“.

A to je zaujímavý fenomén – Američanom už nielenže väčšina krajín sveta neverí, no sú čoraz viac a priori podozrievaví pri akýchkoľvek nezvyčajných javoch a katastrofách. Najmä potom, ako sa ukázalo, že Covid-19 bol výsledkom, ak nie úmyselného zamorenia Číny, tak úniku umelej infekcie z biologického laboratória USA.

Vyhlásenia ruského ministerstva obrany o vývoji biologických zbraní Američanmi si vypočuli mnohé národy nezápadných krajín. Ak Washington používa biotechnológiu ako zbraň, tak prečo ich nepodozrievať, že chcú použiť klimatické a seizmické zbrane?

Navyše, podľa viacerých odborníkov takýto výskum uskutočňujú americkí a sovietski vedci už od konca 20. storočia.

Turci nepotrebujú dôkazy, stačí presvedčenie, že Američania sú toho schopní.

Zemetrasenie bolo veľkou ranou pre tureckú ekonomiku, a keď počiatočný šok pominie, Turci môžu čoraz viac obviňovať USA.

Nie je to dôvod, prečo krajiny NATO tak rýchlo a obsesívne ponúkli svoju pomoc Ankare ?

Upokojiť Turkov a zabrániť rastu protizápadných nálad.

 

Erdogan ako skúsený a prefíkaný politik však tieto nálady nemôže ignorovať, najmä pred osudnými májovými voľbami. Samozrejme, bez presných dôkazov nemôže obviniť USA (a použitie tajných zbraní môžu dokázať len špeciálne služby), ale Erdogan môže nepriamo potvrdiť podozrenia ľudí a využiť to na náhlu zmenu zahraničnej politiky – vystúpenie z NATO , pripojiť sa k CSTO a SCO, otvoriť konfrontáciu so Spojenými štátmi v spojenectve s Ruskom a Čínou.

Rusku by takýto obrat Turecka prospel, aj keby to viedlo k jeho regionálnemu posilneniu. Navyše, Moskva by mohla Ankaru dotlačiť k takémuto kroku, naznačiť jeho nevyhnutnosť.

Koniec koncov, nie je náhoda, že zemetrasenie viedlo k posunu anatolskej platne, na ktorej sa nachádza Turecko, niekoľko metrov od Európy smerom k Arabskému polostrovu – že by to bol symbol rovnakých tektonických posunov v geopolitike ?

Russkij Maľčik

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.