Inflácia v tejto krajine medziročne vyrástla podľa oficiálnych údajov o 85,5 %.
Ekonomika, ktorá trpí podľa opozičných údajov až 200-percentnou infláciou, je ďalším príkladom blížiacej sa krízy!

Odkazy: Odkaz 1

Turecko posledné mesiace trpí finančnými ťažkosťami. Hospodárstvo krajiny s počtom obyvateľov viac ako 86 miliónov je vo veľmi ťažkej situácii. Turecký štatistický inštitút (Tüik) minulý týždeň zverejnil oficiálne údaje o miere inflácie v krajine. Podľa oficiálnych dát dosiahla inflácia medziročne až 85,5 %!

Zo správ ďalej vyplýva, že životné náklady v Turecku dramaticky vzrástli. Ceny potravín v krajine sa medziročne vyšplhali o 99 %. Zdraželo aj bývanie a nájomné, a to až o 85 %. Dňa 20. októbra 2022 turecká centrálna banka a prezident Recep Tayyip Erdogan znížili základnú bankovú sadzbu o 150 bázických bodov. Zníženie prišlo tretí mesiac po sebe a Erdogan je presvedčený, že je to tá správna cesta v boji proti inflácii:

Úroky sú hlavný nepriateľ krajiny. Môj najväčší boj je proti úrokom. Úroková sadzba musí ďalej klesať, a to aj napriek prudko rastúcej inflácii.

 

 

Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Turecko, aby zvýšilo základnú úrokovú sadzbu v krajine. Správy hovoria, že MMF vyslal do Ankary a Istanbulu delegáciu, ktorá mala za úlohu získať ľudí z verejného aj súkromného sektora, aby našli riešenie pred ekonomickým kolapsom v krajine.

Predstavitelia MMF uviedli:

„Zníženie politických sadzieb koncom roka 2021 zvýšilo existujúcu zraniteľnosť a nasledovalo znehodnotenie líry a vysoká inflácia. Nedávna misia odporučila skoré zvýšenie úrokových sadzieb sprevádzané krokmi na posilnenie nezávislosti centrálnej banky. Takéto kroky by pomohli trvalejšie znížiť infláciu.“

Napriek oficiálnym údajom Tureckého štatistického inštitútu o inflácii údaje „tretích strán“ tvrdia, že inflácia je oveľa horšia. Opoziční ekonómovia podrobne uvádzajú, že medziročný nárast inflácie v Turecku sa blíži k 185,5 %.

 

Za posledných 365 dní euro voči tureckej líre vyrástlo na viac ako 60 %.

Krajiny, ktoré v súčasnosti zažívajú infláciu s hodnotou viac ako 100 %, sú:

  • Venezuela (>1000 %),
  • Sudán (340 %),
  • Libanon (200 %),
  • Sýria (140%).

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.