Počas roku 2021 došlo v Burkine Faso k výraznému zhoršeniu situácie v oblasti ľudských práv a bezpečnosti, keďže útoky a zverstvá ozbrojených islamistických skupín pribúdali, pokračovalo nezákonné zabíjanie štátnych bezpečnostných síl a provládnych milícií počas protiteroristických operácií a humanitárna situácia sa zhoršovala.

Vláda prezidenta Rocha Marca Kaborého, zvoleného v novembri 2020 na druhé funkčné obdobie, mala v roku 2021 problémy s riešením prekrývajúcich sa kríz. Násilnosti vrátane júnového masakru viac ako 135 civilistov v Solhane, jediného najsmrteľnejšieho útoku v krajine od vypuknutia ozbrojeného konfliktu v roku 2016, viedli k demonštráciám vyzývajúcim na zastavenie krviprelievania. Niekoľko aktivistov a členov politickej opozície bolo vypočúvaných alebo zadržaných po tom, čo kritizovali reakciu vlády na rastúcu neistotu.

K dosiahnutiu spravodlivosti za údajné zabitie stoviek podozrivých počas predchádzajúcich operácií bezpečnostných síl došlo len nepatrne, hoci sa uskutočnilo niekoľko súdnych procesov so zločinmi údajných islamistických bojovníkov. Inštitúcie právneho štátu zostali slabé; vláda však podnikla kroky na zníženie počtu podozrivých vo vyšetrovacej väzbe.

Útoky ozbrojených skupín spôsobili, že v roku 2021 opustilo svoje domovy viac ako 237 000 ľudí, čím sa celkový počet vnútorne vysídlených ľudí od roku 2016 zvýšil na viac ako 1,4 milióna, čo predstavuje 6 percent populácie. Vláda sa snažila postarať sa o rastúci počet vysídlených osôb.

Zákon z roku 2019, ktorý kriminalizuje niektoré aspekty podávania správ o operáciách bezpečnostných síl, oslabil slobodu médií, pričom novinári sa zdráhali informovať o obvineniach zo zneužívania zo strany provládnych síl. Vláda zaviedla de facto zákaz návštev novinárov vo vnútorne vysídlených táboroch a tlačila na novinárov a obete, aby informovali o obvineniach zo sexu výmenou za humanitárnu pomoc.

Medzinárodní partneri Burkiny Faso vrátane Európskej únie, Francúzska, Organizácie Spojených národov a Spojených štátov ochotne odsúdili zneužívanie zo strany islamistických ozbrojených skupín, ale väčšinou sa zdráhali odsúdiť alebo presadzovať vyšetrovanie týchto prípadov zo strany provládnych síl.

Zneužívanie islamistickými ozbrojenými skupinami

Islamistické ozbrojené skupiny spojené s al-Káidou a Islamským štátom (ISIS) na Veľkej Sahare zabili viac ako 350 civilistov. Ich prítomnosť a útoky na vojenské ciele a civilistov sa rozšírili zo severu a východu Burkiny Faso na juh a západ. Ich útoky sa zameriavali najmä na komunity, ktoré vytvorili miestne skupiny civilnej obrany.

1. novembra ozbrojení islamisti zabili približne 10 civilistov z dediny Dambam na ceste na miestny trh neďaleko hraníc s Nigerom. 18. augusta ozbrojení islamisti prepadli konvoj obchodníkov neďaleko Arbindy na severe Burkiny Faso, pričom zabili 59 civilistov a mnohých členov provládnych bezpečnostných síl. 4. a 5. júna zabili najmenej 137 civilistov počas útoku na dedinu Solhan na severe Burkiny Faso.

3. mája ozbrojení islamistickí bojovníci zabili 30 dedinčanov počas útoku na dedinu Kodyel. 26. apríla prepadli hliadku proti pytliakom, pričom zabili dvoch španielskych novinárov a írskeho ochrancu prírody. Počas samostatného útoku v ten istý deň ozbrojení islamisti zabili 18 dedinčanov v severnej dedine Yattakou. Od februára do mája zabili najmenej 30 civilistov v severnej provincii Oudalan vrátane obchodníkov na ceste na trh vo februári a 15 počas krstu v máji.

Počas roku 2021 ozbrojené islamistické skupiny uniesli množstvo civilistov z dedín, verejných vozidiel a vysídľovacích táborov. Medzi obeťami boli náboženskí a zdravotnícki pracovníci, náčelníci dedín, obchodníci a vysídlení ľudia. Mnohí z unesených, vrátane kňaza, boli neskôr zabití, zatiaľ čo najmenej 27 dedinčanov unesených z verejných vozidiel medzi mestami Dablo a Barsalogho v júni a júli bolo v čase písania nezvestných.

Bojovníci islamistických skupín tiež vypálili dediny, trhy a podniky; uniesli a znásilnili desiatky žien; presadili svoju verziu šaría (islamské právo) prostredníctvom súdov, ktoré nedodržiavali medzinárodné štandardy spravodlivého procesu; a bránili farmárom v prístupe na ich polia.

Zneužívanie zo strany štátnych bezpečnostných zložiek a provládnych milícií

Bolo niekoľko obvinení z mimosúdnych popráv podozrivých zo strany burkinských bezpečnostných síl počas protiteroristických operácií, pričom väčšina z nich bola zameraná na etnickú skupinu Peuhl. Počet nezákonných zabití bol však v porovnaní s rokmi 2019 a 2020 nižší.

V reakcii na rastúci počet islamistických ozbrojených útokov prezident po zmene kabinetu odvolal ministra obrany a dekrétom vytvoril špeciálnu jednotku na boj proti terorizmu, v rámci ktorej príslušníci špeciálnych jednotiek „nesmú byť stíhaní za činy spáchané pri výkone svojich funkcií“.

Štátom sponzorované skupiny sebaobrany, najmä Dobrovoľníci na obranu vlasti (VDP), vytvorené v roku 2020, boli zapletené do mnohých závažných zločinov vrátane svojvoľného zadržiavania, mučenia a nezákonného zabíjania zameraného na podozrivých ozbrojených islamistov a zločincov.

Niektoré obvinenia sa týkali spolupráce VDP a bezpečnostných síl, vrátane údajného zabitia šiestich mužov v polovici septembra vrátane univerzitného študenta a násilného zmiznutia piatich ďalších počas spoločnej operácie v regióne západných Kaskád.

Zodpovednosť za zneužívanie

Vo vyšetrovaní minulých zverstiev zo strany bezpečnostných služieb sa dosiahol len malý pokrok – najmä v rokoch 2018 a 2019 zabitie mnohých podozrivých v regióne Sahel v Burkine Faso; smrť viac ako 200 mužov v Djibo v roku 2020; a smrť 12 mužov v žandárskej väzbe v Tanwalbougou.

Riaditeľstvo vojenskej spravodlivosti, poverené vyšetrovaním incidentov týkajúcich sa bezpečnostných síl, bolo naďalej nedostatočne financované.

Väznica so zvýšenou ostrahou pre trestné činy súvisiace s terorizmom zostala preplnená – v čase písania tohto článku bolo vo väznici zadržaných asi 876 ľudí, ktorých počet bol 448. Prevažná väčšina bola zadržaná ďaleko za zákonom stanoveným limitom. Vláda podnikla kroky na vyriešenie nevybavených vecí a na zabezpečenie riadneho procesu prepustením množstva podozrivých obvinených z trestných činov súvisiacich s terorizmom, proti ktorým neboli dostatočné dôkazy, a začatím súdnych procesov. Len veľmi málo zadržaných malo prístup k obhajcom.

V polovici roka 2021 bol zriadený súd venovaný trestným činom súvisiacim s terorizmom, ktorý začal prípady prejednávať. Jeden proces v auguste viedol k odsúdeniu dvoch členov islamistickej ozbrojenej skupiny Ansaroul Islam za útok na základnú školu v roku 2018; toto konanie však vyvolalo obavy týkajúce sa riadneho procesu vrátane toho, že obžalovaní neboli informovaní o svojom zákonnom práve na právneho zástupcu.

Dlho očakávaný proces s osobami zapojenými do atentátu na prezidenta Thomasa Sankaru a 12 ďalších v roku 1987 sa začal 11. októbra. Medzi 14 mužmi stojacimi pred súdom je aj bývalý prezident Blaise Compaoré, ktorý v roku 2014 utiekol na Pobrežie Slonoviny po tom, čo bol zosadený v populárnom povstaní. On a niekoľko ďalších budú súdení v neprítomnosti. Francúzsko v júli schválilo žiadosť Burkiny Faso o vydanie Françoisa Compaorého, brata bývalého prezidenta, za jeho údajnú účasť na vražde prominentného investigatívneho novinára Norberta Zonga v roku 1998.

Práva detí a útoky na vzdelanie

Ozbrojené skupiny, najmä ozbrojení islamisti, zvýšili nábor a využívanie detí. Medzi zadržanými v prísne stráženom väzení bolo najmenej 15 detí. Viac ako 300 000 detí nechodilo do školy v dôsledku zatvorenia 2 244 škôl v dôsledku neistoty od mája, čo je podľa Detského fondu OSN (UNICEF) približne 10 percent škôl v krajine. Súvisiace útoky islamistických ozbrojených skupín, vrátane poškodzovania alebo drancovania škôl a únosov, zadržiavania alebo vyhrážania sa učiteľom, zdokumentovala organizácia Human Rights Watch alebo o nich informovalo ministerstvo školstva Burkiny Faso alebo projekt ACLED (Armed Conflict Location and Event Data).

Kľúčoví medzinárodní aktéri

Rýchlo sa zhoršujúca bezpečnostná a humanitárna situácia prilákala veľkú pozornosť kľúčových medzinárodných partnerov Burkiny Faso. Vydali niekoľko vyhlásení, v ktorých odsúdili porušovanie práv islamistickými ozbrojenými skupinami, ale zdráhali sa odsúdiť porušovanie práv provládnymi silami alebo verejne tlačiť na národné orgány, aby obvinenia vyšetrili.

Darcovia (sponzori konfliktu), najmä Francúzsko, Holandsko, OSN a USA, podporili programy na zlepšenie justičného sektora, riešenie preplnenia väzníc a rozšírenej vyšetrovacej väzby osôb podozrivých z terorizmu a poskytovanie školení o ľudských právach pre bezpečnostné sily.

G5 Sahel, regionálna protiteroristická sila vytvorená v roku 2017, ktorá zahŕňa Burkinu Faso, Čad, Mali, Mauretániu a Niger, viedla operácie pozdĺž severných hraníc Burkiny Faso s Mali a Nigerom, z ktorých niektoré zahŕňali francúzske jednotky.

V októbri Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva podpísal dohodu o otvorení kancelárie v krajine poverenej monitorovaním vykonávania operácií bezpečnostných síl počas operácií G5 Sahel a v širšom zmysle aj podporou národnej komisie pre ľudské práva a občianskej spoločnosti.

USA poskytli 2 milióny USD na školiace programy na boj proti improvizovaným výbušným zariadeniam (IED), ako aj 5 miliónov USD na financovanie boja proti terorizmu na rozvoj kapacity presadzovania práva na vyšetrovanie zložitých prípadov terorizmu. K júlu USA vyčlenili 69 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc Burkine Faso, zdravotníctvo, mier a bezpečnosť, programovú podporu a sektory hospodárskeho rozvoja.

EÚ poskytla Sahelu humanitárnu pomoc vo výške 188,6 milióna EUR a 4,5 miliardy EUR na podporu spoločných protiteroristických síl G5 Sahel vrátane rámca povinnej starostlivosti v oblasti ľudských práv, ktorý núti vlády zabezpečiť, aby ich sily počas operácií dodržiavali ľudské práva.

Francúzsko, hlavný bilaterálny darca Burkiny Faso, poskytuje vojenský výcvik burkinským jednotkám a podporuje bezpečnostné operácie v regióne Sahel prostredníctvom svojej protipovstaleckej operácie Barkhane, ktorá sa má stiahnuť v roku 2022.

V reakcii na závažnosť a počet útokov na školy a zabíjanie a mrzačenie detí generálny tajomník OSN zaradil Burkinu Faso medzi situáciu, ktorá znepokojuje mechanizmus OSN na monitorovanie a podávanie správ o závažných porušeniach páchaných na deťoch počas ozbrojeného konfliktu.

Uznesenie Európskeho parlamentu o politickej kríze v Burkine Faso B9‑0106/2022

Európsky parlament,

  • so zreteľom na svoje predchádzajúce uznesenia o Sudáne,
  • so zreteľom na Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach,
  • so zreteľom na Všeobecnú deklaráciu ľudských práv,
  • so zreteľom na Africkú chartu ľudských práv a práv národov,
  • so zreteľom na dohodu z Cotonou,
  • so zreteľom na článok 144 rokovacieho poriadku,

 

A. keďže 24. januára ozbrojené sily Burkiny oznámili, že prevzali kontrolu nad krajinou po zadržaní prezidenta Rocha Marca Christiana Kaborého, pozastavení platnosti ústavy a rozpustení vlády a národného zhromaždenia;

B. keďže 22. januára vypukli v Ouagadougou a Bobo Dioulasso, dvoch najväčších mestách Burkiny Faso, násilné demonštrácie, keď občania protestovali proti zhoršujúcej sa bezpečnosti v krajine; keďže k prevzatiu moci armádou došlo dva dni po strete poriadkovej polície s protivládnymi demonštrantmi v hlavnom meste Ouagadougou, keďže vodcovia prevratu, Vlastenecké hnutie za ochranu a obnovu (PMPR), uviedli, že konali v reakcii na „rozčúlenie ľudí“. ;

C. keďže 9. decembra 2021 premiér Christophe Joseph Marie Dabire odstúpil zo svojej funkcie, čo následne viedlo k demisii celej vlády, ako to stanovuje zákon;

D. keďže nespokojnosť a kritika zo strany civilistov, opozície a armády narastá v súvislosti s nedostatočnou schopnosťou prezidenta Kaborého účinne implementovať riešenia obrovských bezpečnostných, sociálnych a hospodárskych problémov v krajine spôsobených šírením násilných útokov teroristických skupín; keďže tieto sťažnosti vyvolali v posledných mesiacoch vlnu protestov; keďže niektoré vojenské jednotky vyjadrili frustráciu z nedostatku zdrojov, ktoré dostali na boj proti násilnému extrémizmu;

E. keďže vojenské prevzatie moci odsúdilo medzinárodné spoločenstvo vrátane Európskej únie (EÚ), Organizácie Spojených národov (OSN), Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) a Africkej únie (AÚ), ktoré všetci vyjadrili svoje obavy, že vojenská vláda by mohla ďalej destabilizovať Burkinu Faso a región Sahel;

F. keďže ECOWAS pozastavilo členstvo Burkiny Faso 28. januára; keďže 3. februára sa ECOWAS rozhodlo neuvaliť nové sankcie proti Burkine Faso, ale požiadalo nové orgány krajiny, aby predložili „primeraný harmonogram návratu k ústavnému poriadku“;

G. keďže vojenské orgány, ktoré sú pri moci, zriadili 8. februára technickú komisiu, ktorá musí v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov navrhnúť návrh charty prechodu, program a trvanie prechodu; keďže táto komisia sa skladá z 15 členov, medzi ktorými sú novinári, právnici, učitelia-výskumníci, antropológovia, ekonómovia a vojenský personál;

H. keďže útoky extrémistických islamistických skupín napojených na al-Káidu a Islamský štát si od roku 2015 v Burkine Faso vyžiadali tisíce mŕtvych a odhadom 1,5 milióna vysídlených osôb; keďže v roku 2018 sa násilie zo strany islamistických ozbrojených skupín zhoršilo, pričom tieto skupiny sa čoraz viac zameriavajú na civilistov a dobývajú mestá a územia; keďže islamistické ozbrojené skupiny zabili v krajine v roku 2021 viac ako 350 civilistov a stovky ďalších uniesli; keďže 14. novembra sa žandárstvo v severnom meste Inata stalo obeťou takéhoto útoku, ktorý si vyžiadal najmenej 53 mŕtvych a mnoho ďalších zranených;

I. keďže v júni 2021 násilný útok na dedinu Solhan zabil najmenej 137 ľudí a považuje sa za jeden z najsmrteľnejších útokov v krajine; keďže po útoku vláda potlačila mediálne domy, ktoré informovali o humanitárnom vplyve útoku a o tom, ako vláda riešila krízu; keďže v novembri 2021 jednotky Burkinabe údajne mimosúdne zabili 15 mužov z okolia dediny Djigoué v juhozápadnom regióne a troch mužov z dediny Poikoro v regióne Cascades;

J. keďže eskalácia násilia viedla k tomu, že Burkina Faso sa stala jednou z najrýchlejšie rastúcich kríz v oblasti vysídľovania a ochrany na svete, pričom najmenej 1,6 milióna ľudí bolo vysídlených; keďže viac ako 19 000 Burkinabe utieklo na Pobrežie Slonoviny, Mali, Niger a Benin; keďže počet vnútorne vysídlených osôb (IDP) minulý rok vzrástol na viac ako 1,5 milióna, čo predstavuje nárast o 50 %, čo je jeden z najvyšších podielov vnútorného vysídlenia na kontinente; keďže medzi vnútorne vysídlenými osobami sú obzvlášť závažné hrozby pre ženy a mládež vrátane sexuálneho a pracovného vykorisťovania, rodovo motivovaného násilia, núteného náboru a obchodovania s ľuďmi;

K. keďže v dôsledku vnútorného vysídľovania sa v niektorých oblastiach neobrábalo až 50 % plochy a na iných plochách, ktoré boli kultivované, ale opustené, sa nebude ťažiť; keďže prítomnosť vnútorne vysídlených osôb a utečencov môže viesť ku konfliktu s miestnym obyvateľstvom o vzácne prírodné zdroje, ak sa neprijmú primerané opatrenia na zabezpečenie bývania, zamestnania a potravín; keďže hrozí, že výsledné konflikty o zdroje ešte viac prispejú k cyklu násilia v krajine;

L. keďže koncom roka 2021 a začiatkom roku 2022 vláda zatvorila internetové služby s cieľom potlačiť demonštrantov, ktorí požadovali ukončenie násilia a rastúce ceny potravín; keďže v roku 2021 vláda zaviedla zákaz návštev novinárov v táboroch presídlených v rámci krajiny; keďže MPSR po prevzatí moci vydalo varovanie pred šírením „falošných správ“.

M. keďže Burkina Faso patrí medzi 10 najchudobnejších krajín sveta; keďže prístup k sanitácii a elektrine je slabý, zatiaľ čo investície do vzdelávania a infraštruktúry sú nedostatočné;

N. keďže región Sahel, ku ktorému patrí Burkina Faso, zostáva v prvej línii klimatickej núdze s teplotami stúpajúcimi na 1,5-násobok celosvetového priemeru; čo spôsobuje najmä rýchlu dezertifikáciu severného regiónu a následný nedostatok vody, degradáciu pôdy a nedostatok zdrojov; keďže v dôsledku toho viac ako 1 miliónu ľudí hrozí nedostatok potravín a 1,5 milióna naliehavo potrebuje humanitárnu pomoc; zatiaľ čo konflikt o vzácne zdroje naďalej zvyšuje a uľahčuje zasahovanie násilnými ozbrojenými skupinami;

O. keďže v rámci všetkých nástrojov Európskej únie bola Burkine Faso na obdobie rokov 2014 – 2020 pridelená viac ako 1 miliarda EUR;

P. keďže za posledných 12 mesiacov sa Čad, Mali, Guinea a Burkina Faso dostali pod faktickú kontrolu armády;

 

1. odsudzuje protiústavné prevzatie moci v Burkine Faso, ktoré viedlo k zosadeniu demokraticky zvoleného prezidenta vojenskými dôstojníkmi;

2. vyzýva na urýchlené vymedzenie trvania politického prechodu, zorganizovanie slobodných a transparentných volieb a urýchlené obnovenie ústavného poriadku;

3. nalieha na súčasné orgány Burkiny, aby zabezpečili fyzickú a psychickú bezpečnosť odvolaného prezidenta, jeho rodiny a členov bývalého režimu a zaručili im slobodu pohybu v rámci územia štátu, ak sa neuskutoční žiadne súdne konanie; žiada okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých osôb zatknutých v súvislosti s týmto prevratom a rešpektovanie ich dôstojnosti;

4. nalieha na orgány, aby zabezpečili ochranu obhajcov ľudských práv a organizácií občianskej spoločnosti pri výkone ich mandátu vrátane odsudzovania porušovania ľudských práv, policajných chýb a nadmerného použitia sily; vyzýva EÚ a jej členské štáty, aby zvýšili svoju ochranu a podporu obhajcom ľudských práv v Burkine Faso av prípade potreby uľahčili vydávanie núdzových víz a poskytli dočasné útočisko v členských štátoch EÚ;

5. naliehavo vyzýva orgány Burkiny, aby rešpektovali a chránili práva ľudí na slobodu zhromažďovania, združovania a prejavu a slobodu tlače a médií v súlade s medzinárodnými normami;

6. opätovne potvrdzuje, že teroristické činy sú trestné a neospravedlniteľné bez ohľadu na ich motiváciu, kdekoľvek a kedykoľvek a ktokoľvek ich spáchal; zdôrazňuje, že je nevyhnutné, aby všetci páchatelia takéhoto porušovania a zneužívania ľudských práv boli postavení pred súd bez ohľadu na ich príslušnosť a aby boli braní na zodpovednosť za svoje činy;

7. zdôrazňuje význam predefinovania stratégie boja proti terorizmu a násilnému extrémizmu v celej krajine pri rešpektovaní zásad právneho štátu a základných práv v súlade so záväzkami podľa medzinárodného práva, najmä medzinárodného práva v oblasti ľudských práv, medzinárodného humanitárneho práva a práva utečencov;

8. vyzýva EÚ a jej členské štáty, aby zintenzívnili svoju podporu pri zastavení eskalácie násilia v regióne Sahel; zdôrazňuje, že ľudská bezpečnosť by mala byť hlavnou zásadou reformy bezpečnostného sektora EÚ a úsilia o pomoc v nestabilných krajinách a regiónoch; vyjadruje poľutovanie nad tým, že podľa OSN (MINUSMA) bezpečnostné sily G5 Sahel spáchali v regióne vojnové zločiny, a zdôrazňuje naliehavú potrebu zodpovednosti na všetkých úrovniach, spravodlivosti, sprostredkovania a zmierenia;

9. vyzýva všetky členské štáty EÚ, aby plnili svoje záväzky v oblasti ľudských práv a zdržali sa akýchkoľvek transferov zbraní, ktoré by mohli podporiť porušovanie ľudských práv v Burkine Faso a Saheli;

10. zdôrazňuje, že každé z nedávnych vojenských prevzatí moci v Afrike má svoju vnútornú dynamiku a vlastný individuálny kontext, no vo väčšine prípadov vodcovia prevratu často využili sociálne nepokoje, sťažnosti na korupciu a neschopnosť vlád rešpektovať základné práva a dodržiavať ústavné záväzky a uskutočniť sľúbené reformy;

11. požaduje medzinárodnú koordináciu v celom regióne s politickými cieľmi ochrany územnej celistvosti, demokratických inštitúcií, bezpečnosti všetkých občanov a ich majetku; pripomína, že situácia v Burkine Faso má priamy vplyv na susedné štáty; vyzýva orgány Burkiny, aby ďalej zintenzívnili spoluprácu so susednými štátmi, najmä so zreteľom na severné regióny a štáty priamo zasiahnuté násilím, ako sú Mali a Niger;

12. zdôrazňuje, že bezpečnosť je životne dôležitá, ale nie je jedinou odpoveďou na výzvy, ktorým Burkina Faso čelí, a preto je koordinácia medzi bezpečnostnými, klimatickými, rozvojovými a obchodnými politikami jednou zo základných výziev;

13. vyzýva medzinárodné spoločenstvo vrátane Európskej únie, aby podporilo dôveryhodný politický prechod, ktorý bude rešpektovať túžbu ľudí po demokracii a mieri; v tejto súvislosti vyzýva EÚ a členské štáty, aby počas prechodného procesu udržiavali dialóg s orgánmi Burkiny, kým nebudú existovať jasné a overiteľné dôkazy o návrate k ústavnému poriadku; zdôrazňuje, že tento dialóg by sa mal zamerať na vytvorenie plánu založeného na konkrétnych cieľoch spoločne dohodnutých s celou politickou triedou a občianskou spoločnosťou Burkiny Faso;

14. domnieva sa, že EÚ musí spolupracovať s ECOWAS, prechodnými orgánmi a všetkými zainteresovanými stranami v Burkine Faso na posilnení úsilia o rozvoj, vzdelávanie a prispôsobenie sa zmene klímy s cieľom bojovať proti chudobe a predchádzať ďalšej radikalizácii; zdôrazňuje, že zmena klímy je hlavným faktorom zvyšujúcim riziko konfliktov, sucha, hladomoru a vysídľovania;

15. vyjadruje osobitné znepokojenie nad vplyvom bezpečnostných hrozieb na účinnosť humanitárnej pomoci a rozvojovej spolupráce; nalieha na členské štáty a medzinárodné spoločenstvo, aby zvýšilo svoju humanitárnu pomoc Burkine Faso, najmä prostredníctvom poskytovania potravín, vody a lekárskych služieb; varuje, že nenaplnenie základných potrieb vysídlených a hostiteľských komunít vrátane žien a detí (ako sú potraviny, voda, prístrešie a zdravotná starostlivosť) len prehĺbi už aj tak kritickú humanitárnu situáciu;

16. vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby naďalej podporovalo Burkinu Faso s cieľom riešiť zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu a prevládajúce sociálno-ekonomické problémy, ktorým krajina čelí, pričom si plne uvedomuje skutočnosť, že iba trvalé odstraňovanie štrukturálnej dynamiky, ktorá je základom súčasných výziev krajina môže zaručiť trvalú stabilitu a rozvoj;

17. poveruje svojho predsedu, aby toto uznesenie postúpil Rade a Komisii, vysokému predstaviteľovi Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, vládam a parlamentom členských štátov, orgánom Burkiny Faso, inštitúciám Africkej únie , Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS), generálny tajomník Organizácie Spojených národov, Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov, spolupredsedovia Spoločného parlamentného zhromaždenia AKT-EÚ a PAN-africký parlament (PAP).

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.