OpenEthereum klient (kedysi známy ako Parity) je populárna implementácia Ethereum nodu, ktorú používa takmer štvrtina siete.
Júnová verzia 2.7.2 ktorá bola označená za stabilnú so sebou však priniesla bug, kvôli ktorému uzly bežiace na tomto systéme náhodne zamŕzajú.
Podľa hlásení komunity sa tak deje 2-3 krát mesačne.

Bug sa objavuje náhodne a spôsobuje deadlock Ethereum uzla

Nejde teda o chybu, ktorá by zlikvidovala celý systém, no zároveň je to pre prevádzkovateľov týchto uzlov veľmi nepríjemné. Chybu spôsobuje bug, ktorý sa objavuje iba raz za čas. Pri spracovávaní určitých dát vo viacerých vláknach vzniká deadlock, ktorý zastaví celý uzol a ten ani nie je schopný chybu nahlásiť.

Rôzne bugy pri viac vláknovom programovaní vznikajú často a je náročné ich odstrániť. Replikovať takýto bug totiž vôbec nie je jednoduché. V prípade OpenEthereum nodu verzie 2.7.2 sa objaví iba raz za 1-2 týždne.

 

Riešenie momentálne neexistuje

Riešením vývojárov je teda urýchlenie vývoja verzie 3.0, v ktorej už žiadne bugy (dúfajme) nebudú. Dokončená by mala byť v polovici septembra ešte pred Berlin hard-forkom.

Prevádzkovatelia OpenEthereum uzlov teraz majú dve možnosti. Buď ešte mesiac vydržia alebo downgradujú na verziu 2.5. Vývojári momentálne chystajú tool, ktorý im downgrade uľahčí. Bug zasahuje približne polovicu OpenEthereum uzlov, čo je cca 12% siete.

SingleClient vs. MultiClient

Proponenti Bitcoin nezabudli pripomenúť, že Satoshi Nakamoto pred podobnými komplikáciami varoval. Ak existuje mnoho rôznych implementácií nodu, skôr či neskôr sa vyskytnú problémy.

Na druhej strane, problémy sa môžu vyskytnúť aj v prípade, že celá sieť používa rovnakého klienta a to by ju úplne ochromilo. Vývoj klientov rôznymi tímami zabezpečí, že aspoň niektoré implementácie budú skutočne stabilné a celá sieť nebude ohrozená.

Zaskočilo nás aký náročný je vývoj Ethereum 2.0

Vitalik Buterin hovorí, že je pravdepodobné, že niektoré aplikácie Etherea môžu zlyhať, zatiaľ čo iné uspejú. Akceptuje to však ako neoddeliteľnú súčasť toho, ako sa projekt ako celok posunie vpred.

Spoluzakladateľ spoločnosti Ethereum Vitalik Buterin uviedol, že slobodne pripustil, že implementácia Ethereum 2.0 je oveľa ťažšia z technického hľadiska, ako očakával.

Buterin predniesol svoje pripomienky počas diskusie s maximalistom bitcoinov – Samsonom Mowom o podcaste Petra McCormacka 16. augusta.

Počas diskusie trio diskutovalo o príčinách „otvoreného boja“ medzi bitcoinovými sieťami a sieťami Ethereum a o tom, či budú môcť splniť svoje mnohé sľuby.

 

Buterin, Mccormack a Mow diskutovali, McCormack sa okrem iného pýtal Buterina:

„Máte niekedy pocit, že sa Ethereum stalo oveľa náročnejším projektom alebo nápadom, ako ste pôvodne predpokladali, a vzali ste si väčšie sústo ako ste boli schopný prijať? A že sa dostanete do bodu, keď sa už nedá vrátiť späť? “

Buterin odpovedal – „Určite slobodne pripúšťam, že projekt Ethereum 2.0 je oveľa ťažší, ako sme očakávali z technického hľadiska,“ a pokračoval:

„Rozhodne si nemyslím, že sme objavili nejaké zásadné nedostatky, ktoré znemožňujú existenciu projektu, a myslím si, že bude zfinalizovaný. Je to len otázka času a v poslednom období dosť rýchlo napredujeme.“

Úprimne hovoril o tom, ako očakáva, že sa projekt bude rozvíjať, a dodal, že je pravdepodobné, že niektoré aplikácie Etherea môžu zlyhať, zatiaľ čo iné uspejú. Vidí ich však vo viacerých aspektoch projektu ako navzájom nezávislé:

„Ak sa Ethereum pokúsi dostať do jedného priestoru a ukáže sa, že pre tento priestor v skutočnosti nie je užitočný, potom je to v poriadku a tieto aplikácie nikam nepôjdu. Medzitým budeme rozvíjať ostatné odvetvia.“ uviedol.

Skôr v podcaste, Samson Mow kritizoval zástancov iniciatívy Etherea za ambície a ciele projektu, pričom argumentoval tým, že „je v poriadku vyvíjať sa, ale musí byť stále verejne prehlásené, že ide iba o experimentálnu vec“.

Samson Mow pokračoval v tvrdení, že „veľa ľudí o Ethereu hovorí, že Ethereum sú peniaze, ktoré teraz konkurujú bitcoinu. Nie som si istý, čo je Ethereum, čo robí, alebo s čím súťaží. Je to svetový počítač? Alebo sú to peniaze?“

V reakcii na to Buterin silno zasiahol proti myšlienke, že Ethereum je možné zredukovať na peniaze. Uviedol, že nefinančné aplikácie sú neoddeliteľnou súčasťou projektu od začiatku.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.