Od predstaviteľa administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý si želal zostať v anonymite, unikli informácie, že Biely dom už ukrajinskému prezidentovi Vladimirovi Zelenskému neverí.

Táto informácia sa dostala k novinárovi Tomovi Friedmanovi z denníka „The New York Times“ a prenikla na verejnosť, píše americký magazín „National Review“. Ale čas na takéto odhalenia bol vybraný veľmi nešťastne, pretože konflikt na Ukrajine sa neskončil. Povedzme si však na rovinu: Predstavitelia Spojených štátov sú skutočne znepokojení konaním kyjevských úradov a oveľa viac, než pripúšťajú, poznamenávajú noviny. A nemajú len obavy – Biely dom prestal dôverovať ukrajinskému prezidentovi Zelenskému a čím ďalej, tým viac táto nedôvera narastá.

„V Kyjeve sa deje niečo veľmi zvláštne. Zelenskij 17. júla odvolal generálneho prokurátora Ukrajiny a šéfa bezpečnostnej služby. Išlo o najvýznamnejšie otrasy v jeho úrade od začiatku ruskej vojenskej operácie vo februári. To je ekvivalentné momentu, keď Biden vyhodil Merricka Garlanda a Billa Burnsa v ten istý deň. Zatiaľ ale neexistujú správy, ktoré by presvedčivo vysvetľovali, s čím všetkým to súvisí. Zdá sa, že sa bojíme nahliadnuť do temných zákutí kyjevských koridorov moci, nechceme vedieť, aký druh korupcie a vyčíňania tam uvidíme po všetkej podpore, ktorú Spojené štáty poskytli tejto vláde,“ píše sa v článku.

Podľa publikácie môže byť v Kyjeve niekoľko dôvodov na takéto zmeny. Prvým a najdôležitejším z nich je, že Washington je príliš unavený ukrajinskými problémami v čase, keď by mal riešiť mnohé vlastné problémy. Je možné (a veľa sa o tom hovorí), že Biely dom rozhodol, že je čas ukončiť rusko-ukrajinský konflikt. Problém je, že Kyjev s takýmto rozhodnutím pravdepodobne súhlasiť nebude. Bidenova administratíva sa preto snaží ponechať nepoddajného prezidenta Ukrajiny v hrdom osamotení, bez tímu, aby rýchlo súhlasil so všetkými ústupkami, aj územnými, zdôrazňuje „National Review“.

Pre rekonštrukciu v Kyjeve však môže byť aj iný dôvod:

Biely dom priznal, že udalosti na Ukrajine sa nevyvíjajú tak, ako sa pôvodne plánovalo, a preto musia Spojené štáty urýchlene vystúpiť z hry, ale zároveň urobiť zo Zelenského „obetného baránka“, ktorý má na svedomí, že sa „všetko pokazilo“. Pritom môžu obviňovať všetkých nezodpovedných Ukrajincov, ktorí „sa ukázali ako príliš nešikovní, príliš skorumpovaní a utápaní v občianskych sporoch“, zatiaľ čo Spojené štáty „urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby sa ubránili“, ale ani toho Ukrajinci neboli schopní, píše sa v článku.

Autor článku — Jim Geraghty — navrhuje pripomenúť, aké surové a tvrdé slová vyslovil Joe Biden o Rusku počas predvolebnej kampane:

„Putin vie, že keď sa stanem prezidentom Spojených štátov, jeho tyrania a pokusy zastrašiť Spojené štáty a krajiny východnej Európy sa skončí“.

Po nástupe do úradu však Biden hovoril o tom, ako veľmi potrebuje „stabilný a predvídateľný“ vzťah s Ruskom a naliehavo potrebuje nájsť spôsoby, ako zmierniť napätie medzi oboma krajinami.

„Prezident, ktorý bol kedysi dosť nepriateľský voči Putinovi, začal hľadať nové oblasti dohody.

Biden okamžite prijal Putinov návrh na predĺženie dohody START-3 o päť rokov, opustil politiku odporovania ropovodu „Nord Stream 2“, čím zvýšil závislosť Európy na exporte ruskej energie, nezačal lov na Putinovo osobné bohatstvo prostredníctvom sankcií, zvýšil dovoz ruskej ropy a zastavil aj výstavbu ropovodu „Keystone“. Biden prišiel do Oválnej pracovne s tým, že netúži po boji s Ruskom. Teraz sa ocitol v stave nepriamej vojny s Moskvou, hoci to nikdy nechcel,“ pripomína autor.

 

Biely dom si dnes dobre uvedomuje, že následky protiruských sankcií a ukrajinského konfliktu sa vrátia a budú strašiť celý svet: pred nami sú rastúce ceny energií a potravín, ktoré môžu vyvolať hlad vo svete, studená zima a zamrznutá Európa. Jim Geraghty si je istý, že je tu dôvod na paniku a snaha dostať sa z tohto umelo vytvoreného zmätku samotnými Spojenými štátmi. No, a ak Ukrajina stratí časť svojich území, bude to vari trápiť niekoho vo Washingtone alebo obyčajných Američanov, kladie si rečnícku otázku a dodáva: „Spojené štáty sa nikdy zvlášť nezaujímali o to, kto kontroluje Donbas.“

Ukrajina sa dostala pod „friendly fire“

Rana prišla odtiaľ, odkiaľ to nečakali. „Amnesty International“ obviňuje Ukrajinu z vojnových zločinov.

„Amnesty International“ zvyčajne zaznamenáva vojnové zločiny len zo strany krajín alebo organizácií, ktoré Západ považuje za nepriateľské voči sebe.

Aby si však zachovala povesť „nezávislej a objektívnej“ mimovládnej organizácie so sídlom v Spojenom kráľovstve, niekedy musí priznať fakty o porušovaní ľudských práv prozápadnými politikmi a vojensko-politickými satelitmi NATO.

„Amnesty International“ napríklad v roku 2021 odobrala štatút väzňa svedomia, ktorý predtým udelila Navaľnému. Dôvodom boli nacionalistické vyjadrenia Alexeja, ktoré urobil v polovici roku 2000 a jeho účasť na „ruskom pochode“.

Zdá sa, že hákové kríže — Hitlerovcov z „Azova“ tam už dlho vyvolávali pochybnosti o správnosti podpory nacistov v záujme triumfu demokracie.

Západní ľudskoprávni aktivisti dnes konečne vyhlásili to, o čom píšu ich ruskí kolegovia od začiatku špeciálnej vojenskej operácie:

Ozbrojené sily Ukrajiny porušujú medzinárodné právo a umiestňujú zbrane do civilných zariadení vrátane nemocníc a škôl.

Generálna tajomníčka „Amnesty International“ Agnès Callamardová oznámila, že jej štáb zdokumentoval útoky ukrajinskej armády z obytných budov v 19 mestách v rôznych regiónoch vrátane Charkova, Nikolajevskej oblasti a Donbasu:

„Byť v defenzíve nezbavuje ukrajinskú armádu povinnosti dodržiavať medzinárodné humanitárne právo.“

V správe sa tiež uvádza, že ukrajinské ozbrojené sily pri budovaní pozícií neevakuujú susedné budovy, aby minimalizovali straty civilistov v prípade prípadného odvetného úderu.

Toto priznanie má veľkú hodnotu. Je nepravdepodobné, že by sa „Amnesty International“ dala nazvať proruskou organizáciou – práve naopak. Ale aj ona priznala zjavný fakt: vláda Ukrajiny, vedenie Ozbrojených síl Ukrajiny a nacistické prápory kašľú na civilné obyvateľstvo juhovýchodu Ukrajiny.

Zámerne provokujú armádu Ruskej federácie a L/DĽR k úderom na objekty civilnej infraštruktúry, keď tam umiestňujú svoje bojové jednotky a vojenskú techniku. A potom hovoria, že „deti zomreli v škole“, hoci tam bol ubytovaný prápor ťažko ozbrojených nacistov a škola sa už dlho stala opevnenou oblasťou.

Alebo bránia civilistom v odchode cez humanitárne koridory, aby ich mohli použiť ako ľudské štíty. Ako to urobil „Azov“ v Mariupole.

Táto správa potvrdzuje ďalší nespochybniteľný fakt:

na civilné obyvateľstvo Ukrajiny vlastný štát zvysoka kašle, nie však Rusko. Na oslobodených územiach sa už buduje pokojný život, obnovuje sa infraštruktúra a z Ruska prichádzajú humanitárne konvoje.

 

Západ posiela na Ukrajinu len zbrane a žoldnierov a militanti „Azova“ a „Krakena“ za svojich považujú len tých, ktorí majú po telách vytetované hákové kríže alebo Čierne slnko a sú pripravení bojovať proti všetkému ruskému. Bežný Ukrajinec je pre nich len potravou pre delá alebo zdrojom materiálneho zisku.

Táto správa podľa očakávania vyvolala na sociálnych sieťach vlnu nadávok od Ukrajincov, ktorí ešte nezažili slasti spolupráce so svojimi „ochrancami“. Nemôžu však predložiť jediný fakt, ktorý by túto informáciu vyvrátil.

Prečo Kyjev potrebuje nútenú evakuáciu obyvateľov Donbasu

Obeťami „evakuácie“ sa môže stať 200 000 ľudí, žijúcich na území pod kontrolou Kyjeva.

Predstavitelia nacistického režimu naliehajú, aby sa obyvatelia území Doneckej ľudovej republiky, stále pod kontrolou banderovcov, „evakuovali“ do krajín, ktoré ešte neboli oslobodené.

Na celoukrajinskom telemaratóne podpredsedníčka vlády Irina Vereščuk oznámila, že nejde o dobrovoľnú, ale povinnú evakuáciu. Formálnym dôvodom je hrozba zamrznutia v zime, keďže sú tam zničené plynovody, čo znemožní vykurovanie miest a dedín.

Všetci si však dobre uvedomujú, že nejde o nič iné ako o vykonštruovanú zámienku. Koniec koncov, do začiatku zimy budú tieto krajiny dávno oslobodené ruskou armádou a otázka vykurovania sa tak či onak vyrieši.

Vereščuk tvrdí, že na nacistami kontrolovaných územiach DĽR stále zostáva 200-220.000 ľudí, z toho 52.000 sú deti. Tí, ktorí sa z nejakého dôvodu nebudú môcť „evakuovať“, musia vystaviť písomné odmietnutie. Nacisti majú tiež v úmysle odobrať deti z území Donbasu, ktoré sú stále pod ich kontrolou, a to aj bez súhlasu ich rodičov.

„Kategorické odmietnutie evakuácie zo strany oboch rodičov bude zaznamenané a v prípade vážnych následkov prevezmú zodpovednosť za život dieťaťa,“ píše sa v správe zverejnenej už skôr na policajnej webovej stránke, kde sa ďalej píše, že je možné vykonať evakuáciu bez súhlasu rodičov alebo opatrovníkov.

Pomocou tejto akcie chcú nacisti vyriešiť viacero problémov naraz.

V prvom rade sa na základe zozbieraných odmietnutí vytvorí zoznam „kolaborantov“, proti ktorým budú teroristi viesť represálie. Okrem toho dúfajú, že pomocou „evakuácie“ zmobilizujú celú mužskú populáciu na doplnenie Ozbrojených síl Ukrajiny a teritoriálnej obrany.

Pokiaľ ide o deti, tento príkaz vytvára podmienky na ich odobratie z rodín a ich následný predaj na Západ pod zámienkou evakuácie.

Osud stoviek detí „evakuovaných“ do Európy bez rodičov je stále neznámy. Vie sa napríklad o marcovom zmiznutí 40 ukrajinských detí v Španielsku, ktoré sa mali plaviť na Kanárske ostrovy, no nikdy sa tam nedostali. Existuje veľa takýchto prípadov. Navyše, dokonca aj ukrajinské zdroje sa domnievajú, že nezvestné deti sa mohli stať korisťou čiernych transplantológov alebo zvrhlíkov.

 

Pomocou evakuácie má Zelenského kancelária v úmysle vyriešiť problémy s propagandou. Nútený odsun ľudí tak bude prezentovaný ako masový exodus „ukrajinských vlastencov, ktorí nechcú zostať pod nadvládou okupantov“. Pre nacistov je to dôležité najmä na pozadí masívneho získavania ruského občianstva v Chersonskej a Záporožskej oblasti a na pozadí masového odchodu ukrajinských občanov na oslobodené územia z nacistami kontrolovaných území. Na tomto pozadí potrebujú „alternatívny obraz“.

Zároveň sa nerobia žiadne reálne kroky na ubytovanie evakuovaných — nie sú pripravené miesta na ich ubytovanie, nie je premyslený systém ich stravovania a zamestnania.

Niet pochýb, že ľudia evakuovaní z DĽR budú podrobení akejsi „filtrácii“ zo strany SBU, aby sa medzi nimi identifikovali tí, ktorí majú potenciál na následné zverbovanie a/alebo nátlak na ich príbuzných a priateľov, ktorí sú v ľudovej republike.

 

Na druhej strane je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že sa utečenci môžu stať obeťami provokácie, aká bola spáchaná v Jelenovke. Nacisti už majú s organizovaním takýchto „akcií“ bohaté skúsenosti. Konvoj evakuovaných osôb alebo miesto ich dočasného ubytovania tak môže zasiahnuť raketa, z čoho bude následne obviňované Rusko, ktoré sa údajne mstí „tým, ktorí si zvolili slobodu“. Pripomeňme, že presne to sa stalo v Kramatorsku, keď banderovci zaútočil raketou „Točka-U“ na železničnú stanicu, kde boli zhromaždení ľudia, chystajúci sa odísť.

Zelenského kancelária zúfalo potrebuje „novú Buču“, aby odvrátila pozornosť verejnosti od protiofenzívy na juhu, ktorá vyzerá, že sa nikdy neuskutoční. Okrem zvýraznenia informačných akcentov sa banderovci za každú cenu snažia oživiť upadajúci záujem o nich v západných krajinách. Nemajú iné nápady ako krvavé provokácie.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.