Lodiari zakázali ich prepravu kvôli bezpečnosti.

Predpokladáme, že si na vlaňajší prípad nákladnej lode Felicity Ace asi spomínate. Ak nie, alebo ste ho nezaregistrovali, len pripomíname, že pri ňom neďaleko Azorských ostrovov zhorelo okolo štyri tisíc áut koncernu Volkswagen (vrátane 85 kusov Lamborghini) v hodnote približne 360 miliónov eur.

Príčiny požiaru sa zistiť nepodarilo, problém bol však v tom, že sa na palube okrem iného nachádzali aj elektromobily a záchranné zložky jednoducho nemali k dispozícii žiadne technické prostriedky, ktorými by dokázali uhasiť ich lítiovo-iónové akumulátory.

Felicity Ace nakoniec museli nechať vyhorieť až do tla a pri snahe odtiahnuť ju sa potopila do Atlantiku, ktorý má v tých miestach hĺbku až 3000 metrov. Navyše dno je tvorené strmými svahmi a skalami, takže šance na záchranu zvyškov sú v tejto chvíli prakticky nulové.

Aj kvôli tejto nehode sa začali viesť diskusie o tom, či elektromobily predstavujú na palubách trajektov bezpečnostný problém a minimálne jedna firma po vypracovaní vlastnej analyzy dospela k tomu, že skutočne predstavujú.

 

Paradoxné na tom je, že ide o spoločnosť Havila Kystruten z Nórska, teda krajiny, ktorá všemožnými penalizáciami vozidiel so spaľovacími motormi a naopak daňovými i inými výhodami v prospech batériových áut dospela k tomu, že si väčšina motoristov dnes kupuje už len elektromobily.

Havila Kystruten prevádzkuje menšie lode plaviace sa pozdĺž pobrežia z Bergenu do 3300 kilometrov vzdialeného mestečka Kirkenes pri ruských hraniciach. Na palubách môžu prevážať necelú desiatku osobných automobilov a podľa najnovšieho nariadenia to už nesmú byť modely s prídavnými batériami, ani čisté elektromobily.

Nóri samozrejme netvrdia, že by autá na baterky horeli častejšie, uvedomujú si ale, že ich hasenie je oveľa komplikovanejšie ako požiar konvenčného vozidla.

Podľa generálneho riaditeľa Havila Kystruten, Benta Martiniho, k tomuto rozhodnutiu dospeli „po posúdení bezpečnostnej analýzy, ktorá ukazuje, že prípadný požiar elektrického, hybridného čo vodíkového vozidla by vyžadoval externé záchranné práce a mohol by ohroziť ľudí na palube i samotnú loď,“ hovorí a dodáva: „Bezpečnosť berieme vážne a toto je prirodzene riziko, ktoré nie sme za žiadnych okolností ochotní podstúpiť.

Ešte zaujímavejší je na tomto prípade fakt, že firmu Havila Kystruten môže len ťažko niekto podozrievať z málo ekologického prístupu. Táto nórska spoločnosť totiž využíva pri plavbe popri pobreží hybridné trajekty kombinujúce pohon na LNG a ... elektrinu. Plne nabitá loď, ktorá dopĺňa energiu z vodných elektrární, je schopná plávať čisto na batérie viac ako štyri hodiny.

Kvapalný zemný plyn navyše postupne nahradzuje primiešavaním bioplynu a časom chce prejsť na vodík. Samozrejme lode majú na palube lítiovo-iónové akumulátory dodávané firmou Corvus a majú kapacitu až 6100 kWh. Ide o najväčší batériový set na svete dodávaný pre osobné lode. A prečo tieto akumulátory na rozdiel od tých v osobných autách lodiarom nevadia? „Naše batérie sú v izolovaných, ohňovzdorných miestnostiach so špeciálnymi protipožiarnymi systémami,“ pripomína Bent Martini.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.