Regulácie digitálnych aktív sú pre kryptomeny hlavnou témou v roku 2023.
Podľa správy Financemagnates, má MiCA vstúpiť do platnosti až v nasledujúcom roku a cieľom je odstrániť regulačné nedostatky vyplývajúce z rozdielov medzi kryptomenami a tradičnými finančnými aktívami.

Slovensko sa ako člen Európskej únie nevyhne zmenám vyplývajúcim z nového regulačného rámca MiCA. Preto by mal zbystriť pozornosť každý fanúšik kryptomien. Regulačný rámec bude rozdeľovať kryptomenové aktíva do troch skupín:

  • tokeny s odkazom na aktíva (ART – stablecoin krytý kombináciou viacerých aktív)
  • tokeny elektronických peňazí (EMT – stablecoin viazaný k fiatu 1 ku 1)
  • všeobecná skupina obsahujúca ďalšie kryptomenové aktíva

 

MiCA bude klásť dôraz na krytie stablecoinov a na kapitálové požiadavky na emitentov a emisné limity. Zameraná bude predovšetkým na stablecoiny a centralizované burzy. Na druhej strane nepokrýva všetky aspekty webu 3.0. Napríklad NFT ostávajú nedotknuté kvôli množstvu nástrojov, ktoré môžu byť vlastnené. Rovnako sa regulácia nedotkne ani sektoru DeFi. Viac sa o novej regulácii môžete dočítať v článku Regulácia MiCA klope na dvere. Kryptomeny čaká v Európe dôležitý moment.

Regulácia kryptomien nie je ani zďaleka jediná oblasť digitálnych aktív, na ktorú sa musia Slováci pripraviť. Neminie nás totiž ani zavedenie digitálnej meny centrálnej banky (CBDC). Problémom je, že digitálna mena centrálnej banky by mohla slúžiť ako mocenský nástroj kontroly obyvateľstva a prísneho dohľadu nad každou transakciou. V extrémnom prípade je možné zneužiť CBDC na špehovanie a cenzurovanie.

Zároveň reprezentujú presný opak toho, čo predstavujú kryptomeny, pretože sú plne centralizované. Najhoršie na tom je, že ľudia nebudú mať na výber a budú musieť tieto zmeny akceptovať. Európa ale nie je lídrom CBDC a digitálne meny sa prevažne zavádzajú v Ázii. Tomuto trendu sa ale s vysokou pravdepodobnosťou nevyhneme ani my.

Európska únia prostredníctvom regulačného rámca môže stanoviť svetový trend, pretože čoskoro bude existovať komplexný rámec pre kryptomeny, platný pre najväčšie ekonomiky sveta. Okrem toho sú pripravované už ďalšie regulácie, ktoré budú nasledovať rámec MiCA. Zdá sa, že vstupujeme do novej éry, ktorá zásadne ovplyvní životy každého majiteľa kryptomien v Európe.

Hotovosť sa stane minulosťou – Toto sú plány ECB

Digitálne meny centrálnych bánk (CBDC) sa neúprosne blížia a výnimkou nebude ani Európska únia. Európska centrálna banka (ECB) nedávno podľa správy Finbold vyhlásila, že digitálne euro by malo uprednostňovať elektronický obchod a až potom budú nasledovať v druhej fáze vývoja aj zostávajúce prípady použitia.

CBDC spôsobí urýchlenie procesu eliminácie hotovosti. Digitalizácia preniká do všetkých sfér a nevyhne sa tomu ani platobný styk. Príkladom je Čína, kde sa taktiež postupne hotovosť vytráca. Ak sa viac zaujímate o túto tému, odporúčame vám prečítať si článok Negatívnej zmene sa nevyhnú ani Slováci. CBDC sa nezastaviteľne blížia.

V prvej fáze zavedenia digitálneho eura bude priorita kladená na elektronický obchod a potom bude nasledovať fyzický obchod a vládne platby, ako sa uvádza v dokumente „Prístup k zavádzaniu digitálneho eura“ zverejnenom 22. februára.

 

Kryptomeny, ktoré poznáme dnes a digitálne meny centrálnych bánk sú dve rozdielne veci. Na kryptomenovom trhu vstupujú vlády ako regulátori a dohľad nad sektorom je stále väčší. Na druhej strane, CBDC budú zákonné platidlá, ktoré budú vydávané centrálnymi bankami.

Výsledkom bude zbavenie sa hotovosti a úplná digitalizácia fiat mien. Popri tom sa segment klasických kryptomien môže, ale i nemusí zmeniť. Okrem toho CBDC sú centralizované, zatiaľ čo myšlienka kryptomien je presný opak.

Postoj ECB ku klasickým kryptomenám nie je veľmi pozitívny, keďže ešte v júli 2022 centrálna banka vydala varovanie týkajúce sa rizík digitálnych mien. Navyše sa čoskoro bude opäť hlasovať o regulačnom rámci MiCA.

Eliminácia hotovosti spôsobí, že vlády budú mať kompletný prehľad o všetkých transakciách obyvateľov. Mnohí majú obavy z toho, že CBDC budú mocenským prostriedkom vlád, ktoré ich budú používať ako nástroj na riadenie spoločnosti. A je potrebné povedať, že sa to vôbec nemusí týkať iba rozvojových krajín.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.