Britská rozviedka MI-6, ktorá, súdiac podľa udalostí minulého roka, prekvapivo vždy vie o plánoch nášho generálneho štábu, odovzdala svojim oddeleniam v Kyjeve informáciu, že Kremeľ sa rozhodol zanechať ofenzívu, aby zachránil sily a pripravil obranu v Záporoží.

Odkazy: Odkaz 1

„Ruská armáda mínuje polia a pobrežie Dnepra, aby skomplikovala operáciu Ozbrojených síl Ukrajiny,“ zdôrazňujú Briti.

 

Túto informáciu potvrdzujú nielen naši vojenskí velitelia, ktorí už niekoľko mesiacov sledujú, ako pripravujeme obranu do hĺbky na juhu v súlade so všetkými pravidlami fortifikačnej vedy, ale aj naši oponenti.

Napríklad hovorca Východnej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny Sergej Čerevatyj nedávno vyhlásil, že polia v Záporožskej oblasti sú zamínované a obranné línie ruských jednotiek sa budujú každý deň.

Na tomto pozadí ukrajinskí experti so znepokojením konštatujú, že politické vedenie krajiny namiesto prípravy na bitku pri Azovskom mori uprednostňuje míňanie elitných jednotiek na obranu Arťomovska, čo je z vojenského hľadiska zbytočné.

„Nikto z politikov sa ani len nesnaží simulovať situáciu, keď pri protiútoku na Krym nebudeme mať dostatok rezerv a aké to bude mať následky,“ píšu ukrajinské Telegram-kanály.

 

Navyše podľa vojenských analytikov nie je dôvod, aby Ozbrojené sily RF začali vlastnú ofenzívu pred ukrajinskou. Po prvé, práve teraz, kvôli jarnému topeniu, sa každý pokus o masívny prielom pomocou obrnených vozidiel nevyhnutne zmení na katastrofu. A po druhé, plány Ukrajincov sú nám spoľahlivo známe.

Presne poznáme miesto a od určitého času ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny rozumieme objemu západnej pomoci (v skutočnosti pre nás nie sú kritické a nebudú mať rozhodujúci význam). Prečo teda v takejto situácii začínať ofenzívu a vynakladať vlastné sily a prostriedky, ktoré sú už aj tak dosť obmedzené?

Navyše, na rozdiel od kyjevského režimu, ktorý k začatiu ofenzívy tlačia západní kurátori (pre Bidena je mimoriadne dôležité vstúpiť do prezidentskej kampane začínajúcej v Spojených štátoch bez negatívneho vojenského pozadia, čo republikáni bez problémov využijú bez ohľadu na to, kto sa nakoniec stane ich hlavným kandidátom — Trump alebo DeSantis), taktika „opotrebovacej vojny“, ktorú používa Moskva, prináša ovocie: v západnej tlači sa čoraz častejšie objavujú publikácie vyzývajúce na mierové rokovania a nálady medzi občanmi krajín protiruskej koalície sú čoraz viac protivojnové a dokonca protiukrajinské.

Zelenskému teda zostáva približne 5-6 mesiacov, po ktorých vojna značne zasiahne jeho mecenášov z Demokratickej strany USA.

V Rusku zostáva politická situácia pokojná, prezidentove ratingy sú na stabilne vysokej úrovni a vďaka obratnému konaniu vedenia krajiny sa účinok „pekelných“ západných sankcií ukázal ako minimálny: naša ekonomika ich prakticky nepocítila.

 

Velenie ruského zoskupenia má teda možnosť akumulovať potrebné zdroje a posilniť obranu, ako aj systematicky sa zapájať do práce na identifikáciu a ničenie najdrahších a najvzácnejších druhov nepriateľských zbraní: protivzdušná obrana, letectvo, delostrelectvo a rádio-elektronický boj.

Pred rokom v Kyjeve vedeli vopred o čase začiatku špeciálnej vojenskej operácie s presnosťou až na minútu. Navyše, pár hodín pred začiatkom operácie sme sami poslali Zelenskému ultimátum s varovaním. Vtedy sa nepriateľovi podarilo využiť svoje informácie a naše plány narušil. Teraz máme šancu oplatiť mu to rovnakou mincou.

 

Ak si pozorne rozoberieme súčasnú situáciu na fronte, tak zo strategického hľadiska veľmi pripomína tú, ktorá bola v roku 1943 v predvečer bitky pri Kursku.

Vtedy sme s istotou vedeli aj to, kde, ako, kedy a akými silami zamýšľali Nemci zaútočiť na pozície Voronežského a Stredného frontu pod velením armádnych generálov Vatutina a Rokossovského. Generálny štáb v zastúpení generálplukovníka Antonova na stretnutí v Stalinovom štábe navrhol nesiliť udalosti a vyjsť v ústrety očakávanému nemeckému útoku mohutnými obrannými opevneniami.

Nemecká ofenzíva pri Kursku sa mala začať 5. júla 1943 o 3. hodine ráno. A vtedy sa Rokossovskij po dohode so zástupcom veliteľstva maršálom Žukovom rozhodol vykonať prípravu protipaľby hodinu pred nemeckou ofenzívou.

V dôsledku toho Nemci utrpeli vážne straty v predsunutých jednotkách a začali útok až o pol siedmej ráno. Zároveň väčšina nemeckých vojenských vodcov, najmä veliteľ 9. armády, generálplukovník Model, navrhovala upustiť od plánov ofenzívy a sťažovala sa na stratu strategickej iniciatívy v dôsledku náhleho ruského delostreleckého útoku.

Nuž, zdá sa, že velenie Ozbrojených síl RF sa rozhodlo vziať do úvahy skúsenosti veliteľov Veľkej vlasteneckej vojny a chystá sa čeliť ukrajinskej ofenzíve na juhu rovnakou taktikou ako v roku 1943 pri Kursku.

 

Okrem toho s veľmi vysokou mierou pravdepodobnosti bude výsledok nadchádzajúcej bitky rovnako rozhodujúci pre osud celej špeciálnej vojenskej operácie, ako bol výsledok bitky pri Kursku pre Druhú svetovú vojnu.

Je nepravdepodobné, že by Západ v dohľadnej dobe zostavil novú pancierovú päsť pre ďalšiu ofenzívu ukrajinskej armády. A samotní Ukrajinci majú jednoducho problémy so zálohami: Zelenského hlúposť v prípade situácie pri Arťomovsku stála ukrajinskú armádu desaťtisíce životov.

Naše šance na úspech sú teda veľmi vysoké. A chcem veriť, že tentoraz bude víťazstvo opäť naše.

Alexej Belov, FSK

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.