Analytici na Západe si pomaly zvykajú na predstavu, že dni amerického dolára ako svetovej rezervnej meny sú spočítané.
Éra amerického dolára sa blíži ku koncu. Svetové mocnosti vsádzajú na spoľahlivejšie meny.

Napríklad Michael Maharry na portáli „SchiffGold.com“ predpovedá „v najhoršom prípade úplný kolaps dolára“ kvôli pravdepodobným dohodám na summite BRICS naplánovanom na august 2023.

Maharri analyzuje najnovšie dohody medzi krajinami bloku o odmietnutí americkej meny v bilaterálnych transakciách. A pozorne počúva poslancov Štátnej dumy, ktorí oznamujú vznik jednotnej meny BRICS, ktorá môže byť naviazaná na zlato alebo vzácne kovy.

Samotné krajiny bloku predstavujú približne 40% svetovej populácie a štvrtinu svetového HDP. Svet je však plný ľudí, ktorí sa k nemu chcú tak či onak pripojiť: od Iránu a Saudskej Arábie po Mexiko a Nigériu, vymenúva autor.

A dokonca aj bývalý hlavný ekonóm „Goldman Sachs“ Jim O’Neill, ktorý vymyslel skratku BRIC, v nedávnom článku v „Global Policy Journal“ vyzval na expanziu BRICS, pričom to vysvetlil konaním americkej centrálnej banky.

„Dolár je príliš dominantný vo svetových financiách,“ napísal O’Neill. „Kedykoľvek sa Rada Federálneho rezervného systému uchýlila k sprísneniu menovej politiky alebo naopak k uvoľneniu, dôsledky pre dolár a vedľajšie účinky boli dramatické.“

Problémom nie sú len rozhodnutia Fedu či „peniaze z helikoptér“ Bieleho domu, ale aj používanie dolára Washingtonom ako geopolitickej zbrane, objasňuje Maharri. Aj preto ku koncu roka 2021 podiel dolára na svetových devízových rezervách klesol pod 59%.

Najprekvapujúcejšia je však v očiach analytika skutočnosť, že pokles podielu dolára nebol sprevádzaný nárastom akcií libry šterlingov, jenu alebo eura:

„Odchod od dolára sa uberal dvoma smermi: štvrtina k čínskemu jüanu a tri štvrtiny k menám menších krajín, ktoré tiež zohrávajú sekundárnu úlohu ako rezervné meny.“

Ak si BRICS vyvinú vlastnú menu a už nebudú potrebovať doláre na obchodovanie, bude to pre americkú vládu veľký problém, sumarizuje Michael Maharry.

„Veľký problém“? Volá sa to inak. Kolaps, krach, katastrofa — vyberte si.

Dolár stráca pôdu pod nohami – štruktúra svetových zlatých rezerv sa pomaly, ale isto vracia

Nie je to tak dávno, čo MMF oznámil, že podiel dolára na medzinárodných devízových rezervách v roku 2022 klesol na 58,36%.

Ide o najnižšie číslo za posledných 27 rokov. Ešte v roku 2015 to bolo 66%. V percentuálnom vyjadrení dolár znížil svoj podiel viac ako všetky ostatné meny. V absolútnom vyjadrení sa dolárové rezervy znížili o 8,7% (na 6,471 bilióna USD). Čo to znamená?

S istotou môžeme povedať, že nejde o krach americkej meny, pretože tá stále vedie s obrovským náskokom v podiele na medzinárodných rezervách, ako aj v obchodných operáciách. Zaznamenávame však stabilný klesajúci trend. A to sa neobjavilo v roku 2022, ale bolo pozorované počas niekoľkých posledných rokov.

Udalosti minulého roka pôsobili ako silný katalyzátor. Na Rusko bolo uvalených už viac ako 14.000 sankcií. Teraz sú ruské zlaté a devízové ​​rezervy, uložené na Západe, zmrazené. Toto už nie je len naša osobná „potýčka“ s Európou a Spojenými štátmi, sleduje to celý svet.

Nie je také ťažké pochopiť, aké závery z toho vyvodzujú v iných štátoch. Spoliehanie sa na dolár a nútené zapojenie sa do globálnej ekonomiky sa s Ruskom škaredo zahrali. Kormidlo tejto veľkej „lode“ bol na Západe. Prečo by nemohol padnúť pod chamtivú ruku aj niekto iný?

Ázia už masívne začína realizovať obchodovanie s národnými menami. To isté pozorujeme v Latinskej Amerike, Afrike, na Strednom východe – inými slovami, v celom „nezápadnom“ svete. Každý si chce nechať zadné vrátka v prípade západnej agresie, nikto nechce zostať bez rezerv alebo sa dostať do platobnej neschopnosti v podmienkach zahraničného obchodu.

Znamená to, že v najbližších rokoch dolár (a euro) prestanú byť hlavnými svetovými menami? Nie, pretože západná finančná infraštruktúra je dodnes najpohodlnejšia, najtransparentnejšia a najglobálnejšia. Tento stav sa rýchlo nezmení. Diverzifikácia devízových aktív však nevyhnutne naberie na obrátkach. Zároveň sa zníži ekonomický vplyv Západu na zvyšok sveta.

Čínsky Jüan verzus dolár – prichádza nová éra bipolárneho menového systému

Očakávania prechodu z unipolárneho menového systému na bipolárny narastajú, keďže čoraz viac ekonomík sa snaží znížiť závislosť od amerického dolára. Podľa správy News Bitcoin, ekonóm Nouriel Roubini očakáva, že ako prvou alternatívou k doláru bude práve čínsky jüan ako globálna rezervná mena.

V rozhovore pre CNBC–TV18 hlavný ekonóm Atlas Capital uviedol, že väčšina krajín, ktorá sa postaví proti USA bude znižovať svoju závislosť od dolára. Aj Donald Trump nedávno varoval, že Čína sa bude snažiť dolár nahradiť. Nie je to prvýkrát čo Roubini spomínal bipolárny menový systém, keďže už vo februári varoval, že finančné sankcie zo strany USA budú jedným z hlavných katalyzátorov nového systému.

Časť rozhovoru Roubini venoval výhradne Indii, ktorú považuje za rýchlo rozvíjajúcu sa ekonomiku. Dokonca očakáva, že by sa mohla stať dominantnou veľmocou v priebehu desaťročia. Odpútanie Indie od dolára ale nie je vysoko pravdepodobné, keďže strategické súperenie s Čínou by mohlo podporiť orientáciu Indie na západný menový systém.

Všetko naznačuje tomu, že BRICS sa môže rozrastať a predbehnúť G7. Ekonomiky, ktoré môžu v budúcnosti podporovať čínsky jüan sú rozvojové a majú vysoký potenciál rastu. Na druhej strane, G7 disponuje ekonomikami, ktorých tempo rastu HDP spomaľuje a to aj kvôli stagnácii rozširovania populácie v krajinách.

BRICS plánuje nahradiť dolár svojim vlastným projektom

Pojem „dedolarizácia“ sa v posledných dňoch začal intenzívne objavovať medzi ekonomickými analytikmi, v médiách, no aj v bežných rozhovoroch medzi ľuďmi. Všade sa hovorí o tom, že zoskupenie BRICS by mohlo prísť s vlastnou menou, ktorá by mala dolár nahradiť v globálnom obchode, v medzinárodnom zúčtovaní a dokonca aj ako svetovú rezervnú menu.

Ekonóm Peter C. Earle uverejnil článok s názvom „De-dolarizácia sa začala“. Minulý týždeň ho zverejnil Americký inštitút pre ekonomický výskum.

Earle vysvetlil, že „hlboké ekonomické narušenie, ktoré zažil Irán a nedávno aj Rusko po tom, čo boli vyradené z obchodných systémov založených na dolároch, priviedlo mnoho krajín k uvažovaniu o plánoch pre nečakané, nepredvídateľné udalosti.“

Aj prezident Francúzska, Emmanuel Macron, považuje za dôležité, aby európsky región prichádzal s vlastnými alternatívami, pretože naviazanie na dolár môže v budúcnosti napáchať škody.

 

Čo je to BRICS a prečo je hrozbou pre dolár ?

BRICS je zoskupenie krajín, medzi ktoré, patrí Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Tieto krajiny vytvorili spoločný ekonomický blok s cieľom zvýšiť svoj vplyv a konkurencieschopnosť na svetovom trhu.

Silu BRICS si môžeme predstaviť už aj na základe toho, že obyvateľstvo týchto krajín tvorí podľa Svetovej banky až 42 % z celosvetovej populácie. Ich územie spolu zaberá až 26,7 % pevniny na svete. Podiel BRICS na svetovom HDP bol v roku 2021 približne 36,2%. Dnes sa hovorí o tom, že zoskupenie BRICS pracuje na spoločnej mene, ktorá by mohla americký dolár úplne nahradiť.

V posledných rokoch sa objavili otázky týkajúce sa dlhodobého zdravia amerického hospodárstva. Tie súvisia s americkým dlhom a vysokými výdavkami štátu. Následkom toho, začali niektoré krajiny hľadať alternatívy k americkému doláru, ako prostriedku medzinárodného zúčtovania aj svetovej rezervnej meny.

Keď sa pozrieme na aktuálne svetové menové rezervy, tak úplne jednoducho vieme porozumieť tomu, že za súčasných podmienok je dolár nenahraditeľný.

Americký dolár tvorí 58,36 % svetových menových rezerv, euro má 20,47 % podiel. Čína ako ťahúň celého BRICS má podiel len 2,69 % na svetových menových rezervách.

Aj keby sa všetky významnejšie, svetové meny spojili v jeden celok, ktorý by tvoril protipól k americkému doláru, boli by vo výraznej menšine.

Ďalšia, dosť podstatná otázka je, že či by vôbec našli spoločný konsenzus. Spoločnú cestu pre krajiny, ktoré sú rozdielne kultúrou, bohatstvom, ekonomickým postavením, zmýšľaním a hlavne cieľmi. Toto sú otázky, ktoré spochybňujú práve silu a jednotu zoskupenia BRICS.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.