České úrady zaplavili stovky žiadostí ľudí, ktorí sa chcú zbaviť svojich povinností voči štátu.
Takzvané čestné vyhlásenia o živote zasielajú občania s tým, že sa tak vyviažu zo všetkých zmlúv s Českou republikou, často ako doklad k žiadosti prikladajú aj svoje vlasy, fúzy alebo odtlačky prstov.

Odkazy: Odkaz 1

Redakcia Echo24 sa k žiadostiam dostala na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Vyhlásenie chodí na ministerstvá, Úrad vlády, Ústavný súd alebo aj Pražský hrad, ako však upozorňujú samotné úrady, zaslané žiadosti človeka žiadnych povinností nezbavujú a úradníci nevedia, čo s nimi.

Čestné vyhlásenia majú často jednotnú podobu podľa predpripraveného vzoru.

„Ja… z rodu… čestne vyhlasujem, že som starší ako osemnásť (18) rokov a som spôsobilá/ý na právne úkony a verejne vyhlasujem nasledujúce:“ stojí na začiatku žiadosti.

V texte ďalej stojí, že daná „bytosť… sa prvýkrát nadýchuje života“, že je „stále na žive a že dýcha“ či že neodovzdáva vládu nad sebou žiadnej zo strán ani inému človeku“.

 

„K čestnému vyhláseniu o živote prikladám písomné rozviazanie a zrušenie všetkých zmlúv medzi fyzickou osobou na meno ... a korporácií Česká republika, ktorá je vedená ako LTD spoločnosť v britskej národnej banke. Tieto zmluvy vznikli bez môjho vedomého súhlasu, bez mojej prítomnosti a bez môjho vedomého podpisu. Tieto zmluvy vznikli pri nevedomom podpise mojich rodičov môjho rodného listu,“ chce sa vzdať pisateľ svojich povinností voči štátu.

 

Otroci štátu

Najviac žiadostí evidujú ku koncu apríla podľa zistení redakcie Ústavný súd a Úrad vlády, rádovo desiatky až stovky, ďalšie ale aj jednotlivé rezorty či Kancelária prezidenta republiky na Pražskom hrade.

Vyhlásenia nijako nešpecifikujú, čo pisateľa k ich poslaniu viedlo, „iba ojedinele sa vyskytujú odôvodnenia uvedené slovami ako „stojíme na rázcestí a potrebujeme nasmerovať, ako ďalej“, popr. „hľadáme tú pravú cestu ako slobodne byť, žiť a tvoriť v tunajšom svete, dnešnej realite“ a pod,“ uviedol v odpovedi pre Echo24 Ústavný súd.

Ľudia v texte tiež často poukazujú na to, že sa nevedomky stali pri prevzatí občianskeho preukazu otrokmi štátu a že „živé božie bytosti a Stvoriteľa sa nemá právo stavať žiadna vláda, sudca, úradník alebo policajt, ​​či iný zamestnanec akejkoľvek korporácie alebo firmy“.

Žiadosti v niektorých prípadoch podľa ministerstva spravodlivosti obsahovali aj odkazy na niektoré webové stránky a takzvaný informačný leták „pre všetkých verejné činitele“. Stránky často vedú na neštandardné domény, často zahraničné, ktoré práve obsahujú istú formu zasielanej šablóny.

Vyviazať sa nemožno, upozorňujú úrady

Oslovení úradníci všeobecne upozorňujú na to, že niečo ako vyviazanie sa zo zmlúv so štátom neexistuje. Podľa nich má iniciatíva znaky rokovania sekty, pretože žiadosti sú mnohokrát rovnaké a niektorí ľudia ich zasielajú aj v mene svojich detí. Úrady súčasne však nemajú, ako s čestnými vyhláseniami naložiť.

Echo24 ich oslovilo viac ako desiatku, nie všetky však podobné žiadosti registrujú, napríklad Polícia Českej republiky alebo Poslanecká snemovňa odpovedali záporne. V texte je uvedené anonymizované čestné vyhlásenie, ktoré redakciu poskytol Úrad vlády.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.