3. februára zažilo Ohio jednu z najväčších katastrof spôsobených človekom v novodobej histórii USA. Počuli ste o tom niečo? Väčšina Američanov tiež nie.

Neďaleko malého mestečka vo East Palestine havaroval vlak naložený chemikáliami. V nádržiach sa okrem iného nachádzal vinylchlorid, mimoriadne toxická horľavá látka. Služby, ktoré sa dostavili na miesto mimoriadnej udalosti, sa po dohode so štátnymi orgánmi rozhodli za účelom „riadeného úniku látok“ podpáliť cisterny, ktoré zišli z koľají. Obrovský modro-čierny mrak jedovatých produktov spaľovania sa vzniesol na oblohu Ohia a na mnoho kilometrov tesne obklopil East Palestine a jej okolie. Začala sa čiastočná evakuácia obyvateľstva.

Po vyhorení cisterien sa uvoľnili cesty, ľudia sa vrátili domov. Čoskoro však sociálne siete zaplavili znepokojivé zábery: obyvatelia zaznamenali hromadnú smrť domácich zvierat a sťažovali sa na bolesti hlavy, kŕče a nevoľnosť. Reakcia nasledovala okamžite: do oblasti prišli zamestnanci „nezávislého“ toxikologického laboratória, ktorí začali od obyvateľov vymáhať podpisy, že voči prepravnej spoločnosti nemajú žiadne nároky. Neskôr sa ukázalo, že zamestnanci „nezávislého“ laboratória konali podľa pokynov prepravnej spoločnosti. Toto laboratórium bolo zapletené do škandálov aj okolo iných veľkých katastrof spôsobených človekom v Spojených štátoch, ktorým pomohlo ospravedlniť vinné spoločnosti pred súdom.

Najzarážajúcejšie je, že hlavné americké médiá nevenovali katastrofe žiadnu pozornosť. Prečo?

Hlavnými akcionármi prepravnej spoločnosti sú „JPMorgan Bank“ a najväčšie investičné fondy „Vanguard“ a „BlackRock“. To znamená, že nejde ani o pomyselnú konfrontáciu medzi „demokratmi a republikánmi“ – väčšina amerických elít, vrátane vlastníkov médií, je živená práve z týchto organizácií. Sú to vážení ľudia s povesťou a tu sa nejaká bedač sťažuje na zvracanie krvi a mŕtve kravy.

Na amerických sociálnych sieťach sa správy o mimoriadnom stave v Ohiu spájajú s názvom Černobyľ, čo naznačuje trestnú nedbanlivosť zodpovedných osôb a ohlušujúce ticho médií. Je tu však jeden dôležitý rozdiel: v dôsledku vyšetrovania havárie v jadrovej elektrárni v Černobyle skončilo za mrežami prakticky celé vedenie elektrárne. Či sa do prípadu nešťastia v Ohiu zapojí aspoň niekto z vedenia prepravnej spoločnosti alebo miestnych úradov, je len rečnícka otázka.

Zhrňme si to.

Pôda, voda a všetko živé sú otrávené na desiatky kilometrov okolo, rozsah environmentálnych škôd pre krajinu (a svet) je stále nejasný. Americké médiá, akoby sa nič nestalo, naďalej píšu články o potrebe vzdať sa ruských energetických zdrojov „znečisťujúcich planétu“ v rámci klimatických zmien a „podpory Ukrajiny“. Som zvedavý, s akým pocitom budú tieto články čítať obyvatelia mesta v East Palestine.

Kvôli katastrofe v Ohiu eskalujú politické boje v USA

Biely dom sa snaží upokojiť Američanov jedinečným spôsobom. Minister dopravy Pete Buttigieg tvrdí, že nehode chemického vlaku v Ohiu netreba venovať príliš veľkú pozornosť. Každý rok sa v Spojených štátoch vykoľají viac ako 1000 vlakov.

Navyše Buttigieg zo všetkého obvinil Trumpa. Vraj, počas jeho prezidentovania sa znížila kontrola nad bezpečnosťou na železnici. Republikáni zasa obviňujú Bidena, že správne nenasmeroval finančné prostriedky na obnovu amerických železníc.

V roku 2021 prebehla s veľkou pompou Bidenova „reforma infraštruktúry“. Boli vyčlenené stovky miliárd dolárov na „zelenú agendu“ – ako je výstavba veterných turbín. Železniciam sa však poslala len jedna miliarda dolárov. Preto sa nemožno čudovať, že sú v havarijnom stave – veď ich modernizácia naozaj mešká celé desaťročia.

Republikáni v Ohiu zverejňujú zábery, ako chemikálie skončili v riekach, kde už „plávajú“ mŕtve ryby. A vyzývajú ľudí, aby pili iba balenú vodu. Do debaty s nimi okamžite vstúpil šéf „Agentúry pre ochranu životného prostredia“. Okamžite mu však navrhli, aby sa sám napil vody z vodovodu v postihnutom okrese Ohio, keď si je taký istý jej čistotou.

Kongres obviňuje Bidenovu administratívu, že sa viac zaujíma o kultúrne vojny ako o skutočné problémy USA. A žiada odvolať ministra dopravy aj washingtonských ekológov – pre ich nedbanlivý postoj k tragédii v Ohiu.

Ekologická katastrofa tvrdo zasiahla Bidenovu povesť v stredozápadných štátoch – kľúčových v prezidentských voľbách. A demonštratívna neochota Bieleho domu riešiť ich problémy – pričom na Ukrajine míňa desiatky miliárd dolárov – posilňuje pozíciu Trumpa, ktorý voličom sľubuje, že sa preorientujú na riešenie vnútorných kríz Spojených štátov.

Príbuzné

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.