Krach burzy FTX má naďalej negatívny dopad a prakticky každý mesiac sa objavujú správy, ako spoločnosti ohlasujú koniec.
Naposledy sa do problémov dostala spoločnosť Genesis.
Portál CNN informuje, že ťažkosti má aj popredná kryptobanka Silvergate.

Silvergate je jedna z najvplyvnejších bánk v odvetví digitálnych aktív. Spolupracovala so spoločnosťami ako FTX, Coinbase a Galaxy Digital. V dôsledku krachu spoločnosti FTX sa začali objavovať prvé problémy.

Aktuálne oznámili, že potrebujú dodatočný čas, aby mohli dodať účtovné uzávierky. Začína sa špekulovať, že firma je vo veľkej strate a výsledky budú veľmi negatívne. Coinbase vo svojom twete oznámila, že so Silvergate už nespolupracuje a má minimálna expozíciu v spoločnosti.

Po ohlásení odkladu účtovnej uzávierky, sa cena akcií výrazne prepadla a to až o 50 %. Aktuálne sa pohybuje cena na 5 dolárov. Negatívny fundament sa prejavil aj na bitcoine, ktorý v noci spadol o 1 000 dolárov.

Silvergate uvažuje o ďalších krokoch. V správe zverejnili že „nie sú si istí schopnosťou vyhovieť zvýšenej regulačnej kontrole bankových inštitúcií, ktoré poskytujú produkty a služby priemyslu digitálnych aktív“. Ich prípadný koniec môže spustiť ďalšiu lavínu pádov. Podobne ako tomu bol počas pádu burzy FTX.

Známa kryptomenová banka ohlasuje krach

Špekulácie o konci kryptomenovej banky, ktorá spolupracovala napríklad aj s Coinbase, sa potvrdili. Firma končí a ide do likvidácie. Banka mala expozíciu ku FTX, ktorá skrachovala ešte novembri minulého roka. Tento krach sa im vypomstil a je jedným z hlavných dôvodov, prečo biznis museli zabaliť.

Po krachu FTX sa očakávalo, že krach kryptomenových spoločností skončil a už nič horšie nebude. Od vtedy ale oznámilo koniec niekoľko ďalších kryptomenových firiem. Medzi nimi aj Silvergate a BlockFi. Krach prvej spomenutej spoločnosti je hlavná téma posledného týždňa v kryptomenovom svete. V dôsledku tohto cena bitcoinu padá dole.

Spoločnosť ohlasuje bankrot a dobrovoľne zlikviduje aktíva spoločnosti. tlačovej správe uvádza:

Vo svetle nedávneho vývoja v odvetví a regulácii, sa Silvergate domnieva, že najlepšou cestou vpred je riadne ukončenie bankových operácií a dobrovoľná likvidácia banky. Plán ukončenia a likvidácie banky zahŕňa úplné splatenie všetkých vkladov. Spoločnosť tiež zvažuje, ako najlepšie vyriešiť reklamácie a zachovať zostatkovú hodnotu svojich aktív, vrátane vlastných technológií a daňových aktív.

Po Silvergate má problémy ďalšia veľká banka v USA

Môže sa zopakovať rok 2008, kedy po horšom ekonomickom roku, krach veľkej americkej banky Lehman Brothers spôsobil niekoľko rokov trvajúcu globálnu recesiu? Silicon Valley Bank, ktorá patrí ku top 20 najväčším americkým bankám musela pristúpiť ku razantnému kroku. Predala v rámci záchrany značnú časť svojich aktív. O probléme banky informoval portál cointelegraph.com.

Iba deň po tom, čo sa dozvedáme o krachu kryptomenovej banky Silvergate, prichádza na globálnom trhu ďalšia rana. Silicon Valley Bank má problémy a museli pristúpiť ku razantnému kroku a to predaju svojich akcií a cenných papierov v hodnote 21 miliárd dolárov. Okrem toho sa snažia v rámci kroku záchrany získať od rizikovej spoločnosti General Atlantic 500 miliónov dolárov a ďalších 1,75 miliardy dolárov z predaja svojich akcií.

Šéf SVB zároveň upozornil, aby sa prestala šíriť panika, v opačnom prípade môžu mať problémy. S najväčšom pravdepodobnosťou tým naznačil, že banka aktuálne nemá likviditu, aby pokryla všetky záväzky a potrebuje čas na jej získanie.

FED sa už niekoľko krát vyjadril, že ich priorita je zvyšovať úrokové sadzby, s cieľom stlačiť veľmi rýchlo infláciu v USA pod 2 %. A to aj na úkor poklesu na trhoch a poskytovania lacných úverov pre firmy a banky. Aby začala globálna kríza, obvykle ju musí naštartovať fundament, ktorý ma dopad na celú globálnu ekonomiku. V roku 2008 to bol krach Lehman Brothers, ktorý spôsobil domino efekt a vrhol svet do niekoľko rokov trvajúcej recesie.

V kryptomenovom svete vidíme, čo spôsobil krach stablecoinu UST a projektu Luna. Nasledoval koniec Celsiusu a Three Arrows Capital. Neskôr krach burzy FTX mal negatívny dopad na ďalších niekoľko desiatok spoločností.

Druhý najväčší stablecoin má vážny problém

Ďalšou obeťou pádov kryptomenových spoločností a bánk môže byť stablecoin USDC, v ktorom majú investori kapitál takmer 40 miliárd dolárov. Ako uviedol portál cointelegraph.com, v padajúcej banke Silicon Valley prišli o 3,3 miliardy dolárov.

Spoločnosť Circle, ktorá stojí za stablecoinom USDC na Twitteri oznámila, že sa im nepodarilo z krachujúcej banky vybrať 3,3 miliardy dolárov. V dôsledku toho cena ich stablecoinu USDC začala padať.

Stablecoin USDC patrí ku najväčším kryptomenovým projektom. Hodnota všetkých mincí pred poklesom bola okolo 40 miliárd, vďaka čomu sa stal druhým najväčším stablecoinom, hneď po USDT. Jeho prípadný koniec môže znamenať ďalšiu tvrdú ranu pre kryptomeny.

Rovnaká situácia pádu stablecoinu nastala pred rokom. Vtedy algoritmický, vysoko rizikový stablecoin UST, stratil celú svoju hodnotu a mal za následok krach niekoľkých desiatok veľkým spoločnosti a straty miliardy dolárov pre investorov. V podstate sa jednalo o jeden z najväčších negatívnych fundamentov v celej histórii kryptomien. A to dosah a marketcap bol iba zlomkový v porovnaní s gigantom USDC.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.