Kryptomena Monero je jednou z najznámejších a najväčších na trhu.
Ide o súkromnú, nevystopovateľnú open-source kryptomenu dostupnú pre každého.
Pomocou Monera má každý pod dohľadom svoje peniaze a teda si je každý svojou vlastnou bankou.

Monero vzniklo v apríli 2014 ako fork Bytecoinu. Bytecoin bol vydaný v roku 2012 ako prvá kryptomena, ktorá implementovala protokol CryptoNote. Ten sa v niektorých vlastnostiach podobá na protokol Bitcoinu, ale nájdu sa aj také, v ktorých sa odlišuje. Bytecoin sa musel forknúť hlavne kvôli faktu, že zhruba 80% danej meny bolo predťažených. To určite neprospieva žiadnej kryptomene a tak prišiel na rad fork Bitmonero. To sa nakoniec skrátilo na aktuálny názov Monero.

Najskôr sa zdalo, že si Monero s jeho anonymnými vlastnosťami ľudí nezíska. Opak bol však pravdou a počas roku 2016 jeho trhová kapitalizácia vzrástla z 5 miliónov dolárov až na 185 miliónov dolárov. Sčasti tomu pomohla adaptácia na dark webe AlphaBay v auguste roku 2016.

10. januára 2017 sa Monero posunulo výrazne vpred. Zaviedlo totiž funkciu Ring Confidential Transaction, ktorej využitie je dobrovoľné. Ak sa ako užívateľ Monera rozhodnete pred svojou transakciou túto funkciu využiť, zamaskujete tým počet prevedených prostriedkov komukoľvek, kto nie je súčasťou danej transakcie.

Monero sa viacerými vlastnosťami odlišuje od kryptomien, ktoré sa nachádzajú v jeho blízkom okolí na coinmarketcap. Poďme sa spoločne pozrieť na tie najdôležitejšie a najznámejšie.

ASIC rezistancia

Okrem už vyššie spomínanej anonymity a snahe o čo najsúkromejšiu kryptomenu, sa Monero snaží byť aj jednou z najviac decentralizovaných. Pokúša sa o to pomocou „ASIC rezistencie.“ Úvodzovky v tomto prípade nie sú náhodné, kedže u Monera nemôžeme tvrdiť, že je ASIC resistant v pravom slova zmysle. Avšak výroba ASIC mineru, ktorý by ťažil Monero je tak predražená, že by sa to v skutočnosti neoplatilo.

Túto vlastnosť si Monero vybudovalo najmä kvôli CryptoNight. Ide o hash systém, ktorý je založený práve na CryptoNote algoritme. Cieľom tohto systému je čo najférovejší a najviac decentralizovaný menový systém. CryptoNight je preto vytvorený tak, aby bol priateľskejší k CPU alebo GPU minerom.

Ring Signatures

Ako sme už uviedli v úvode, pri Monere sú vaše peniaze naozaj len vaše. Tým, že Monero transakcie nejde vystopovať, iba vy viete kam a koľko Monera ste poslali. Keby sme to iba ilustračne porovnali, tak ak by ste chceli poslať Bitcoin, ktokoľvek si na blockchaine vie pozrieť komu a koľko BTC ste poslali.

Pri Monere to ale nejde, pretože Monero používa takzvané Ring signatures. Tie skombinujú alebo zmixujú používateľov verejný kľúč s rôznymi kľúčmi, ktoré sa nachádzajú na Monero blockchaine. Takto sa vytvorí akýsi kruh možných odosielateľov a vďaka tomu nikto nevie určiť, od koho a kam daná transakcia prebehla. Kvôli tomu tak ani nemôže človek sledujúci blockchain Monera vedieť, na čo ste dané peniaze použili. Práve vďaka tejto vlastnosti Monero prenecháva ľuďom plnú starostlivosť a zodpovednosť za ich vlastné transakcie.

Zameniteľnosť

Predošlá vlastnosť nám otvorila dvere k tomu, aby sme si vysvetlili ďalšiu, ktorú Monero ponúka. Tou je zameniteľnosť. Keďže sa neviete dopátrať, akými cestami smerovalo Monero, ktoré ste práve kúpili, tak všeobecne platí, že 1 XMR = 1 XMR (sú identické).

Načo je ale takáto vlastnosť potrebná? Opäť si to iba pre zaujímavosť ilustrujme na Bitcoine (neporovnávame tieto kryptomeny, iba sa snažíme na príklade vysvetliť rozdiel). Ľudia by totiž mohli tvrdiť, že aj 1 BTC = 1 BTC. To je, aj nie je pravda. Keďže na blockchaine Bitcoinu sa viete dopátrať k celej histórií transakcií vami vlastneného Bitcoinu, môžete naraziť na nemilé správy. Môže ňou byť napríklad to, že váš Bitcoin bol v minulosti použitý na kúpu drog. Práve tento problém rieši Monero. Keďže nikto nie je schopný vidieť transakcie, v ktorých bolo vami zakúpene Monero zapojené, tak vás nikto nemôže obviniť z vlastnenia „špinavého“ Monera.

Zaujímavosti

Ťažba Monera sa podľa odhadov skončí v roku 2022, však ponúka aj jednu zaujímavosť. Po doťažení všetkých mincí sa do siete bude každú minútu vypúšťať 0.3 XMR. Dôvod je prostý. Ak by sa vyťažilo všetko, ťažiari by boli odkázaní iba na zisk z transakčných poplatkov.

Ďalšou zaujímavosťou je tím, ktorý Monero vyvíja. Zo 7 hlavných vývojárov pracujúcich na Monere sa totižto verejne prezentujú iba dvaja. Sú nimi Riccardo Spagni a Francisco Cabaňas. Ak by ste si chceli vyhľadať ostatných, tak na oficiálnej stránke si viete nájsť iba 5 pseudonymov: othe, smooth, tacotime, luigi1111 a NoodleDoodle.

 

  • Názov: Monero
  • Skratka: XMR
  • Vznik: Apríl 2014
  • Peňaženka: mymonero
  • Burzy: HitBTC, Bithumb, Bitfinex, Poloniex, BinanceKraken, OKEx, Bittrex, Livecoin, UpBit, Exmo, Coinroom, BTC-Alpha, Cryptopia, Gate.io, Exrates, CoinEx, Qryptos, SouthXchange, Abucoins, Braziliex, Cryptox, Tux Exchange, Cryptomate, Mercatox, LiteBit.eu, Bisq

Monero spúšťa hard-fork, zatiaľ čo sa americká vláda pokúša prelomiť jeho anonymitu

Ešte v septembri 2020 vývojári Monera XMR oznámili veľkú aktualizáciu na ktorej pracovalo 30 dobrovoľníkov. Vylepšenie siete prináša kompaktnejšie transakcie a lepšiu rýchlosť. Monero tak reaguje na tlak konkurentov a snahy americkej vlády o prelomenie najdôležitejšej výhody Monera, ktorou je anonymita.

Monero hard-fork Oxygen Orion prináša dôležité vylepšenia siete

Dnes Monero tím zverejnil novú verziu Monero nodu s kódovým označením Oxygen Orion. Stredobodom pozornosti v tomto update je technológia „Compact Linkable Spontaneous Anonymous Group“ – CLSAG. Táto funkcia umožňuje znížiť objem transakcií o 25%, zvýšiť rýchlosť potvrdzovania o 10% a uchovať pritom anonymitu transakcií.

CLSAG prináša rýchlejšie, lacnejšie transakcie a rigoróznu bezpečnosť.

Okrem CLSAG update prináša vylepšenie bezpečnosti siete, hlavne v súvislosti s Dandelion++, systémom, ktorý je zodpovedný za schovávanie IP adries.

Toto vylepšenie prichádza vo forme hard-forku, takže je veľmi dôležité, aby každý účastník siete aktualizoval svoj software. Užívatelia, ktorí uchovávajú XMR v hardwarovej peňaženke, potrebujú aktualizáciu svojho zariadenia.

Hard-fork prichádza v čase, keď americká vláda vypísala odmenu za hacknutie Monera

Americký daňový úrad IRS má Monero už dlhú dobu v zuboch a nedávno sa rozhodol konať. Vypísal verejnú súťaž s odmenou 625 000 $ pre každého, komu sa podarí prelomiť anonymitu tejto kryptomeny. Začiatkom októbra vybrala dve firmy, medzi nimi aj známu Chainalysis.

Navyše, Oddelenie národnej bezpečnosti tvrdí, že získalo nástroj, pomocou ktorého dokáže prelomiť anonymitu Monera, i keď odborníci pochybujú o pravdivosti týchto tvrdení.

Anonymná kryptomena Zcash sa medzičasom blíži k halvingu, ktorý sa udeje niekedy v novembri. Niektorí analytici veria, že to povedie k masívnemu rastu hodnoty tejto kryptomeny.

1W XMR/USD - Bitfinex

Monero prekonáva dlhodobý klesajúci kanál – Koniec downtrendu!

Monero je teda pod tlakom z niekoľkých strán, no napriek tomu ostáva jednou z najziskovejších kryptomien na trhu. Na grafe XMR/USD po prerazení dvojročného klesajúceho kanálu a high z roku 2019 vidíme krásny bullish setup.

Výskum naznačuje, že Satoshi Nakamoto založil aj Monero

Satoshi Nakamoto je pseudonym, ktorý pozná vari každý človek z krypto-komunity. Mýtmi opradený zakladateľ Bitcoinu aj po jedenástich rokoch uniká a nikto nevie, o koho vlastne ide. Dáva však zmysel, že by Satoshi počas svojej kariéry vytvoril iba jednu kryptomenu?

Ani nie. Je dosť možné, že zakladateľ Bitcoinu má na rováši aj zrod ďalších coinov. Nový výskum publikovaný spoločnosťou Monero Outreach naznačuje, že by jedným z nich mohlo byť práve anonymné Monero.

Monero sa zrodilo v roku 2014 a adresovalo mnoho problémov, ktoré práve v tom čase zaťažovali Bitcoin. Satoshi už v roku 2010 na blogposte fóra BitcoinTalks písal, že Bitcoinu chýba anonymita.

Podobnosti medzi whitepapermi

Monero whitepaper, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2012 potom používal množstvo konceptov, termínov a slovných spojení, ktoré sa vyskytli v tomto poste. Zakladateľ Monera – Nicolas van Saberhagen (pseudonym, podobne ako Satoshi Nakamoto) – v ňom využil napríklad „Ring Signatures“ a „Stealth Addresses“, ktoré uchovávajú anonymitu odosielateľov XMR tokenov.

Monero tiež vyriešilo problém s maximálnou veľkosťou BTC blokov a upravilo Proof of Work algoritmus tak, aby bol mining dostupnejší väčšiemu množstvu ľudí. Zatiaľ čo na ťažbu Bitcoinu sú potrebné ASIC minery, Monero sa dá minovať pomocou grafických kariet či klasických procesorov.

Satoshi Nakamoto mal všetky dôvody, aby vytvoril Monero

Hlavným argumentom však je, že Satoshi Nakamoto mal všetky dôvody na to, aby vytvoril Monero. Ide o objektívne lepšie fungujúcu kryptomenu. Disponuje funkciami, ktoré Bitcoinu aj po jedenástich rokoch chýbajú a sú zdrojom veľkých hádok a rozkolov v komunite.

Monero je v súčasnosti najviac využívaným coinom na darkwebe, kde sa cení sloboda a anonymita. Má relatívne malú, no oddanú komunitu. Mnohí už teraz tvrdia, že ak Satoshi skutočne vytvoril Monero, je to jeho najväčšie dielo.

Nakoniec ostáva dodať – aj keď je pravda, že Satoshi vytvoril Monero, pravdepodobne sa to nedá s istotou dokázať a drvivá väčšina BTC aj XMR komunity to nikdy neprijme.

Poznáte tie najlepšie Monero (XMR) peňaženky?

Monero je virtuálna mena, ktorej hlavnou devízou je ochrana súkromia a anonymita. V súčasnej dobe sa radí na 10. miesto podľa trhovej kapitalizácie trhu. Tá činí (ku 29. novembra 2018 ) 937 665 511 USD a jedna minca sa obchoduje za 56,5 dolára. Poďme si predstaviť tie najlepšie peňaženky vhodné na uloženie tejto kryptomeny.

Monero desktop GUIMonero GUI peňaženka pre desktopy

Za oficiálnou Monero GUI peňaženkou stojí priamo vývojársky tím Monera a je možné ju použiť výhradne pre ukladanie XMR. Táto desktopová walletka je k dispozícii pre najrôznejšie operačné systémy.

V hlavnom menu peňaženky, presnejšie v ľavom hornom rohu, sa zobrazuje zostatok na účte. Pod ním má používateľ na výber z niekoľkých kariet, pomocou ktorých môže posielať finančné prostriedky, alebo naopak prijímať, zobraziť si históriu transakcií či meniť nastavenia účtu. V ľavej dolnej časti je ikona (oranžový blesk), ktorá zobrazuje stav pripojenia k blockchainovej sieti Monera. Ak budete chcieť realizovať transakcie s vašimi prostriedkami, vždy si skontrolujte, či je stav „connected“ (teda pripojené), aby ste mali istotu, že vaše požiadavky môžu byť riadne spracované.

Klienta si môžete stiahnuť cez tento odkaz: getmonero.org

Ledger Nano S

Ledger Nano S je populárna hardvérová peňaženka, ktorá je všeobecne považovaná za jednu z najbezpečnejších možností, ako je možné uložiť vaše kryptomeny. Podporuje stovky rôznych virtuálnych mien a od apríla 2018 pribudla podpora práve pre Monero.

Postup nastavenia tejto peňaženky môže byť pre niektorých používateľov povestným strašiakom, pretože vyžaduje použitie príkazových riadkov. K dispozícii je vám komplexný sprievodca.

Ledger využíva širokú škálu bezpečnostných prvkov, vďaka ktorým je takmer nemožné, aby hackeri získali prístup k vašim prostriedkom, a to aj v prípade, že by bol váš počítač napadnutý. Jednou z nevýhod môže byť obstarávacia cena (v akcii sa však dá zaobstarať za cca 50 EUR).

MyMoneroMyMonero

MyMonero patrí medzi zástupcov online peňaženiek. To znamená, že máte prístup k vašim uloženým XMR minciam z ľubovoľného webového prehliadača. Za peňaženkou stojí rovnaký vývojár, ktorá má „na svedomí“ integráciu Monera do už zmienenej peňaženky Ledger.

Keďže peňaženka nemusí spúšťať plný uzol (full node), bude fungovať omnoho rýchlejšie. Registračný proces trvá necelú minútu, ale nezabudnite si bezpečne uschovať prihlasovací kľúč (o dĺžke 13 slov). Ak ho zabudnete či stratíte, neexistuje cesta, ako získať späť prístup k vášmu účtu.

Mali by ste si uvedomiť, že používanie online peňaženiek je síce na jednu stranu veľmi pohodlné a rýchle, ale vystavujete svoje mince najvyšším bezpečnostným rizikám. MyMonero vás na tieto riziká behom procesu vytvárania peňaženky upozorňuje a varuje touto hláškou:

…It is extremely difficult for MyMonero to securely deliver its code to your browser. This means that there is considerable risk in using MyMonero for large amounts!

Monerujo

Ak patríte medzi obchodníkov, ktorí len zriedka sedia pri stolnom počítači, je pre vás mobilná aplikácia omnoho vhodnejšia. Bohužiaľ, na trhu existuje len veľmi málo mobilných peňaženiek a Monerujo je jednou z nich. K dispozícii je iba pre telefóny s operačným systémom Android.

Umožňuje zadávať transakcie z vášho smartfónu a má v sebe tiež kalkulačku, ktorá umožňuje zobraziť hodnotu XMR v porovnaní s inými mincami na trhu.

Exodus

Ide o peňaženku určenú pre stolné počítače, ktorá používateľovi poskytuje plnú kontrolu nad kryptomenami tým, že neukladá žiadne privátne kľúče. Medzi veľkú výhodu patrí plná kompatibilita so ShapeShift, čo je služba umožňujúca používateľom Exodusu jednoducho a okamžite zamieňať jednu kryptomenu za druhú a obchodovať s nimi.

Podobne ako pri ostatných desktopových peňaženkách, aj Exodus uchováva vaše kryptomeny priamo vo vašom zariadení. Peňaženka si účtuje transakčné poplatky vždy pri spracovaní transakcií a sú vyplácané minerom jednotlivých blockchainových sietí.

Guarda

Guarda je peňaženka, ktorá podporuje široký zoznam virtuálnych mien vrátane BTC, LTC, XRP, XMR a tiež všetky ERC-20 tokeny. Walletka je voľne k dispozícii na adrese guarda.co a je kompatibilná so zariadeniami, ktoré pracujú s operačným systémom Windows, Mac či Linux. Behom inštalačného procesu nie sú požadované žiadne osobné údaje.

Disponuje aj ďalšími užitočnými vstavanými funkciami. Ide napríklad o integrovanú zmenáreň, ktorá umožňuje obchodovať s kryptomenami uloženými v peňaženke. Navyše, Guarda tiež ponúka nákup virtuálnych mien za fiat meny. Platby pomocou VISA alebo MasterCard sú tiež akceptované vďaka spolupráci s Coinify.

Táto peňaženka je k dispozícii vo webovej aj desktopovej verzii.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.