Akiste si všimli, že momentálne beží v poradí 78. stále zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, na ktorom sa za Slovensko zúčastňuje minister zahraničných vecí a prezidentka SR, ktorá má plánovaný prejav.

Odkazy: Odkaz 1

Na fotografii z jej fejsbúkového profilu je zrejmé, že súčasťou delegácie je aj minister zdravotníctva SR. A to je nanajvýš neštandardný jav.

A tak sme sa na to pozreli.

Najprv fotka z fejsbúku pani prezidentky SR.

Teraz program Valného zhromaždenia (link TU).

Ako si zaiste všimnete na strane 19 programu, jediná medicínska téma je deklarácia k AIDS/HIV, čo nevyzerá, že by si vyžadovala prítomnosť slovenského ministra zdravotníctva SR, keďže sme krajinou, ktorá v je štatistikách ochorenia skôr svetlou výnimkou v regióne (aj keď je to svojim spôsobom samo osebe na zamyslenie, prečo).

A tak sme pátrali ďalej a pozreli sa na oficiálne stanovisko k pracovnej ceste ministra, ktorý je povolaním, ako je všeobecne známe, patológ. Ako sa hovorí, nelieči živých.

Na stránke Ministerstva zdravotníctva SR sa dozvedáme niečo úplne iné (link TU). Cesta vraj súvisí s témou onkologické choroby u detí.

“Som presvedčený, že s našimi partnermi z medzinárodného spoločenstva budeme mať počas podujatia príležitosť vymeniť si poznatky a skúsenosti, ktoré následne využijeme pri rozvoji liečebných metód a vďaka tomu dokážeme zachrániť životy našich najmenších pacientov. A to nielen na Slovensku, ale na celom svete,” uviedol minister zdravotníctva SR Michal Palkovič pred konaním Sprievodného podujatia SR.  

Globálna iniciatíva k predmetnej problematike (GICC) bola spustená Svetovou zdravotníckou organizáciou v roku 2018 aj v spolupráci so Slovenskou republikou, ktorá sa podieľala na prípravách tejto iniciatívy. Iniciatíva zahŕňa viac ako 80 krajín zo všetkých regiónov sveta a jej cieľom je do roku 2030 zlepšiť úspešnosť liečby rakoviny u detí na takú globálnu úroveň, aby bola dosiahnutá minimálne 60 % miera prežitia detských onkologických pacientov na celom svete. 

“Prežívanie detí s rakovinou v niektorých krajinách je len na úrovni 15-20%, ale inde, napríklad na Slovensku, je to až okolo 80%. Tento veľký rozdiel hovorí o potrebe posilniť dostupnosť včasnej diagnostiky, liečby, ale aj podpory rodín s deťmi s rakovinou. Táto zmena je možná len spoločným úsilím robiť politiky zamerané na zdravie detí,” uviedol Jozef Šuvada, veľvyslanec at large Slovenska pre globálne zdravie. 

A tu sa na chvíľu pozastavme. Slovensko má odhadom asi 250 prípadov rakoviny u detí ročne. To nie je veľa. Odhad úspešnosti liečby je až okolo 90 percent. Ak by to bolo aj 80 percent, máme tomu rozumieť, že sa minister zdravotníctva unúval kvôli 30-50 úmrtiam detí ročne na pracovnú cestu do New Yorku na výmenu informácií a skúseností? A neposlal radšej nejekého generálneho riaditeľa sekcie?

Ťažko uveriteľné. Pozastavme sa teda ešte pri organizátorovi predmetného podujatia. Svetová zdravotnícka organizácia.

Čo spája Valné zhromaždenie OSN a jeho 78. zasadnutie a globálnu iniciatívu WHO (GICC)?

Toto (link TU).

Zhodou okolností, ako sa poslednú dobu moderne hovorí: „náhle a nečakane„, vystúpil na Valnom zhromaždení šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus a Valné zhromaždenie schválilo podľa vyhlásenia WHO politickú deklaráciu, kde WHO bude mať v budúcnosti riadiacu a koordinačnú úlohu pri budúcich pandémiách. S termínom implementácie pre štáty máj 2024. Majú naponáhlo.

Čo to v praxi znamená?

Je to veľmi jednoduché. Ak sa doteraz vedeli ľudia s akou-takou úspešnosťou právne zoprieť všelijakým opatreniam, vyhláškam, hybridným správnym aktom, verte, že v budúcnosti si už hlavný hygienik vydýchne. A zrejme aj Ústavný súd dostane vynikajúce právne alibi. Už sa bude len implementovať. Bude sa hrať (na právnom poli) úplne iná hra. Už žiadne pochybnosti o podzákonných predpisoch a ich (ne)záväznosti. Od budúceho roku to už môžu byť medzinárodné záväzky. Samozrejme aj na to existuje z pohľadu práva liek, ale to tu nebudeme písať. Číta aj druhá strana. Tá, ktorá to s ľudským zdravím a životom nemyslí dobre.

A aby toho nebolo málo, na pozadí beží v New Yorku aj panel Svetového ekonomického fóra Klausa Schwaba, ktorého témy sa celkom náhodne prekrývajú s programom Valného zhromaždenia (link TU).

Okrem iného je jedným z prebiehajúcich panelových diskusií (ktorú vedie pani z Johnson and Johnson Paulette Frank) k téme prepojenia klimatickej zmeny a budúcich pandemických výziev (link TU). Veľmi zaujímavé.

Dnes je to presne 85 rokov od stretnutia nemeckého kancelára Adolfa Hitlera s poľským veľvyslancom v Nemecku Józefom Lipskim. Okrem vyriešenia židovskej otázky (so zmienkami o pomníkoch vo Varšave, keď sa to podarí) bolo nosnou témou rozdelenie Československa medzi rokujúce krajiny, čo sa čoskoro aj zreálnilo v podobe tzv. Mníchovskej dohody.

Modlite sa. Modlite sa, aby sa ste sa 1.10. nezobudili do katastrofického progresívneho rána. A neostaňte pri modlení. Pasivita, ako sa hovorí, môže zabíjať. Buďte tvorcom svojej budúcnosti. Kedy inokedy, ak nie teraz.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.