Čo sa skutočne deje s plastmi?
Pätnásť najväčších lodí znečistí životné prostredie viac ako všetky autá sveta.

Jedna obrovská nákladná loď zaťaží životné prostredie viac ako 50 miliónov osobných automobilov. Iba pätnásť najväčších lodí tak vyprodukuje viac nežiaducich látok ako všetkých 760 miliónov áut na svete.

Nelichotivé dáta emisií z námornej dopravy priniesli štúdie dánskej vládnej agentúry pre ochranu životného prostredia. Najväčšie kontajnerové lode sveta majú obrie motory s výkonom desiatok tisíc koní. Pracujú 24 hodín denne zhruba 280 dní v roku, čo je pre prírodu poriadna záťaž.

Nejde samozrejme o v poslednej dobe ekologickými aktivistami najviac sledované emisie CO2, ale o emisie sadzí, oxidov síry a dusíka. Lodné motory totiž používajú palivo veľmi nízkej kvality a navyše nie sú prakticky vôbec zviazané emisnými predpismi.

To by sa ale malo v budúcnosti zmeniť.

Len v USA ročne vraj zomrie na následky ochorení spôsobených znečistením ovzdušia z obrích prepravných lodí 60 000 ľudí. Medzi ochoreniami dominujú astma a rakovina, píše britský server Guardian, ktorý dánsku štúdiu zverejnil.

USA tak pravdepodobne od budúceho roka zavedú zvláštnu ochrannú zónu okolo svojho pobrežia. Bude mať šírku 230 míľ a nebudú sa za ňou, pravdepodobne mimo veľkých prístavov, môcť dostať lode, ktoré nesplnia niektoré limity.

Podiel síry aj v námornom palive by mal klesnúť o 98 %, emisie častíc by mali klesnúť o 85 % a emisie oxidov dusíka o 80 %.

 

Emma Maersk - Najväčšia nákladná loď sveta v číslach

  • rozmery 397 x 56 metrov
  • ponor 15,5 metra
  • výška 30 metrov (od kýlu po palubu)
  • motor: 14 valcov, výkon 80 MW, ďalších 5 menších motorov s celkovým výkonom 30 MW
  • maximálna rýchlosť cez 25,5 uzlov (47,2 km/h)
  • kapacita 156 907 ton a 11 000 TEU (ekvivalent štandardizovaných 20-stopých kontajnerov), teoreticky až 15 200 TEU
  • posádka: 13 osôb

 

Len pre predstavu.

  • Priemerný automobil, ktorý ročne najazdí 15 tisíc kilometrov, vyprodukuje 101 gramov oxidov síry.
  • Najväčšia súčasná nákladná loď Emma Maersk s motorom s výkonom 109 tisíc koní (teda cez 80 MW) pri svojej ročnej prevádzke vyprodukuje 5.000 ton rovnakej škodliviny.

Na svete sa po moriach plaví vyše 90 tisíc kontajnerových lodí. Medzi nimi patrí Emma Maersk vďaka svojej obrovskej kapacite a niektorým špeciálnym opatreniam ešte k tým ekologickejším. Napríklad špeciálny silikónový náter pod čiarou ponoru znižuje odpor a usporí 1.200 ton paliva ročne.

Po prísnych emisných limitoch pre osobné automobily sa tak možno pozornosť presunie aj do iných oblastí používajúcich spaľovacie motory.

Podobne ako lode by možno mohli dopadnúť aj lokomotívy a ďalšie dopravné prostriedky.

Veľká recyklačná lož

Recyklácia plastov je doslova podvod. Alebo snáď nie ?

Všetci vieme, že bez plastov by ľudstvo nemohlo existovať tak, ako existuje, ale väčšina spôsobov, akými naša súčasná spoločnosť s plastmi pracuje, sú klamstvá, ktoré nám predal plastový priemysel.

This content has been blocked in your Privacy Preferences.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.