ETH zaznamenalo niečo, čo by predpokladal asi málokto. Do siete Etherea bolo vložených 500 miliónov dolárov! S určitosťou môžeme povedať, že ide o veľrybu. Identita je samozrejme neznáma, no samotný blockchain napovie veľmi veľa.

Zdá sa, že do siete Ethereum 2.0 prúdi naozaj veľmi veľa prostriedkov. Dáta z minulého týždňa ukazujú, že do siete prišlo 100 000 ETH v priebehu 24 hodín. Takéto udalosti samozrejme prilákajú zvýšenú pozornosť. Stopa vedie k adrese peňaženky, ktorá je zodpovedná aj za prílev 258 000 ETH. Pri cene 2100 USD za Ethereum to činí 541,8 milióna USD.

Aká je identita tejto veľryby?

Vieme rozumne a logicky dokázať, že za rastom z minulého týždňa stojí naozaj jedna veľryba? Dokáže skutočne pohnúť trhom vklad v hodnote 100 000 ETH?

Podľa portálu Etherscan bol ako prvý skontrolovaný najväčší celkový objem vkladov, ktoré boli uskutočnené z jednej adresy. Podarilo sa im nájsť adresu, ktorá pred nedávnom vložila do siete približne 12 800 ETH v rámci 400 transakcií.

Cena Etherea po úspešnom London forku môže vyletieť aj o 50 %

London hardfork bude pravdepodobne najhorúcejšia udalosť tohto mesiaca. Konkrétne 31.07. 2021 ma prísť veľký update, ktorý prináša riešenia v oblasti transakcii a poplatkov.

Čo je to London Fork?

Cieľom je hlavne stabilizácia poplatkov, čo by znamenalo, že za jednu transakciu napríklad už nezaplatíte ako v minulosti 100 USD. Bude to výrazne menej. Tento update má zároveň ETH baníkov postupne prinútiť na prechod do nového PoS algoritmu, v ktorom už teraz je približne 5 % všetkých kryptomien z celej siete.

Presné účinky a dopad na ETH sieť zatiaľ nie sú známe. Niektoré výskumy tvrdia, že baníci môžu nárazovo prísť aj o 50 % odmeny. Iné výskumy odhadujú iba 30 % prepad ziskovosti. Dopad na sieť bude iba krátkodobý. Hlavným cieľom tohto update je postupný kompletný prechod kryptomeny ETH na PoS algoritmus, tak aby mining časom úplne zanikol. To znamená, že dlhodobý negatívny dopad by nemal byť prakticky žiaden.

Aké zlepšenia prináša London Fork?

Čo je však pozitívne je to, že London Fork pomôže hlavne používateľom siete. Nie je známe o koľko sa znížia poplatky. Ako však bolo spomenuté vyššie v článku, používatelia s veľkou pravdepodobnosťou môžu priemerne zaplatiť aj o 50 % menej za poslanie jednej transakcie. Hlavne sa eliminuje nárazový skok poplatkov, ktorý občas nastával v sieti.

Pre príklad: ráno istého dňa poplatok za poslanie transakcie stál iba 10 USD, o niekoľko hodín to mohlo byť aj viac ako 100 USD. Tento negatívny efekt pocítili hlavne používatelia DeFi zmenárni. Používatelia siete očakávajú od tohto update výrazne zlepšenia používateľnosti.

ETH London upgrade nasadený do finálneho testnetu

Dlho očakávaný London upgrade siete ETH sa blíži. Kód bol totižto tento týždeň nasadený do finálnej testnetovej siete. Ethereum London hardfork, ktorý zavedie aktualizáciu EIP-1559, je teraz naplánovaný na 4. augusta po štarte testnetu Rinkeby vo štvrtok.

Vývojár Etherea Tim Beiko zverejnil aktualizáciu testnetu, ktorá potvrdzuje, že kód bol teraz úspešne nasadený do všetkých troch testovacích sietí.

Spustenie hlavnej siete sa uskutoční v bloku 12965000, čo predstavuje predpokladaný dátum 4. augusta. Prvý blok bol vyrobený v testovacej sieti Ropsten 24. júna a testovacia sieť Goerli nasadila hard fork 30. júna. Rinkeby je posledná testovacia fáza pred mainnetom.

ETH ako deflačné aktívum

Úpravou súčasného aukčného mechanizmu pre sieťové poplatky môže sieť prejsť do deflačného stavu. EIP zavedie namiesto základného poplatku za dražbu prvej ceny „základný poplatok“. Čím viac transakcií, tým väčší deflačný tlak bude na celkovú ponuku ETH. To nevyhnutne nezníži poplatky prostredníctvom aktualizácie EIP-1559, ako mnohí dúfali.

Viac o tom, ako sa z Etherea stane deflačné aktívum, sa dočítate tu – London hard-fork, poplatky klesnú a z Etherea sa stane deflačné aktívum! – EIP-1559

Inovácia spôsobí spálenie niektorých transakčných poplatkov, čo bude mať časom vplyv na ponuku Etherea. Bola zriadená webová stránka, ktorá umožňuje uvedenie tohto mechanizmu do činnosti v rôznych testovacích sieťach. V čase písania tohto článku bolo na testovacích sieťach spálených viac ako 89 000 ETH v nominálnej hodnote približne 185 miliónov dolárov v súčasných cenách.

Deflačné vlastnosti systému sa môžu zosilniť, keď sa sieť v druhej polovici roku 2022 prepne z ťažby na proof-of-stake.

Upgrade na ETH 2.0

Zmeny majú byť ohľaduplnejšie k životnému prostrediu a zároveň majú urýchliť spracovanie transakcií. Okrem týchto vylepšení sa predpokladá, že programovací jazyk blockchain sa vyvinie zo štandardného Ethereum Virtual Machine (EVM) na ten, ktorý môžu používať vývojári používajúci jazyk C ++ alebo Rust. To uľahčuje kódovanie priamo v prehliadači.

Aj keď je Proof-of-stake navrhnutý tak, aby znižoval náklady na spotrebu energie, výkon siete je možné zvýšiť, iba ak sa zníži časovanie blokov alebo veľkosť blokov.

Pokiaľ ide o užívateľskú skúsenosť, Ethereum naďalej vo veľkej miere zaostáva, čo Ethereum musí v budúcnosti vyriešiť.

Ďalším problémom je, že transakcie majú dlhé periódy na potvrdenie. Tie majú okrem pretrvávajúcich ťažkostí s poplatkami obvykle za následok oneskorenie, asynchrónne odoslanie transakcie a potvrdzovacie správy. Používateľ často nedostane potvrdenie ihneď po dokončení transakcie.

Nie je jasné, či očakávané zmeny dokážu naplniť to, čo upgrade sľubuje. Je nepravdepodobné, že Eth 2.0 prinesie podstatný rozdiel pre kohokoľvek mimo komunity Etherea. Ethereum 2.0 je tak v súčasnosti skôr kozmetickým vylepšením.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.