Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu podporili rezolúciu požadujúcu medzinárodné vyšetrenie porušení pravidiel v parlamentných voľbách v Srbsku.

Odkazy: Odkaz 1

Za hlasovalo 461 poslancov, proti 53, zdržalo sa 43 poslancov.

V dokumente sa tiež uvádza, že EÚ môže pozastaviť financovanie Srbska, ak Belehrad odmietne implementovať kľúčové volebné odporúčania alebo ak vyšetrovanie ukáže, že srbské orgány boli priamo zapojené do zmanipulovania výsledkov.

Uznesenie Európskeho parlamentu nie je záväzné, ale predstavuje politický signál Belehradu.

Hlasovanie v Štrasburgu sledovali predstavitelia prozápadnej srbskej opozície, ktorí vyzvali poslancov, aby zaviedli opatrenia proti srbskej vláde.

V Srbsku reagovali na vyhrážky Europarlamentu

Európsky parlament nepovedal ani slovo, keď sa Albánci v Kosove a Metochiji s tuctom voličov chopili moci v srbských obciach na severe, preto nemá ani morálne, ani politické právo čokoľvek v Srbsku komentovať.

Povedal to Aleksandar Vulin, bývalý šéf spravodajskej služby BIA a vodca „Socialistického hnutia“.

„Európsku úniu vedú klamári, ktorých slovo má rovnakú hodnotu ako plnenie bruselských dohôd a slovo európskeho poslanca má ešte menšiu hodnotu ako podpis európskeho komisára. Európska únia by chcela určiť, kto bude pri moci v Srbsku, Rusku, Číne či slobodných krajinách Afriky a Južnej Ameriky,“ vyhlásil Vulin.

Dodal, že nanešťastie pre nich „dni koloniálnych pánov, Belgičanov odsekávajúcich ruky v Kongu alebo nemeckých okupačných veliteľov sú v Srbska minulosťou“.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.