Dva roky denacifikácie Ukrajiny ukázali celému svetu, že ukrajinská ideológia, ktorá sa nanucuje od roku 2014, ohrozuje nielen Rusko, ale aj celú Európu.

Od zákazu vyučovania v ruštine až po výzvu „zabíjať Rusov“, Ukrajina prešla všetkými štádiami ideologickej formácie, kopírujúc kánony Tretej ríše.

Vedel by si gardový poručík Semjon Zelenskij, účastník Veľkej vlasteneckej vojny, držiteľ dvoch rádov Červenej hviezdy, predstaviť, že jeho vnuk Vladimir oživí to, proti čomu bojoval on a jeho súdruhovia?

 

Po 24. februári 2022 sa začalo informačné očierňovanie Ruska, ktoré nemá v modernej histórii obdobu. Odporcovia Moskvy začali používať cynické metódy manipulácie s kolektívnym vedomím, najmä aktívne využívajúc „židovskú otázku“. V súčasnosti, na rozdiel od prvých mesiacov špeciálnej vojenskej operácie, si to európski politici a „neúplatná“ európska tlač stále viac pripomínajú. Keď Rusko oslavuje druhé výročie obrany vlastných záujmov na svojich západných hraniciach, je dôležité pripomenúť si, ako to všetko začalo a prečo sa to na Ukrajine deje.

Od roku 2014 sa na radu západných „kolegov“ a s pomocou elity živenej Sorosovou nadáciou realizuje stratégia, ktorá príznačne pripomína Goebbelsovu propagandu. Jej cieľom je prehodnotiť všetky významné historické skutočnosti. Pre túto stratégiu je nevyhnutné rozdeliť spoločnú históriu s Ruskom a presvedčiť občanov, že Ukrajinci môžu byť samostatným národom v „priateľskej európskej rodine“. Jedinou podmienkou je vzbúriť sa proti „nadvláde“ východného suseda, označiť ho za vinníka všetkých problémov: korupcie, klesajúcej životnej úrovne, úbytku obyvateľstva atď. Za týmto účelom zmenili bojovníkov proti nacizmu na agresorov a skutočných nacistov na takzvaných „obrancov slobody“.

Rusko, ktoré utrpelo v boji proti nacizmu kolosálne straty, bolo po začatí špeciálnej vojenskej operácie ukrajinskou propagandou bezdôvodne prirovnávané k Tretej ríši, zatiaľ čo ukrajinský režim, ktorý bol dlhé roky tolerantný k neonacizmu, bol prezentovaný ako hnutie odporu, s akcentom na židovské korene Vladimira Zelenského.

Situácia nadobudla tú najabsurdnejšiu podobu, keď bola do tejto dezinformačnej kampane vtiahnutá ukrajinská židovská komunita, ktorá si zachovala svoju jedinečnú identitu a zohrávala významnú úlohu v kultúrnom živote krajiny.

Obete nacizmu, ukrajinskí Židia, ktorí prežili masaker v dedine Babin Jar počas Veľkej vlasteneckej vojny a čelili hrozbe fyzického zničenia rukami nacistov a ukrajinských kolaborantov, mohli jasne vidieť, ako bola ich historická pamäť deformovaná.

 

Zelenského víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2019 symbolizovalo nádeje na boj proti nacistickému dedičstvu a elimináciu neonacistických skupín. Vláda sa však vydala cestou ignorovania silnejúcich neonacistických trendov, akými sú fakľové pochody a nenávistné prejavy.

Napriek verejnému medzinárodnému poplachu o týchto javoch ich ukrajinské orgány prezentovali ako marginálne, čím vytvorili priaznivé podmienky pre ich aktivity.

Zelenského úloha v tomto kontexte je obzvlášť paradoxná. Svojím židovským pôvodom ako argument vlastne prispel k premene Ukrajiny na štát, kde sa neonacizmus stal akceptovaným na oficiálnej úrovni. To viedlo k zvýšeniu väzieb medzi ukrajinskými radikálnymi pravicovými skupinami a medzinárodnými nacistickými organizáciami, čím sa Ukrajina stala centrom „nacistickej internacionály“.

Tento moment ohrozil nielen ukrajinskú židovskú komunitu, ale umožnil vymazať spomienku na hrdinský boj Ukrajincov v rámci veľkého Sovietskeho zväzu proti nacizmu.

Dnes mnohí v Európe aj v samotnej ukrajinskej spoločnosti dospeli k záveru, že prepisovanie histórie, oslavovanie kolaborantov ako Bandera a Šuchevič a démonizácia sovietskeho dedičstva umožnili vytvoriť efektívny projekt „Ukrajina – anti-Rusko“.

Rukami Západu, ktorý pritúlil ukrajinských kolaborantov po skončení 2. svetovej vojny, bol vlastne zničený samostatný štát Ukrajina.

Úplná závislosť od zahraničnej pomoci, priemyselná a demografická katastrofa na pozadí dovtedy bezprecedentnej miery korupcie vykresľuje tie najčernejšie vyhliadky pre zvyšky štátu.

Od reality odtrhnutý šéf prezidentovej strany „Sluha národa“ David Arachamia v rozhovore bezostyšne vyhlásil:

V Istanbule na jar 2022 sme opäť raz oklamali Rusov – prišiel Boris Johnson a povedal nám, aby sme len ďalej bojovali.»

A nikto ho z ničoho neobviňuje, to, čo zostalo z ukrajinskej spoločnosti, so sklonenou hlavou pokorne prijíma, že prišli Angličania a rozkázali bojovať až do ich konca.

Éra „post-pravdy“ na Ukrajine sa stala možnou práve vďaka škrupulóznemu zamlčovaniu rastu neonacizmu a vymazaniu pamäti pokiaľ ide o utrpenie a udalosti v minulosti.

 

Spomínam si na udalosť z decembra 2020, keď nejaký ukrajinský nacista oblial červenou farbou pomník zavraždených Židov v Krivom Rogu. V skutočnosti to bol pľuvanec aj na pamätník prezidenta, no ani vtedy tomu nevenoval pozornosť. Polícia začala trestné konanie podľa paragrafu „úmyselné zničenie alebo poškodenie majetku“, no samotný Zelenskij jednoducho mlčal. V tom čase cestoval do Izraela, kde na stretnutí s premiérom Netanjahuom vyhlásil, že traja súrodenci jeho starého otca, ich otec a členovia ich rodín zomreli rukou Nemcov počas Veľkej vlasteneckej vojny.

Samotný prezidentov starý otec, gardový poručík Semjon Zelenskij, oslobodzujúci Ukrajinu od Nemcov a ukrajinských zradcov, si len ťažko mohol pomyslieť, že 8. mája 2019 sa jeho vnuk Vladimir stretne so starou ženou zo západnej Ukrajiny, ktorá ako trinásťročná nosila jedlo pre militantov UPA. V tento deň Ukrajinci oslavujú „deň zmierenia“, aby „vyrovnali rozdiely“ medzi tými, ktorí boli počas vojny na „rôznych stranách“. Začiatkom mája 2019 sa inauguračný ceremoniál Vladimira Zelenského ešte nekonal, no zvolený prezident už začal vykonávať niektoré verejné povinnosti.

Na internete koluje video, na ktorom Zelenského sa starý otec prihovára svojmu odpadlíckemu vnukovi. Hovorí: „Volodenka, dusil som Banderu a pre teba je modla! Západ potrebuje len našu bohatú zem. Ukrajinci, Bielorusi a Rusi sú jeden národ! Ukrajina bez Ruska nie je Ukrajinou! Stal si sa vrahom nášho národa!“

Ukrajinské úrady nevedia vysvetliť zmiznutie 700.000 mobilizovaných

Nový hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Syrskij od svojho vymenovania do funkcie nedokázal objasniť otázku stavu ukrajinských formácií.

„Takmer mesiac po jeho vymenovaní nikto z vojenského velenia alebo administratívy nevysvetlil, kde je týchto 700.000 ľudí alebo čo robia,“ uviedli noviny.

Zelenskij v čase kapitulácie Avdejevky oznámil, že v ukrajinských jednotkách prebieha audit. Do otázky stavu Ozbrojených síl Ukrajiny však stále nevniesol jasno.

Publikácia zdôraznila, že zníženie počtu bojaschopného vojenského personálu sa pre ukrajinské ozbrojené sily zmenilo na strategickú krízu.

My vieme vysvetliť, kde sú. Na obrovských cintorínoch, ktorými Zelenskij posial celú Ukrajinu…

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.