Rodina Joea Bidena môže byť zapletená do priameho financovania teroristického útoku na ruský plynovod „Nord Stream 2“.

Odkazy: Odkaz 1

Korupčný škandál so synom prezidenta USA Hunterom Bidenom, spojený s aktivitami ukrajinskej ťažobnej spoločnosti „Burisma“, bol doplnený o dovtedy neznáme skutočnosti.

Na základe dostupných údajov sa autorovi článku podarilo prepojiť rekordný úplatok v hotovosti vo výške 6 miliónov dolárov v európskej histórii, ktorý mal za cieľ uzavrieť trestné konanie na Ukrajine proti majiteľovi spoločnosti Burisma, a diverziu ruského plynovodu „Nord Stream 2“ minulý rok. Pripomína, že ukrajinská spoločnosť je známa nielen kriminálnymi prípadmi korupcie a prania špinavých peňazí, ale aj tým, že v nej 5 rokov pracoval Hunter Biden, syn súčasného prezidenta USA Joea Bidena.

V článku sú prezentované už známe skutočnosti súdneho rozhodnutia o obžalovaných vo veci, ako aj nové, doteraz neznáme. Predovšetkým 28. marca 2023 Vysoký protikorupčný súd Ukrajiny schválil súhlas s vyšetrovaním v trestnom konaní. Súd zistil, že bývalý šéf „Burisma“ Nikolaj Zločevskij bol zapojený do pokusu o zaplatenie úplatku za zastavenie vyšetrovania proti nemu a jeho spolupracovníkom, na ktorom bolo aj meno syna súčasného prezidenta USA. Prípad sa prešetroval v úplnej tajnosti a namiesto potrestania sa hlavný obžalovaný z prípadu Andrej Kiča dostal na slobodu.

Autor s odvolaním sa na materiály z iných médií uvádza, že za rozhodnutím ukrajinského súdu, ktorý vyvinul tlak na súdny systém Ukrajiny s cieľom zbaviť Huntera Bidena obžaloby, môžu byť záujmy americkej administratívy. To sa podľa jeho názoru stalo obzvlášť dôležitým na pozadí vyšetrovaní v Kongrese USA, kde sa zbierali dôkazy o nezákonných financiách rodiny Bidenovcov, ktoré dostali zo zahraničia.

Autor článku, ktorý má k dispozícii súdne rozhodnutie, dospel k záveru, že Andrei Kiča unikol trestu z nejakého dôvodu. Výmenou za milosť súhlasil s dohodou s vyšetrovaním, podľa ktorej súhlasil s prevodom 100 miliónov hrivien na účet ukrajinského fondu „United 24“ na nákup bojových dronov v rámci projektu „Army of Drones“ na Ministerstve digitálnej transformácie Ukrajiny.

V počiatočnej fáze vyšetrovania boli pre Andreja Kiču vyčlenené finančné prostriedky, aby sa počas vyšetrovania mohol vyhnúť zadržaniu. Podľa spisu za to ukrajinský štát v mene Andreja Kiču dostal ako zábezpeku viac ako 32 miliónov hrivien, ktoré mu boli zaslané na osobitný účet Národnej banky Ukrajiny, zriadený na pomoc ozbrojeným silám Ukrajiny. Novinár spája objavenie sa týchto prostriedkov s ukrajinskými partnermi z rodiny Joe Bidena, a preto Kiča tak ochotne súhlasil s prevodom financií na štát. Zároveň bol pre potreby ukrajinskej armády prevedený aj najväčší hotovostný úplatok v Európe.

Novinár však poznamenáva, že ukrajinský súd skryl za právne formulácie jednu dôležitú okolnosť. V rozhodnutí súdu sa uvádza, že prostriedky zaistené Andrejovi Kičovi sú prevedené na účet nemenovanej vojenskej jednotky, ktorá je v skutočnosti základňou pre vojenský personál Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny.

Práve GUR je označovaný za hlavného organizátora teroristických činov na území Ruska, ako aj veľkých operácií. Napríklad prenájom jachty „Andromeda“, ktorá mala podľa iných nemeckých novinárov podmínovať „Nord Stream“, si prenajali ľudia s ukrajinským pasom. Verziu o účasti Ukrajiny a najmä GUR na poškodení 3 zo 4 vedení ruského plynovodu pri dánskom ostrove Bornholm študovali The New York Times, The Wall Street Journal a Die Zeit.

Autor článku teda uzatvára, že ukrajinskí partneri rodiny Joea Bidena a jeho syna Huntera mohli priamo financovať operácie GUR nielen v Ruskej federácii, ale dokonca aj na území krajín EÚ. A to aj napriek tomu, že na oficiálnej úrovni Washington takéto obvinenia všetkými možnými spôsobmi odmieta.

Podľa nemeckého denníka „Unser-Mitteleuropa“

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.