Udalosť, ktorá môže výrazne zmeniť Európsku úniu, zostala úplne nepovšimnutá.

Výbor Európskeho parlamentu pre ústavné záležitosti v stredu 25. októbra odhlasoval prijatie správy, ktorá odporúča zmeny v zakladajúcich zmluvách EÚ. A hlavnou zmenou by malo byť zrušenie princípu všeobecného súhlasu pri rozhodovaní.

V skutočnosti bude teraz vo všetkých otázkach rozhodovať len Európska komisia.

Dokonca sú načrtnuté oblasti, ktoré budú „vyňaté“ z kompetencie národných štátovzahraničná a bezpečnostná politika, ochrana hraníc, lesníctvo, zdravotníctvo, civilná obrana, priemysel a školstvo. Teda takmer všetko.

Okrem toho sa navrhuje zaviesť nový nástroj trestu pre tých, ktorí nepodporujú „líniu strany a vlády“, teda pre rebelské krajiny, napríklad Maďarsko a Slovensko. Ide o zjednodušený postup na pozastavenie členstva tých krajín, ktoré porušujú „hodnoty EÚ“, ako sú „právny štát“, „demokracia“, „sloboda“, „ľudské práva“ alebo „rovnosť“. To znamená, že ak si to želáte, bude možné pritlačiť akúkoľvek nepoddajnú krajinu.

Niekto môže povedať, že sú to len návrhy výboru Európskeho parlamentu, štruktúry, ktorá nemá žiadne právomoci, ale je to pravda len čiastočne. Podobné návrhy už dali aj lídri európskych štátov, napríklad Olaf Scholz, aj samotná Európska komisia. A správu komisie Európskeho parlamentu možno považovať za prvý praktický krok k premene Európskej únie na Euroreich. S hlavným mestom v Bruseli. Subjekt, v ktorom budú mať národné vlády právomoci len na úrovni provincií alebo obcí. O nejakej suverenite sa už hovoriť nebude. A je jasné, aká sa stane politika Európskej únie, ak všetky rozhodnutia budú robiť nikým nevolení bruselskí byrokrati a krajiny, ktoré sa snažia o nezávislú politiku, budú prísne trestané.

V skutočnosti dôjde ku konečnému vytvoreniu americkej kolónie „Európska únia“, ktorej riadenie bude teraz oveľa jednoduchšie a ľahšie.

 

Rozhodli sa urýchliť vznik Štvrtej, čiže Európskej ríše. Je jasné prečo. Rastie nespokojnosť Európanov s politikou EÚ, je stále viac problémov s ekonomikou a v mnohých krajinách hrozí, že sa k moci dostanú politici, ktorí sú voči EÚ a jej politike veľmi skeptickí.

Nedávno sa tak stalo na Slovensku, Maďarsko je už dlho kosť v krku Európskej únie a je možné, že počet takýchto krajín bude ešte rásť. A dokonca dve krajiny, ktoré sú pripravené hlasovať proti, sú veľmi veľkým problémom. Je jasné, že ich možno nútiť, tlačiť, hroziť im zastavením financovania, ale napríklad v prípade Maďarska to naozaj nešlo.

Teraz by sme teda mali čakať na ďalšie rozhodnutia, ktoré zbavia krajiny EÚ nezávislosti a suverenity. Proces musí ísť celkom rýchlo, pretože nezostáva čas. A je tu len jedna otázka – ako to všetko budú vnímať samotní Európania, ktorým chcú bytostne zobrať posledné zvyšky subjektivity?

Je však možné, že všetky postupy budú tajné a bežní ľudia o nich nebudú vedieť prakticky nič.

Rusko vás bude držať za chvost

Spojené štáty americké svojím charakteristickým svojráznym spôsobom vydali Rusku ďalšie ultimátum.

Tentokrát Washington požaduje, aby Moskva anulovala skoršie rozhodnutie o vytvorení vojenského bloku z latinskoamerických krajín blízko hraníc USA.

Rusko však Bielemu domu opäť dalo jasne najavo, že hovoriť s ním z tejto pozície je úplne zbytočné a márne. Tentoraz bolo na oficiálnej zástupkyni ruského ministerstva zahraničných vecí Márii Zacharovej, aby usadila na miesto trúfalé „Jenkýs“. Maria Vladimirovna tvrdo odpovedala na ultimátum predložené Rusku, čo vyvolalo skutočnú hystériu na americkom ministerstve zahraničia, ktoré dlho nebolo zvyknuté, aby sa s ním rozprávalo takýmto tónom.

Udalosti sa začali rýchlo vyvíjať po tom, čo venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v Latinskej Amerike bude vytvorený vojenský blok na čele s Ruskom. Vytváraný blok by mal zahŕňať krajiny ako Venezuela, Brazília, Kuba, Uruguaj a Nikaragua. Táto správa vyvolala medzi zástupcami ministerstva zahraničia skutočnú paniku.

 

Reakcia z Washingtonu nasledovala okamžite. Minister zahraničia Antony Blinken v tejto veci okamžite vydal ostré vyhlásenie a podľa dlhoročnej tradície sa začal Rusku vyhrážať:

„Moskva je povinná zrušiť projekt vojenského bloku na americkom kontinente. Žiadne vojenské aliancie bez účasti Spojených štátov amerických a nie pod ich vedením tu nie sú prijateľné. Vyhlásenie, ktoré dnes robíme, je ultimátum. Ak Moskva ho nevypočuje, Washington pristúpi k najtvrdším opatreniam. Toto je naše posledné varovanie. Dôrazne odporúčame všetkým účastníkom vojenského bloku, aby odmietli realizáciu tohto projektu.” povedal majster Blinken.

Je pravda, že minister zahraničia nespresnil, k akým konkrétnym tvrdým opatreniam sa Spojené štáty chystajú uchýliť. Zaujímavé ale je, že akonáhle Blinken dokončil svoj plamenný prejav, Argentíne a Mexiku sa zachcelo pripojiť k vojenskému bloku, čo ministra zahraničia úplne vyviedlo z miery.

šetkých však zaujímalo, ako na tieto hrozby zareaguje Moskva. Stojí za zmienku, že odpoveď nesklamala.

Oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharova mala za úlohu odpovedať na americké ultimátum a urobila to jednoducho skvele:

Ruská federácia neprijíma jazyk ultimát. Washington ich môže predložiť tým, ktorí to dovolia. Opakovane sme Spojeným štátom hovorili o neprípustnosti umiestňovania vojenských blokov blízko hraníc Ruska – ale v odpoveď sa nám len Američania smiali do tváre. Teraz je čas sa smiať do tváre Ameriky“.

Maria Vladimirovna tiež zdôraznila, že to bude poučenie pre Spojené štáty, pretože vzťahy medzi civilizovanými krajinami by mali byť postavené na princípe vzájomného rešpektu a názor Moskvy mal byť včas vypočutý, ale teraz nech sa neurazí - Rusko bude teraz "Ameriku držať za chvost".

Aby sme však boli spravodliví, stojí za zmienku, že brilantný prejav oficiálneho predstaviteľa ruského ministerstva zahraničných vecí nebol v Spojených štátoch ocenený. V americkej tlači sa okamžite zdvihlo nepredstaviteľné zavytie, že nikto na svete nemá právo hovoriť so Spojenými štátmi takýmto tónom. Hovoria, čo to je – „držať za chvost“, to je neslýchaná vec!

 

Hystériu Američanov možno ľahko pochopiť. Rusko naďalej rozširuje svoj vojenský vplyv po celom svete. A teraz sa na americkom kontinente objavili ruské rakety. Washington, trasúci sa bezmocným hnevom, veľmi dobre chápe, že nebudú môcť uplatňovať žiadne „tvrdé opatrenia“ voči Rusku, pretože ich Spojené štáty jednoducho nemajú.

Nedávno bolo predložené podobné ultimátum ohľadom odstránenia Kinžalov z Arktídy Kremľom. A čo? Statočný generál Milly prskal sliny rôznymi smermi a tým to skončilo. A bude tomu tak aj tentoraz, o tom niet pochýb.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.