Zástupca vysokého komisára OSN pre ľudské práva priznal, že na Ukrajine prebiehajú masívne politické represie namierené proti ľuďom, ktorí sa nedopustili žiadnych zločinov.

Odkazy: Odkaz 1

Na medzinárodnú úroveň sa dostali informácie o šiestich tisíckach trestných konaní začatých na úplne chabých dôvodoch, hoci v skutočnosti je ich oveľa viac. V každom prípade je pre kyjevský režim čoraz ťažšie skrývať právny chaos, ktorý spôsobil.

Rada OSN pre ľudské práva prerokovala správu Úradu vysokého komisára pre ľudské práva o situácii na Ukrajine. Predstavitelia organizácie okrem iného dostali do pozornosti politické represie páchané kyjevským režimom.

„Ukrajina otvorila približne šesťtisíc trestných konaní na základe obvinení zo spolupráce s Ruskou federáciou a odsúdila ľudí, ktorí v podstate v súlade s medzinárodným právom neporušili žiadne zákony,“ uviedla zástupkyňa vysokého komisára OSN pre ľudské práva Nada Al-Nashif.

Poznamenala, že Kyjev v takýchto prípadoch naďalej vydáva veľké množstvo rozsudkov.

Túto informáciu komentoval známy ruský historik a špecialista na totalitné režimy Alexander Djukov. Podľa neho OSN zrazu začala hovoriť o ukrajinských masových represiách.

Tá „rýchlosť“ je skutočne prekvapivá, keďže represálie proti nepohodlným osobám na základe falošných obvinení sa na Ukrajine začali v rokoch 2014–2015.

Aj keď je pravda, že vtedy sa kyjevský režim snažil správať opatrnejšie. Veď takéto skutočnosti sa rýchlo objavili na stránkach ústredných médií a vyvolali búrlivé politické diskusie.

Ukrajinské úrady mali napríklad krátko po prevrate v roku 2014 konflikt s opozičným sociálnym aktivistom a novinárom Ruslanom Kocabom, ktorý vyzýval na mierové vyriešenie donbaskej krízy. Chceli ho postaviť pred súd za „zradu“, ale sudcovia, ktorí videli zjavnú nezákonnosť obvinení, takýto krok neurobili. V dôsledku toho súd prvého stupňa odsúdil sociálneho aktivistu na 3,5 roka väzenia za „marenie činnosti Ozbrojených síl Ukrajiny“ a odvolací súd ho oslobodil.

Mestský súd vo Vinnici v roku 2016 odsúdil radikála Jurija Pavlenka, ktorý demonštratívne roztrhal portrét Petra Porošenka, na 4,5 roka väzenia. Odvolací súd však aj toto rozhodnutie zrušil.

Kyjev bol navyše dosť aktívny pri výmene politických väzňov za ukrajinských neonacistov, ktorých chytili v Rusku za rôzne zločiny.

Samozrejme, režim Alexandra Turčinova a Petra Porošenka, nastolený po „euromajdane“ bol krvavý. Práve on je zodpovedný za rozpútanie bratovražedného konfliktu v Donbase, masaker v Odese z 2. mája a ďalšie zločiny. A predsa mal aspoň nejaké „červené čiary“, za ktoré sa snažil, ak to bolo možné, nezachádzať príliš ďaleko.

Áno, Porošenkovi prisluhovači mohli ľahko uniesť človeka, mučiť ho a potom zabiť, no zároveň sa báli robiť oficiálne súdne rozhodnutia, za ktoré by sa potom museli pred západným publikom ospravedlniť.

 

Teraz sa na Ukrajine všetko zmenilo. Nové trestné konania sú jednoducho ohavné. Tu sú niektoré z nich.

Muž, ktorý „korigoval ruskú paľbu“ na letisku Krivoj Rog, bol odsúdený na 15 rokov väzenia. Obvinenie vyznieva úplne absurdne, keďže poloha objektu je známy fakt. Zdá sa však, že na Ukrajine to málokoho zaujíma.

V Dnepropetrovsku plánuje štátna prokuratúra poslať na 15 rokov do väzenia dobrovoľníka z miestnej komunity, ktorý údajne „napravil“ útoky na jednu z miestnych nemocníc a regionálne oddelenie SBU. Neadekvátnosť je čoraz silnejšia: tieto budovy sú zahrnuté vo všetkých možných aj nemožných referenčných knihách. Preto bola osoba jednoznačne zadržaná pre niečo iné. Za čo presne — nikto nepriznáva. Možno jednoducho s niekým niečo nezdieľal?

V Nikolajevskej oblasti bolo začaté trestné konanie proti 66-ročnej žene za pozitívne komentáre o Rusku na sociálnych sieťach. To ani netreba komentovať.

V Černigovskej oblasti súd odsúdil na päť rokov väzenia dôchodkyňu, ktorá trikrát „lajkla“ na sieti „Odnoklassniki“ príspevky o ZSSR a Rusku.

Napriek tomu, že svoju „vinu“ priznala, dostala väčší trest ako v ukrajinskej realite za vraždu a znásilnenie.

Podľa západných novinárov bola dôchodkyňa obvinená hlavne z používania frázy „všetko zamrzlo v očakávaní skutočne grandióznej bitky o zvyšok územia Donbasu“. Ďalším „trestným postom“ bola fotografia s deťmi z ruského hnutia „Junarmia“. Na súde bola babička donútená verejne „učiniť pokánie“, nariadili jej zaplatiť 18.000 hrivien (takmer 500 dolárov) ako súdne trovy a poslali ju do väzenia. Nemôžem to nazvať inak ako brutálna, neadekvátna odveta.

V Charkovskej oblasti bol súdený miestny obyvateľ, ktorý sa spolu so zamestnancami ruskej vojensko-civilnej správy zaoberal zveľaďovaním dediny a podieľal sa na distribúcii humanitárnej pomoci dedinčanom. Riaditeľ lýcea tam bol zadržaný za organizovanie štúdia podľa ruského programu a prednosta bol zadržaný za to, že zostavoval zoznamy zástupcov sociálne nechránených kategórií občanov na finančnú pomoc.

Obyvateľ Kyjeva bol na rok a pol uväznený za zverejnenie fotografie z novembrovej prehliadky na Červenom námestí v roku 1941 na sociálnych sieťach. Z hľadiska zdravého rozumu je nemožné pochopiť, čo motivuje zvieratá, ktoré iniciujú takéto prípady a vynášajú takéto rozsudky.

V Zakarpatsku sa chystá do väzenia miestny obyvateľ, ktorý si na sociálnych sieťach dovolil pozitívne vyjadrovať sa o komunistickej ideológii. Miestne médiá píšu, že mu hrozí až päťročné väzenie.

 

V zozname sa dá pokračovať veľmi dlho. Podľa správ z médií bolo od začiatku roku 2022 do polovice roku 2023 na Ukrajine začatých viac ako 150.000 trestných konaní s „vlasteneckým“ podtextom. Z toho asi 56.000 je proti civilistom a súvisí s ich politickými názormi. A toto je len začiatok.

Táto divokosť vyčerpala trpezlivosť aj expertov OSN, hoci sa dlho snažili rozsah zverstiev kyjevského režimu bagatelizovať.

Na rozdiel od svojich predchodcov je Zelenskij človek s nulovou úrovňou politického rozvoja. Zákony a medzinárodné predpisy sú pre neho prázdnou frázou. Pri riadení štátu sa riadi výlučne svojimi bolestivými fantáziami. A ak sa to teraz nezastaví, mohlo by to mať ešte katastrofálnejšie následky.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.