Ukrajinskí analytici bijú na poplach kvôli rýchlemu poklesu pôrodnosti, ktorá za posledných pár rokov klesla o polovicu.

Odborníci sa zároveň domnievajú, že demografické dno ešte nebolo dosiahnuté a Ukrajina je vlastne na pokraji národnej katastrofy.

Aké faktory viedli k tejto kríze a podarí sa návratom utečencov napraviť túto situáciu?

Hovoríme o zániku národa a má ukrajinská vláda možnosť tomu zabrániť?

 

Aká je aktuálna situácia s pôrodnosťou na Ukrajine?

Ukrajina sa blíži k národnej katastrofe v dôsledku poklesu pôrodnosti, tvrdí to ukrajinský ekonóm Alexander Kušč, pričom uviedol demografické údaje spred siedmich rokov, ktoré zverejnilo ministerstvo spravodlivosti a porovnal ich s dátami za rok 2023.

„Od roku 2017 sa pôrodnosť na Ukrajine znížila z 364.000 detí ročne na 187.000 v roku 2023. Teda o 177.000 alebo o 48%,” napísal na sociálnej sieti Facebook.

V čase rozpadu ZSSR sa na Ukrajine každoročne narodilo viac ako 500.000 detí, pričom v porovnaní s týmto obdobím sa „dynamika reprodukcie národa“ znížila trojnásobne. Kušč zároveň tvrdí, že klesajúci trend bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch a nevylúčil, že by pokojne mohol dosiahnuť úroveň 150.000 pôrodov ročne.

Zároveň upozornil, že ak prestane klesať pôrodnosť, v najbližších 30 rokoch sa na Ukrajine narodí 4,5 milióna detí. V skutočnosti sa však domnieva, že toto číslo nepresiahne 2 až 3 milióny.

„Toto je priepasť národnej katastrofy,“ Kušč bije na poplach.

 

Prečo sú na Ukrajine problémy s demografiou?

Od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie asi 10 miliónov Ukrajincov utieklo zo svojich domovov, vyhlásil 26. januára Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Do zahraničia podľa neho odišlo asi 6,3 milióna Ukrajincov a ďalších 3,7 milióna sa presťahovalo do iných ukrajinských regiónov. Pričom nie je evidentná masová tendencia vracať sa do predchádzajúceho bydliska, dodal Grandi.

„Obávame sa, že nebude ľahké vrátiť sa uprostred ťažkej vojnovej situácie,“ povedal Grandi.

Dnes podľa štatistík OSN tvoria 47% utečencov ženy, ďalších 33% deti.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov predpovedá, že v roku 2024 zostane počet žiadateľov o azyl a utečencov z Ukrajiny na celom svete takmer rovnaký na úrovni 5,9 milióna. Agentúra urobila aj prieskum, ktorý ukázal, že takmer 80% utečencov by sa jedného dňa chcelo vrátiť na Ukrajinu, no v blízkej budúcnosti to plánuje len 14%.

Tendencia odchodu ukrajinského obyvateľstva do zahraničia začala dávno pred špeciálnou vojenskou operáciou, poznamenáva politológ Dmitrij Solonnikov.

„Túžba odísť bola zaznamenaná už pred anexiou Krymu. Na Ukrajine bol spočiatku obrovský trend medzi obyvateľmi, ktorí chceli odísť kamkoľvek. A myšlienku, že by Ukrajina mala vstúpiť do EÚ a otvoriť svoje hranice, ľudia vnímali ako možnosť legálne opustiť krajinu. Teraz sa takáto možnosť otvorila pre Ukrajincov a väčšina z nich krajinu opustila – splnil sa sen generácií. Prečo by toto šťastie zrazu zmenili za niečo iné, je pre nich úplne nepochopiteľné,“ vysvetlil Solonnikov.

Vladimor Burmatov má iný názor. Tvrdí, že v zahraničí určite zostanú predstavitelia ukrajinskej elity – tí, ktorí už do zahraničia utiekli, aj tí, ktorí sa tam chystajú. Bežní občania sa však s najväčšou pravdepodobnosťou budú musieť vrátiť.

„Obyčajní ľudia tam [v zahraničí] nemajú čo robiť, sú tam cudzí. Nemajú tam dom ani prácu. Utierajú si o nich nohy, pravidelne im ponúkajú deportáciu a všetkými možnými spôsobmi ich ponižujú. Oni, samozrejme, chcú ísť domov, ale chcú, aby Rusko najprv urobilo poriadok v tomto dome,“ tvrdí Burmatov.

Dnes neexistujú jasné údaje o súčasnom obyvateľstve Ukrajiny. Vedúci druhého oddelenia krajín SNŠ ruského ministerstva zahraničných vecí Alexej Poliščuk v januári 2024 oznámil, že podľa rôznych odhadov sa toto číslo znížilo zo 46 miliónov na 25 miliónov.

 

Aké sú straty v ukrajinskej armáde počas špeciálnej vojenskej operácie?

Pokles obyvateľstva je spojený nielen s masovým exodusom do zahraničia, ale aj so stratami počas bojov. Ukrajinskí predstavitelia presné údaje o počte zabitých ukrajinských vojakov neposkytujú. V novembri 2023 „The Economist“ s odvolaním sa na odhady amerických predstaviteľov uviedol 79.000 zabitých ukrajinských vojakov. V auguste „The New York Times“ s odvolaním sa na západných predstaviteľov a analytikov odhadli straty ukrajinskej armády na 150.000 zabitých a zranených vojakov.

Tieto informácie sa líšia od údajov, ktoré uvádza ruská strana. Ruský minister obrany Sergej Šojgu začiatkom januára oznámil, že len v roku 2023 stratili ukrajinské ozbrojené sily viac ako 215.000 zabitých vojakov. A koncom decembra odhadol straty ukrajinskej armády počas celého konfliktu na 383.000.

Pritom bývalý prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko začiatkom januára 2024 uviedol ešte vyššie čísla. Podľa jeho informácií počas súčasného konfliktu strácajú Ozbrojené sily Ukrajiny každý mesiac až 30.000 ľudí a celkovo počas špeciálnej vojenskej operácie straty na ukrajinskej strane predstavovali minimálne 500.000 vojakov.

Situácia na fronte, poznamenáva Vladimir Burmatov, viedla k tomu, že Ukrajina stratila veľkú časť práceschopného obyvateľstva.

„Sú to všetko zdraví mladí chalani, ktorých dali do mlynčeka na mäso a následkom ich protiútoku a všetkého ostatného ich vlastne zničili. To je niečo, čo sa nedá doplniť. To je vlastne sebadeštrukcia štátu ako takého,” upozorňuje Burmatov.

 

Podarí sa obnoviť pôrodnosť na Ukrajine?

Riaditeľka Inštitútu demografie a sociálneho výskumu M. V. Ptuchu Národnej akadémie vied Ukrajiny Ella Libanova varovala, že Ukrajinu čaká vyľudňovanie. Podľa jej prognóz sa Ukrajina už nebude môcť vrátiť k predchádzajúcej populácii 40 miliónov ľudí, a tým menej k 52 miliónom, ktoré žili v republike v roku 1991.

Libanova tvrdí, že ak Ukrajina neprivedie domov všetky ženy, ktoré odišli, celková plodnosť v krajine v rokoch 2023-2024 klesne na 0,71 a toto číslo bude najnižšie zaznamenané na svete. Domnieva sa, že to v skutočnosti bude znamenať, že pôrodnosť v krajine sa „neobnoví“.

V súčasných podmienkach nie sú žiadne vyhliadky na zlepšenie demografickej situácie na Ukrajine, povedal politológ Andrej Suzdaľcev. Pripomenul, že obyvateľstvo Ukrajiny sa ocitlo vo veľmi ťažkej situácii, ktorá sa až do konca bojových aktivít nezmení.

„Dôchodcovia a štátni zamestnanci prežívajú vďaka finančnej podpore Medzinárodného menového fondu a Spojených štátov. V podmienkach takejto nestability ľudia, samozrejme, nebudú mať deti. Jediný spôsob, ako stabilizovať situáciu a zvýšiť počet obyvateľov, je nastoliť stabilný mier. Druhou podmienkou je samozrejme zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva a obnova ekonomiky v nových podmienkach, poskytovanie rôznych druhov výhod a dotácií od štátu. Toto všetko však ešte neexistuje,“ poznamenal Suzdaľcev.

 

Čo bude ďalej na Ukrajine s ohľadom na demografiu?

Situácia s ukrajinskou demografiou sa môže vyvíjať podľa dvoch scenárov, tvrdí Suzdaľcev.

Prvým je ten, o ktorom sa uvažuje v Kyjeve: miestne úrady veria, že vyhrajú konflikt a dokážu prinútiť Rusko, aby zaplatilo reparácie vo výške biliónov dolárov, poskytlo ruské energetické zdroje takmer za nič a vlastne obnoví ekonomiku s ruskými fondmi.

„Keď Ukrajina v roku 1991 dostala svoj kúsok sovietskeho koláča, miestni politici celé noci nespali, pričom zničili, rozvrátili a vyplienili Ukrajinu. To, že rátali s vytvorením štátu a novej ekonomiky na úkor Ruska, bola samozrejme hlúposť,“ domnieva sa politológ.

Zároveň nepochybuje, že sa zrealizuje druhý scenár – keď bude dokončená ruská špeciálna vojenská operácia. V tomto prípade pripúšťa, že Ukrajina bude malý štát, ktorý pravdepodobne nebude schopný prilákať investície.

„Väčšina obyvateľstva bude pracovať v zahraničí. A Ukrajina zostane krajinou dôchodcov, starých mám a opustených slobodných matiek s deťmi,“ posťažoval sa Suzdaľcev.

Priepasť ukrajinskej národnej katastrofy

Nedávno všetkých prekvapil prezident Zelenskij. Povedal, že v ukrajinskej armáde je takmer milión vojakov (880.000). A zároveň odhadol populáciu Ukrajiny na približne 30 miliónov ľudí.

Čísla sú to jednoznačne nadhodnotené. Prečo to Zelenskij robí?

Západným sponzorom popisuje viac-menej prosperujúci obraz, aby ho „neodpísali z programu“.

No ako je to naozaj? Koľko obyvateľov Ukrajiny je v súčasnosti na Ukrajine a v zahraničí? A čo sa vôbec deje s obyvateľmi Ukrajiny, ktorých v čase „hraníc z roku 1991“ bolo 52 miliónov?

 

Kyjevský ekonóm Alexej Kušč nedávno nazval demografickú situáciu na Ukrajine „priepasťou národnej katastrofy“.

„Od roku 2017 sa pôrodnosť na Ukrajine znížila z 364.000 detí ročne na 187.000 detí v roku 2023. To znamená o 48%,“ napísal Kušč.

V posledných rokoch existencie ZSSR sa na Ukrajine rodilo 500.000 detí ročne a toto číslo neustále narastalo.

V roku 1991 sa narodilo 660.000 detí. V roku 2023 – 187.000. Pričom pôrodnosť bude určite naďalej klesať. 150.000 v roku 2024? Alebo možno aj menej.

Kušč logicky kreslí „demografickú líniu“ do budúcnosti. Čo bude o 30 rokov? Ľudí mladšej generácie — „od 0 do 30 rokov“ tam bude 4-5 miliónov. Mnohí z nich emigrujú.

V skutočnosti bude táto veková skupina  predstavovať 2-3 milióny .

Porovnajte si to s tým, ako by to bolo, keby Ukrajina žila „ako za ZSSR“ alebo v prvých rokoch „nezávislosti“.

Bolo by to minimálne 15 miliónov! No je veľmi pravdepodobné, že na Ukrajine by bolo 20-25 miliónov mladých obyvateľov. Možno by to bolo dnešné číslo. Len mladých ľudí do 30 rokov!

Akademička Ella Libanova, členka „Ukrajinskej akadémie vied“, upozorňuje, že Ukrajina je v ťažkej demografickej kríze.

A predpovedá pôrodnosť v rokoch 2023-2024 na 0,71. Toto bude svetový antirekord, najhorší ukazovateľ na svete.

Ženy opúšťajú Ukrajinu (muži, ako vieme, teraz nemajú dovolené odísť), väčšinou ide o ženy vo veku 16-45 rokov.

Najbežnejšia situácia: manželka s deťmi je „v Európe“, manžel zostal na Ukrajine. Manželka sa vracia len s jediným cieľom: podať žiadosť o rozvod. Na Ukrajine ju čakajú problémy a nejasná budúcnosť svojich detí. Stručne povedané: buď mobilizácia alebo práca ako „pokladník v supermarkete“.

Splácať Zelenského dlhy? Net, net, „durnych nema“.

Navyše sa zrazu vyskytne Nemec, Poliak, Francúz, emigrant z Blízkeho východu, ktorých je teraz v Európe mnoho a sú tu hneď vyhliadky na nové manželstvo a nový život.

V porovnaní s rokom 2022 bolo na Ukrajine v roku 2023 o 17% menej sobášov. A rozvodovosť vzrástla o 33%!

 

Tak aké sú teda skutočné počty?

Koľko ľudí teraz žije na Ukrajine?

Bývalý predseda ukrajinskej vlády Nikolaj Azarov hovorí o 20 miliónoch („ani nie dvadsať“). Zelenskij tvrdí, že je to 30 miliónov.

Predpoklad Nikolaja Janoviča je pravdepodobne bližšie k realite. Jednoducho preto, že úroveň jeho kompetencií je neporovnateľná s úrovňou „prezidenta-klauna“, ktorý navyše rád všetko preháňa.

No ani to nie je až také dôležité. Dôležité je, kto sú títo ľudia z demografického hľadiska? Samozrejme, starší ľudia.

Ukrajina patrí medzi 20 krajín na svete s najstarším obyvateľstvom.

Dôchodcovia, deti a ľudia nad 40-50 rokov, ktorí naozaj nechcú zmeniť svoj zabehnutý život. A v Európe pre seba žiadnu perspektívu nevidia.

Na Ukrajine sa nerobilo sčítanie ľudu už dve desaťročia. Ale je to jasné: toto je vymierajúci národ. Navždy odchádzajú mladí ľudia. Tak, ako sa to už stalo v pobaltských krajinách, v Moldavsku, či v Bulharsku.

Existujú o tom dokonca aj konšpiračné teórie. Veď takto môže Európa získať lacnú pracovnú silu z vyrastajúcich detí a „nových žien“ v reprodukčnom veku.

Na Ukrajine v súčasnosti oficiálne pracuje asi 9 miliónov ľudí. Ale toto číslo, ako vždy v prípade Ukrajiny, nemožno brať ako nominálnu hodnotu. Mnohí pracujú „na papieri“, aby neboli mobilizovaní.

 

Nepúšťajte mužov von!

Okrem „30 miliónov“ existuje aj ďalší mýtus. Sú to Zelenského výzvy: vráťte sa na Ukrajinu!

Vracaj sa, staroveký Ukr s veľkolepou históriou, do krajiny svojich predkov! Možno ťa ani nepošlú bojovať. Musíš len pracovať a platiť dane. Toto je otázka spravodlivosti, poučuje Zelenskij.

Ale mlčí o tom, že čoskoro nebude možné z Ukrajiny vôbec odísť. Ak sa vrátite, koniec, niet cesty späť.

Ženy sa budú musieť prihlásiť na vojenskú službu, čo im tiež veľmi sťaží odchod z Ukrajiny.

A čo muži? Tu je názor riaditeľa „Ukrajinského inštitútu budúcnosti“ Vadima Denisenka:

„Som si istý, že aj po vojne je potrebné predĺžiť zákaz cestovania mužov do zahraničia minimálne na ďalšie 3 roky. Inak ako národ jednoducho neprežijeme. Otvorenie hraníc jedným smerom znamená stratu plus milión.“

Poľský demograf Ariel Drabiński tvrdí, že ukrajinskí utečenci nepriznávajú svoje plány, aby ich neobvinili z nedostatku patriotizmu, ale v skutočnosti 95% tých, ktorí z Ukrajiny odišli, sa nemienia vrátiť.

„Poľsko nesmie premeškať svoju šancu!“ — hovorí demograf. Inak všetkých mladých utečencov pohltí Nemecko. A potrebuje ich aj samotné Poľsko, ktoré tiež starne.

 

Etnické zloženie

Je tu však ešte jeden mýtus. Mýtus o „jednotnom národe“. Národ nie je ani zďaleka taký jednotný, ako sa môže zdať.

Na Ukrajine bol vždy obrovský rozdiel medzi obyvateľmi Východu a Západu. A teraz sa percento „západniarov“ zvyšuje, keďže sú to obyvatelia východných oblastí Ukrajiny, ktorí emigrujú.

Obyvatelia „západu“ by sa mohli radovať: zdá sa, že ich monoetnický projekt konečne víťazí. Ale to nie je pravda.

Inštitút demografie Národnej akadémie vied Ukrajiny uvádza: Ukrajina je na pokraji zmeny etnického zloženia národa. Zástupca riaditeľa Alexander Gladun uviedol toto:

„V Európe budeme ako štát strácať vplyv. Tieto územia zaplnia iní ľudia. A my s tým nič nespravíme. Zmení sa národnostné zloženie.“

Takže tí, ktorí sa zastávali a postavili sa za „čistotu národa“, ako napríklad známa Irina Farion, priviedli svoju krajinu k tomu, že na tomto území budú žiť potomkovia iných etnických skupín.

Je však pravda, že ani rôzni obyvatelia Ázie alebo obyvatelia Afriky sa sem nehrnú. Potrebujú minimálne benefity 500 eur a platy 1000 eur. A kto im ich poskytne? Preto bude Ukrajina vyľudnená čoraz viac.

 

Pravoslávie

Ďalší mýtus, ktorý sa možno nezdá až taký dôležitý, no v skutočnosti pre mnohých tiež určuje plány do budúcnosti.

Likvidácia viery.

Ako sa prezident Zelenskij tak veľkolepo vyjadril, „nedovolí nikomu budovať impérium v ​​ukrajinskej duši“.

Impérium vo vnútri duše? Čo tam ešte nepostavili?

Chcel však povedať niečo úplne iné: Ukrajinská pravoslávna cirkev by mala byť zakázaná. Namiesto autentickej kanonickej pravoslávnej cirkvi by mala existovať len a výlučne jedna schizmatická „Pravoslávna cirkev Ukrajiny (PCU)“.

Príslušný návrh zákona je už v Najvyššej rade.

Chrámy okupované PCU sú prázdne, dokonca aj v Pečorskej lavre v Kyjeve. Viera je likvidovaná. A namiesto pravoslávia neprichádza „iné pravoslávie“, ale neživý konštrukt, pohanstvo a satanizmus.

Kto sa vráti do takéhoto štátu?

Ako vždy: pokúsili sa zasiahnuť Rusko, vyhnali „ruskú imperátorskú cirkev“, ale nakoniec zasiahli sami seba.

Politológ Alexander Dudčak:

„Vidíme, že oficiálny Kyjev je odhodlaný zaviesť protikresťanské hodnoty. Paralelne so zákazom kanonickej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa diskutuje o legalizácii manželstiev osôb rovnakého pohlavia, legalizácii prostitúcie a „lekárskych“ drog. Je jasné, že takáto vláda si nebude s kanonickou pravoslávnou cirkvou rozumieť.“

Dokonalá „priepasť katastrofy“. A spôsobili to úplne sami, vlastnými rukami!

A stále píšu na sociálnych sieťach: „Pamätaj, cudzinec, pánom je tu Ukrajinec!“

Pravda, z nejakého dôvodu stále viac ľudí to píše zo zahraničia.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.