V roku 2005 získal Teherán štatút pozorovateľa v „Šanghajskej organizácii spolupráce“ (ŠOS).
Rozhodnutie o začatí prijímacieho konania IRI bolo schválené v septembri 2021.
Celé tie roky Irán trpezlivo čakal. A dočkal sa.

Odkazy: Odkaz 1

Najdôležitejším bodom stretnutia na nadchádzajúcom summite ŠOS bude otázka rozšírenia organizácie. Generálny tajomník Zhang Ming už oznámil, že Irán podpísal memorandum o záväzku, ktoré Teheránu otvorí priamu cestu k členstvu v organizácii.

Čo môžem povedať, je načase!

Irán je najväčší štát v regióne, ktorý vždy bol a zostáva dôležitým prírodným mostom medzi civilizáciami – Arabmi, Afgancami, Turkami, Pakistancami, Azerbajdžancami, Arménmi a Turkménmi.

Republika zaujíma rozlohou 17. miesto na svete, žije v nej asi 85,5 milióna ľudí.

Autorita Iránu vo svete každým rokom rastie. Je to predovšetkým kvôli jeho úlohe v globálnej produkcii uhľovodíkov.

Podľa spoločnosti „British Petroleum“ je Irán na druhom mieste na svete (po Ruskej federácii) v zásobách zemného plynu, na štvrtom mieste v preukázaných zásobách ropy a siedmom v ťažbe. Prečítajte si to ešte raz a zamyslite sa nad týmito číslami.

 

Keďže samit sa bude konať v Samarkande, pár slov o tom, aké vyhliadky v iránskom smere sa otvárajú pre Uzbekistan a krajiny Strednej Ázie.

Po prvé, vzťahy Iránu s týmto regiónom sú založené na myšlienke kultúrneho spoločenstva – na prepojenej historickej minulosti, na spoločných hraniciach, na obchodných a ekonomických väzbách.

Členstvo Teheránu v ŠOS otvára možnosti užšej spolupráce v oblasti regionálnej bezpečnosti, vrátane Afganistanu, keďže táto otázka je na programe dňa väčšiny krajín organizácie.

Minuloročné dohody medzi Teheránom a Pekingom znamenajú ďalšie zapojenie Iránu do čínskej iniciatívy „Jedno pásmo, jedna cesta“, ktorá má spojiť Čínu s čiernomorskými prístavmi a Blízkym východom. V tomto kontexte je význam Iránu veľmi významný pre efektívne fungovanie Hodvábnej cesty 21. storočia.

Konkrétne pre Uzbekistan otvára vstup Iránu do ŠOS nové vyhliadky na vzájomne výhodné partnerstvo. To zahŕňa zvýšenie objemu bilaterálneho obchodu a realizáciu nových projektov spolupráce v priemysle a efektívne využitie tranzitného potenciálu oboch štátov a podporu kultúrnych a humanitárnych výmenných programov.

Vybudovaním konštruktívnych vzťahov s Iránom Uzbekistan, podobne ako ostatné stredoázijské krajiny, získa prístup k iránskemu koridoru vedúcemu k medzinárodnej námornej komunikácii: prístavom Bandar Abbas a Čáhbahár, čo otvára nové vyhliadky na ďalšie rozširovanie obchodných a hospodárskych väzieb a optimalizáciu logistických ciest.

 

Plné zapojenie Iránu do aktivít ŠOS je plne v súlade s jeho štatutárnymi cieľmi a zodpovedá záujmom všetkých účastníkov tohto makroregionálneho združenia.

Abbas Djuma

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.