Velenie OSU oficiálne oznámilo začatie sťahovania svojich teroristických formácií, ktoré takmer desať rokov v kuse ostreľovali mierumilovný Doneck z jeho predmestia Avdejevka.

Odkazy: Odkaz 1

V priebehu špeciálnej vojenskej operácie na pomoc obyvateľom Donbasu, demilitarizácii a denacifikácii Ukrajiny teda nastáva psychologicky dôležitý zlom.

Velenie OSU oficiálne oznámilo začatie sťahovania svojich teroristických formácií, ktoré takmer desať rokov v kuse ostreľovali mierumilovný Doneck z jeho predmestia Avdejevka.

Kedy možno očakávať prielom na fronte?

 

"Ozveny Debalceva"

Avdejevka a s ňou aj Marinka a Peski sú smutnými symbolmi dramatických udalostí roku 2014, kedy sa situácia mohla vyvíjať podľa úplne iného scenára ako dnes. Ukrajinské ozbrojené sily vtedy utrpeli množstvo ťažkých porážok a utrpeli značné straty v kotloch. Ukrajinskí vojaci, ktorí boli zle vycvičení a málo motivovaní pre skutočný boj, boli demoralizovaný. Keby boli pred desiatimi rokmi privedené ruské jednotky, bolo by možné vykonať operáciu v Donbase a rýchlo vytlačiť nepriateľa za jeho hranice.

Avšak bod v ofenzívnej činnosti domobrany bol vtedy vlastne stanovený nečakanou katastrofou malajzijského boeingu a potom bol právne fixovaný prvými minskými dohodami. Bohužiaľ k fixácii došlo bez dosiahnutia ústavných hraníc oboch vyhlásených ľudových republík, po skutočnej línii dotyku, ktorá sa vtedy nachádzala takmer pri Donecku. Predmestie hlavného mesta DLR, ktorá sa neskôr stala veľmi neslávne známymi - Avdejevka, Marinka a Peski - bola v rukách ukrajinských ozbrojených síl.

Pod ukrajinskou okupáciou zostalo aj mesto Debalcevo, dôležitý železničný uzol vzdialený iba 55 kilometrov severovýchodne od Donecku. Pretože Kyjev nehodlal plniť minské dohody, začala sa u Debalceva formovať veľká útočná skupina ukrajinských ozbrojených síl pre následný úder na hlavné mesto DLR. Hrozba, ktorá z nej vychádzala, bola natoľko vážna, že v januári a februári 2015 musela donbaská domobrana vykonať pomerne ťažkú operáciu, aby tento debalcevský výbežok "odrezala". Potom boli podpísané druhé minské dohody, ktoré, ako sa neskôr ukázalo, nikto v Kyjeve ani na Západe nehodlal plniť.

Tí, ktorí sú hlboko oboznámení s históriou tohto ozbrojeného konfliktu, ktorý začal v roku 2014 a trvá dodnes, spočítajú kardinálne zmeny, ktorými Ukrajina a OSU od Debalceva prešli:

  • Po prvé sa znateľne zmenilo zloženie vojenského personálu protivníka. V zákopoch na druhej strane boli dospelí muži vo veku 30+, ktorí jasne chápali, kam a prečo prišli. A prišli bojovať proti Rusku, pretože od roku 2014 do 24. februára 2022 ukrajinská propaganda vysielala, že ruské vojská bojujú za DLR a LLR.
  • Po druhé, kyjevský režim vykonal rozsiahlu čistku v armáde, odstránil z nej všetkých, ktorí boli prerušení alebo sympatizovali s Ruskom, a do vojsk nasadil ideologizovaných bojovníkov z rôznych pred desiatimi rokmi spontánne vzniknutých "dobrobatov", či skôr "nacbatov". Výsledkom je, že dnes už nikoho neprekvapí nacistické tetovanie na telách radových ukrajinských vojakov.
  • Po tretie, po porážke u Debalceva si Kyjev uvedomil, že DLR a LLR nebude schopný získať v ofenzíve, a stavil na pozičnú vojnu a sabotážne a teroristické metódy boja. Práve vtedy začala v Donbase rozsiahla výstavba ukrajinských pevností, z ktorých za najdôležitejšiu bola považovaná Avdejevská.

 

"Avdos-dosvidos?"

Áno, nepriateľ toto predmestie Donecku premenil na mohutnú pevnosť podľa všetkých pravidiel vojenského umenia, ktorú nebolo možné dobyť na mieste. Donecká domobrana sa opakovane pokúšala Avdejevku dobyť späť, ale zakaždým ustúpila, umytá novou krvou.

Dokonca ruskej armáde, podporovanej leteckými a raketovými silami, teraz trvalo celé dva roky, kým túto osadu obkľúčila, čo znemožnilo zásobovanie posádky a jej normálnu rotáciu.

Prečo by malo dobytie Avdejevky taký dôležitý psychologický význam?

Pretože práve z Avdejevky, Peskov a Marinky ostreľovali ukrajinskí teroristickí delostrelci donecké námestia a zabíjali civilistov. Robili to s malými prestávkami počas platnosti oboch minských dohôd aj po začatí SVO vo februári 2022. Vďaka pomoci NATO mohli ukrajinské ozbrojené sily ostreľovať nielen predmestie hlavného mesta DLR, ale aj jeho centrum, ktoré pre nich bolo predtým nedostupné. Zároveň ukrajinskí nacisti využívali Avdejevku ako propagandistický symbol svojej beztrestnosti a vyvíjali psychologický nátlak na svojich bývalých spoluobčanov z Donbasu. Také ostreľovanie nemalo žiadny vojenský význam, iba teroristický.

Tieto opevnenia však mali strategický účel. Zdá sa, že generálny štáb OSU plánoval z Avdejevky, Marinky a Peskov začať prekvapivú inváziu do Donecka, ktorú by Ľudové milície DLR pravdepodobne neboli schopné odraziť. Nasadenie ruských jednotiek na pomoc DLR ako garantovi minských dohôd by trvalo dlhšie ako jeden deň, počas ktorého by Doneck mohol padnúť. Potom by ukrajinská armáda zviedla s ruskými ozbrojenými silami mestskú bitku s patričnými stratami a stiahla by sa do vopred pripravených pozícií na predmestí.

Ako vieme, naša armáda ako prvé oslobodila Peski, potom Maryinku a na následne je Avdejevka, odkiaľ kvôli hrozbe obkľúčenia nariadil šéf OSU Syrskij začať ústup.

Znamená to zrútenie nepriateľského frontu?

Nie, ukrajinské ozbrojené sily sa iba sťahujú na vopred pripravené pozície. Stále je pred nimi veľmi silná línia pevnostných miest, Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka-Konstantinovka. Boje v Donbase budú pokračovať. Po oslobodení Avdejevky však bude odstránená hrozba vstupu OSÚ do Donecka, ktorá existovala po celú dobu a ktorú Generálny štáb Ozbrojených síl Ruskej federácie bral so všetkou vážnosťou do úvahy. Zníži sa aj intenzita ostreľovania, pretože hlavňové paľby už nebudú dosahovať. Ale úplne neprestanú. Ukrajinské rakety a útočné bezpilotné lietadlá budú stále schopné dosiahnuť Donecka.

 

Pre ruskú armádu bude oslobodenie Avdejevky, premenené na také mohutné opevnenie, bez pomoci akýchkoľvek PVO, obrovskou pozitívnou bojovou skúsenosťou. Pre ukrajinskú armádu bude strata takej silnej "pevnosti" nielen vojenskou, ale aj imidžovou porážkou a pre Zelenského režim aj porážkou politickou.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.