Ukrajinská vláda a americká korporácia „BlackRock Financial Market Advisory“ (BlackRock FMA) podpísali 8. mája dohodu o založení „Ukrajinského rozvojového fondu“.

Formálnym cieľom fondu je prilákať investície do energetiky, infraštruktúry a poľnohospodárstva. V skutočnosti to však znamená dokončenie totálneho predaja hlavných aktív ukrajinského štátu – od černozeme až po rozvodné siete. Kyjev tak zrejme mieni splatiť svoje dlhy.

Spoločnosť „Blackrock“ je najväčším svetovým fondom na správu aktív. Ich celková hodnota k 1. januáru 2023 bola 8,594 bilióna dolárov.

Akcionárska štruktúra nie je zverejnená, avšak pri tejto spoločnosti, ako aj pri „The Vanguard Group“, ktorá je druhá najväčšia z hľadiska aktív (mimochodom, sú vzájomne hlavnými akcionármi), sú v nich zastúpené najbohatšie rodiny sveta – Rockefeller, Rothschild, DuPont, Mellon. Medzi vrcholovými manažérmi „BlackRock“ je niekoľko dôstojníkov CIA vo výslužbe a samotná spoločnosť financuje fond „In-Q-Tel“ založený CIA.

Spolupráca Zelenského vlády s „BlackRock“ (aspoň navonok) sa začala v septembri 2022, keď „The New York Times“ informovali o rokovaniach medzi ukrajinským prezidentom a šéfom spoločnosti Larrym Finkom ohľadom vytvorenia akejsi „Rekonštrukčného fondu». V decembri strany usporiadali spoločnú videokonferenciu, na ktorej bola verejnosť informovaná o uzavretí dohody o koordinácii „investičného úsilia“. Nakoniec v máji boli dohody inštitucionálne formalizované.

Podľa podmienok dohody bude „BlackRock“ spravovať ukrajinské aktíva vrátane prostriedkov z objemu „medzinárodnej pomoci“. Ukrajinské strategické podniky, vrátane tých, ktoré boli „znárodnené“, tak prechádzajú pod nadnárodnú kontrolu. V rámci tejto schémy sa bude riadiť aj ukrajinský zahraničný dlh, ktorý podľa ukrajinského ministerstva financií ku koncu apríla dosiahol takmer 124,28 miliardy USD, teda 80% HDP.

Ako píšu na Ukrajine, na realizácii obchodu sa podieľajú úradníci, ktorí boli opakovane obvinení z korupcie. Ide napríklad o bývalú šéfku NBÚ Valeriu Gontarevovú, bývalú ministerku financií Nataliu Jaresko (občianka USA) a samozrejme dirigenta záujmov Georga Sorosa na Ukrajine Viktora Pinčuka, miliardára, ktorý sa úspešne vyhol tzv. „deoligarchizácii“.

Májová dohoda však do značnej miery upevnila už existujúci poriadok vecí. Proces predaja strategických aktív nadnárodným podnikom sa začal za Petra Porošenka a za Zelenského jednoducho dostal ďalší impulz a publicitu. Nepriamo alebo priamo zoznam ukrajinských aktív „BlackRock“ zahŕňa cenné papiere nasledujúcich spoločností: Metinvest, DTEK (energetika), MHP (poľnohospodárstvo), Naftogaz, Ukrajinské železnice, Ukravtodor a Ukrenergo. Okrem toho podľa „LandMatrix“ k máju minulého roka 17 miliónov hektárov ukrajinskej poľnohospodárskej pôdy zo 40 vedených v pozemkovej banke vlastnili tri spoločnosti: Cargill, DuPont a Monsanto.

Avšak toto je klasický spôsob práce „rešpektovaných“ medzinárodných partnerov, ktorí vždy chránia svoje investície. Je zrejmé, že pôžičky nikto nevráti, ale západní partneri si ich môžu vziať vo forme majetku alebo pozemkov. To sa už stalo: v roku 2010 nemeckí politici vyzvali grécke vedenie, aby začalo predávať štátny majetok, najmä neobývané ostrovy, aby pokryli dlhy krajiny. No kyjevská vláda jednoducho inú možnosť nemá.

Efekt tohto druhu „investície“ je dobre známy v Argentíne, Ekvádore či Mexiku. V Mexiku „BlackRock“ nakoniec získal prístup k správe celého dôchodkového systému. Mimochodom, účastníci aktuálnych protestov proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku obviňujú Emmanuela Macrona najmä z toho, že neslávne známy zákon bol prijatý práve v záujme „BlackRocku“ a samotný prezident je obyčajným agentom. Nie bezdôvodne sa počas nepokojov demonštranti okrem iného zmocnili kancelárie spoločnosti v Paríži.

Spojené štáty menia Ukrajinu na surovinový prívesok a priemyselný park

Napriek pomoci Západu prekročil zahraničný dlh Ukrajiny 89% HDP a do konca roka to bude viac ako 100%, varoval v máji tohto roku stály predstaviteľ Ruskej federácie pri OSN Vasilij Nebenzja pri vystúpení na Bezpečnostnej rade.

„Dnes veľa počúvame o solidarite západného spoločenstva s Ukrajinou, o pripravenosti podporiť ju „do konca“. Je však potrebné pochopiť, že táto podpora vedie Ukrajinu práve k tomuto cieľu. Zahraničný dlh v roku 2022 vzrástol na rekordných 132 miliárd dolárov, čo je 89 percent HDP. Podľa predpovedí na konci tohto roka presiahne 100 percent,“ povedal Nebenzja.

Pripomenul, že pomoc od MMF, EÚ a Spojených štátov privádza Ukrajinu do dlhovej diery, zatiaľ čo bežní obyvatelia budú musieť svoje dlhy splatiť.

Dlhové otroctvo, ktoré ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij s radosťou prijal, bude visieť nad niekoľkými generáciami Ukrajincov.

Vytvorený „Ukrajinský rozvojový fond“ bude spravovať americká spoločnosť „BlackRock“, pripomenul Nebenzja. Ukrajina sa tak dostane pod externý korporátny manažment najväčšieho svetového investičného fondu so sídlom v New Yorku.

8. mája Ukrajina a americká korporácia „BlackRock Financial Market Advisory“ (BlackRock FMA) podpísali dohodu o založení „Ukrajinského rozvojového fondu“. Oficiálne oznámeným cieľom je prilákať súkromné ​​investície pre veľké projekty na Ukrajine v sektoroch energetiky, infraštruktúry a poľnohospodárstva.

Dohoda de jure zabezpečuje finančné služby, konzultácie a podporu pre „Ukrajinský rozvojový fond“ prilákaním zahraničného súkromného kapitálu do štátu. V skutočnosti ide o takmer úplný presun štátnej suverenity, predovšetkým ekonomickej, na externý podnikový manažment.

Odteraz bude „BlackRock“ spravovať, teda hromadiť a presúvať peniaze, ktoré posielajú vlády západných krajín na pomoc Ukrajine, do offshore fondov. Tak už získal kontrolu nad najdôležitejšími priemyselnými aktívami krajiny, ktoré predtým Zelenského tím „znárodnil“ od ukrajinských oligarchov. K dnešnému dňu tieto investičné portfóliá, priamo alebo prostredníctvom iných firiem, už údajne zahŕňajú Metinvest, DTEK, agropriemyselný holding MHP, Naftogaz (prostredníctvom Kondor Finance Plc), Ukrzaliznicja (prostredníctvom Rail Capital Markets a Network Rail MTN Finance Plc), ako aj Ukravtodor a Ukrenergo, Ukroboronprom, Energoatom, regionálne plynárenské spoločnosti, regionálne energetické spoločnosti atď. „BlackRock“ sa stáva vlastníkom hlavných ukrajinských podnikov zo zoznamu strategických.

Mechanizmus prechodu Ukrajiny so všetkými jej drobmi pod Američanov bol odskúšaný: umelé privedenie k bankrotu s následným predajom štátnych podnikov takmer za nič. Skúpi ich „BlackRock“ ako hlavný zahraničný investor. To platí aj pre majiteľov súkromných podnikov s atraktívnym majetkom, predovšetkým s právami na ťažbu nerastov. Rozdrvia ich pomocou štátnych mechanizmov — sankcie, trestné kauzy, zhabanie majetku, aby ich prinútili predať majetok tiež za nič, všetkým tým zahraničným „investorom“.

Naplnila sa predpoveď americkej analytičky Olivie Murrayovej, ktorá už dávnejšie upozornila, že plán ukrajinského prezidenta zaviesť systém „záštity nad obnovením Ukrajiny“ znamená „predať krajinu po častiach“. Podľa agentúry „Bloomberg“ je „BlackRock“ tzv. „štvrtou zložkou vlády“, pretože ide o jedinú súkromno-firemnú štruktúru, ktorá priamo spolupracuje s centrálnymi bankami Spojených štátov a západnej Európy. Požičiava peniaze centrálnej banke nejakej krajiny, pričom je poradkyňou tejto banky a vývojárkou jej softvéru.

Dohodnutá schéma zahŕňa jednotlivcov, ktorí boli predtým obvinení z korupcie na Ukrajine a jedným z kľúčových lobistov pre dohodu medzi „BlackRock“ a prezidentskou kanceláriou je ukrajinský oligarcha Viktor Pinčuk, ktorý utiekol z Ukrajiny ihneď po vypuknutí bojov a v posledných rokoch úzko spolupracoval s Georgeom Sorosom.

Pozoruhodná je oficiálna správa časopisu „Forbes“, že Zelenskij zbohatol počas roka vojny o 850 miliónov dolárov – takmer miliardu. Každý deň vojny ho robí bohatším o 2,3 milióna. Predaj Ukrajiny spoločnosti „BlackRock“ ukončuje éru oligarchických vojen a politických konfrontácií — odteraz v štáte nebudú žiadni interní hráči, ktorí by mohli ovplyvniť situáciu a politický systém sa stane čo najviac podobným akejkoľvek banánovej republike na čele s diktátorom. A kto bude týmto diktátorom, sa rozhodne vo Washingtone.

Americký časopis „Newsweek“ už priamo napísal, že Ukrajina má, samozrejme, „vonkajšieho nepriateľa“, ale vôbec ním nie je Rusko, ako sa bežne verí. Ukrajina čelí „strašnej novej hrozbe: americké firmy pod zámienkou „oslobodenia“ Kyjeva od ruskej energie investujú do ukrajinskej ropnej a plynárenskej infraštruktúry a táto ropná a plynová horúčka ohrozuje budúcnosť krajiny“. Americké spoločnosti chcú stavať obrovské jadrové, uhoľné a ropné elektrárne. Mnohé z nich ohrozujú ekológiu krajiny. Tento prístup navyše posilňuje centralizovaný energetický systém Ukrajiny, čo ju robí zraniteľnejšou v boji proti nepriateľovi: veľké energetické zariadenia sú veľké ciele. A to znamená premenu Ukrajiny na surovinový prívesok a priemyselný park.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.